Suhtaudu pettymykseen hyödyllisellä tavalla

helmikuu 16, 2018
Pettymys voi olla hyvin vaikea asia kestää. On kuitenkin tärkeää opetella suhtautumaan pettymyksiin sellaisella tavalla, joka auttaa meitä kypsymään.

Kuinka pettymyksen sattuessa tulisi ajatella? Tällöinhän olo on kauhea, ja lisäksi seurauksena voi olla huonoja päätöksiä.

Se sattuu, kun ihmistä loukataan ja kun tulee petetyksi sellaisen henkilön taholta, johon on luottanut. Mutta mitäpä, jos kaikki tämä olisikin hyödyksi?

Meillä on tapana syyttää toisia siitä, että he ovat pettäneet meidät ja rikkoneet sen luottamuksen, joka meillä aikaisemmin heidän kanssaan oli.

Tulisi kuitenkin oppia ymmärtämään, kuinka pettymys voi itse asiassa auttaa ihmistä kypsymään.

Tällä kertaa selitämme siis, kuinka kannattaa ajatella sellaisena aikana, kun olet kokenut jonkin karvaan pettymyksen – jatka lukemista ja saat tietää, kuinka asiaa voidaan katsoa hyödyllisenä.

Pettymys voi tuoda esiin kohtuuttomia odotuksia

suhtaudu pettymykseen rauhallisesti

Meillä on kaikilla odotuksia. Jos kuitenkin käy niin, että annat odotustesi saada sinut valtaansa, saatat tehdä virheen. Silloin kun odotat saavasi juuri sen uuden työn, jonka haluat, tai kun odotat toisen ihmisen soittavan sinulle myöhemmin, tuloksena voi olla pettymystä. Mitä käy sitten, jos nämä oletukset eivät käykään toteen?

Me odotamme, että kaikki ympärillämme olevat tulevat käyttäytymään siten kuin me itse ajattelemme olevan oikea tapa. Joskus ajattelemme, että jos joku on luvannut meille jotakin, hän tulee varmasti pitämään lupauksensa.

Tästä huolimatta voi kuitenkin olla, että ystävä ei soita vaikkapa siksi, että hän yksinkertaisesti unohtaa – hänellä voi olla mielessään paljon muita asioita. Tai se työ, jonka halusit, annettiinkin sellaiselle henkilölle, joka sopi siihen paremmin kuin sinä.

Tästä huolimatta on niin, että kun asiat eivät mene siten kuin itse haluat, olo on väistämättä surullinen ja pettynyt.

Epärealistiset odotukset voivat täyttää elämäsi useilla onnettomilla hetkillä. Jos oletat, että asiat tulevat menemään juuri siten kuin sinulle luvattiin, tunnet itsesi loukkaantuneeksi.

On mahdotonta, että toiset toimivat aivan siten kuin sinä itse käyttäytyisit. Mehän olemme eri ihmisiä! Ei ole mitään takuita, sillä elämällä on käänteensä ja yllätyksensä, jotka voivat tulla millä tahansa hetkellä eteen.

Jos lupaat itsellesi, että asiat tulevat menemään juuri siten kuin olet suunnitellut, saat varmasti kokea vain kipua ja kärsimystä.

Niinpä pettymys toimii muistutuksena siitä, että kannattaa lakata odottamasta niin paljon toisilta ja myös itseltäsi. Älä siis luo valheellisia oletuksia, ja hyväksy vain yksinkertaisesti se, mitä saattaa tapahtua.

Annatko liian paljon itsestäsi?

putkinäkö

Suurin osa pettymyksen tuottavista tilanteista tulee eteen ihmissuhteissa. Joillekinhan on niin, että alhainen itsetunto voi aiheuttaa liian suurta tukeutumista toisiin tunnetason tuen saamiseksi.

Äkillisesti saatat sitten löytää itsesi hakemassa toisten hyväksyntää. Pystyt tuntemaan itsesi onnelliseksi vain jos ympärilläsi olevat ajattelevat asiasta samoin, tai saatat olla riippuvainen siitä mitä sinulle tärkeät ihmiset sanovat että sinun ”kuuluisi” tuntea.

Jos ystävä peruuttaa tapaamisenne, saatat olla allapäin. Tai jos joku muuttaa suunnitelmianne viime minuutilla, tuloksena saattaa sinulla olla tunteiden vuoristorata.

Itsetuntosi voi mennä niin alhaiseksi, että etsit tunnetason turvaa muista ihmisistä. Odotat, että he antavat sinulle tarvitsemasi hyväksynnän, jotta voisit olla onnellinen, mutta sinä olet se, jonka täytyy saada heidät tuntemaan olonsa hyväksi. Annat liian paljon itsestäsi toisille.

Se fakta, että pettymystä on elämässäsi, kertoo sen, että sinun tulisi lopettaa liiallinen toisten ihmisten ajatteleminen ja sen sijaan keskittyä omaan itseesi.

Lakkaa etsimästä ulkoista hyväksyntää. Lakkaa ruokkimasta alhaista itsetuntoasi. On aika laittaa itsesi etusijalle ja etsiä sitä onnellisuutta, joka löytyy itsesi sisältä.

”Jos on olemassa yksi sellainen asia, joka voi aiheuttaa paljon kipua ja kärsimystä, se on tämä: uskominen siihen, että muilla ihmisillä on avain sinun omaan onnellisuuteesi.”

Elämä on täynnä oppitunteja

tyttö halaa itseään

Me opimme vain silloin, kun jokin satuttaa meitä. