Logo image
Logo image

Uhrimentaliteetti - miksi jotkut aina valittavat?

3 minuuttia
Ihmiset, joilla on krooninen uhrimentaliteetti, ovat usein ottaneet tällaisen ajattelumallin elämäntavakseen. He eivät yleensä tunnista sitä, että he käyttävät tätä tapaa saadakseen muilta sen mitä haluavat.
Uhrimentaliteetti - miksi jotkut aina valittavat?
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Tunnetko jonkun sellaisen, jolla on mielestäsi krooninen uhrimentaliteetti? On monia mahdollisia syitä siihen, että ihminen alkaa ajatella ja käyttäytyä tällä tavalla. Voidaan listata tiettyjä piirteitä, jotka tämän tyyppisellä henkilöllä aina voidaan havaita.

Ne, jotka kärsivät kroonisesta uhrimentaliteetista, ovat yleensä hyvin epävarmoja itsestään, ja he ovat riippuvaisia toisten ihmisten avusta. He eivät muun muassa kykene ratkaisemaan omia ongelmiaan tai tunnistamaan tekemiään virheitä.

Onko uhrimentaliteetti sairaus?

Uhrimentaliteettia pidetään myös mahdollisena oireena psykologisesta häiriöstä. Tämä johtuu siitä, että se voi ilmetä voimakkaampana silloin kun ihmisellä on jokin tällainen häiriö.

Tämän tyyppinen ajattelu ei ainoastaan vaikuta täysin ihmisen elämäntapaan, vaan myös hänen ympärillään olevien elämään.

Me kaikki olemme joutuneet kohtaamaan hyvin vaikeita asioita jossain vaiheessa elämää. Me kaikki olemme siis olleet joskus uhreja – onpa tämä sitten ollut seurausta siitä että joku on yrittänyt loukata meitä, tai siitä että omat huonot päätöksemme ovat asettaneet meidät huonoihin tilanteisiin.

Se mikä tekee ihmisestä paremman joka päivä, on hyvä asenne. Tällä tavalla voimme päästä ylitse mistä tahansa tilanteesta ja jatkaa elämässä eteenpäin.

Surullista kyllä, kaikilla ei ole kykyä ottaa tällaista asennetta ja kykyä jatkaa eteenpäin. Sen sijaan ihminen saattaa kääriytyä negatiivisuuden viittaan, ja hän saattaa muuttua itsensä uhriksi koko loppuelämäkseen.

Kuinka ihminen käyttäytyy, jos hänellä on uhrimentaliteetti?

Some figure

Tällä tavalla ajatteleva henkilö on helppo tunnistaa. Jo kiinnittämällä huomiota hänen kasvojensa ilmeisiin, huonoon ryhtiin ja jatkuvaan pessimistiseen ääneensävyyn, voit tunnistaa että kyseessä on uhrimentaliteetti.

  • Tällöin henkilö yrittää saada sen, mitä hänelle tapahtuu, näkymään eräänlaisena kirouksena tai jonkun toisen ihmisen aiheuttamana.
  • Tämän vuoksi hän sitten voimistaa uhrimentaliteettiaan, kunnes hän vieraannuttaa ympärillään olevat ihmiset itsestään.
  • Hän pitää usein kiinni sellaisista tunteista kuten katkeruudesta tai mustasukkaisuudesta, ja hän välttää ottamasta mitään vastuuta omista huonoista asioistaan.

Kun ihmisellä on tämä tapa ajatella, eräitä piirteitä on havaittavissa kaikkein selkeimmin. Näihin selkeästi uhrimentaliteetin paljastaviin asioihin kuuluvat seuraavassa kuvaamamme käytöskuviot.

1. Hän syyttää toisia siitä, etteivät he anna tarpeeksi apua

Useimmiten tällainen ihminen tuntee olonsa turhautuneeksi, kun hän ei saa apua toisilta. Hän ei luota omiin kykyihinsä, eikä tunne olevansa kykenevä ratkaisemaan itse omia ongelmiaan.

Yleisesti ottaen tällöin ihminen kääntää asiat aina suureksi draamaksi.

2. Hän manipuloi faktoja alitajuisesti

Some figure

Sillä ei ole merkitystä, mikä tarina ongelmien takana saattaakaan olla. Uhrimentaliteetin omaava ihminen tulee aina etsimään tapoja tulkita faktoja väärin, jotta asiat olisivat jonkun toisen syytä, eivätkä koskaan hänen omaansa.

Tämä on asia, jonka tämän kaltainen ihminen tekee luonnollisesti ajattelutapansa vuoksi – hän tuntee olevansa uhri.

3. Hänellä on vain vähän itsekritiikkiä

Vaikka ihmiset, joilla on krooninen uhrimentaliteetti, eivät pystykään tunnistamaan omia hyviä ominaisuuksiaan, he voivat kuitenkin olla kriittisiä omien tekojensa suhteen. Tämä voi silti olla vain tapa todistaa lisää, että huonosti menneet asiat ovat jonkun toisen syytä.

Ihmisen uhriutuminen tekee hänen kyvystään kritisoida itseään melko rajatun.

4. Hänen mielikuvituksensa keskittyy epäonneen

Some figure

Tämän tyyppinen ihminen uskoo, että maailma kärsii ja että tulevaisuus ei tule olemaan hyvä.

Itse asiassa hän tuntee olonsa jopa hyväksi silloin, kun hän puhuu tästä toisten ihmisten kanssa. Kaikki tämä saa alkunsa vääristyneestä käsityksestä todellisuudesta.

5. Hän manipuloi toisia alitajuisesti

Tässä tapauksessa uhrimentaliteetin omaava käyttää kiristystä ainoana keinona, jotta saisi kaiken sen avun jota hän tarvitsee, juuri silloin kun hän sitä tarvitsee.

Siksi uhrina itsensä näkevä näkee vaivaa saadakseen vaikutettua toisten mieliin, ja hän tekee itsestään uhrin kaiken aikaa. Sitten, kun hän kokee jonkun epäonnisen tilanteen tai onnettomuuden, muut ihmiset tuntevat olevansa vastuussa ja tarjoutuvat auttamaan halutulla tavalla.

6. Ongelmista tulee ikuisia

Some figure

Krooninen uhrimentaliteetti on ongelma, joka tulee vain pahenemaan ajan kuluessa. Ihmisen koettu epäonni ja valitukset muuttuvat tavoiksi.

Tämä voi aiheuttaa sitä, että henkilöstä tulee epätoivoinen ja turhautunut, ja kaikesta tulee hänelle tunnetasolla taakka.

Tässä vaiheessa jotkut sitten muuttuvat oman elämänsä uhreiksi, eivätkä pysty löytämään poispääsyä tilanteesta.

Kuulostaako kaikki tämä tutulta – onko uhriksi tekeytyminen asia, johon olet törmännyt tavalla tai toisella? Jos pystyt tunnistamaan itsesi tästä kuvauksesta, tai kenties jonkun itsellesi läheisen, kannattaa harkita ammattiavun hankkimista ongelmaan. Tulet hämmästymään, kuinka suuren muutoksen apu saa tällaisessa tilanteessa aikaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • José María Perceval. (2008). Víctimas y verdugos. Realidad y construcción de la víctima y el victimismo. Universitat Internacional de la Pau. Recull de ponències, Nº. 22, 2008 (Ejemplar dedicado a: XXII edició. Processos de pau. Sant Cugat del Vallès, Juliol 2007), ISBN 978-84-61-16996-2, págs. 201-212. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2794465
  • Pilar San Juan Sanz. (2015). PLAYING RUSSIAN ROULETTE (A CASE ABOUT BORDERLINE PERSONALITY DISORDER AND ALCOHOL AND COCAINE DEPENDENCE). Revista de Patología Dual. https://patologiadual.es/docs/revista/pdfs/2015_6.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.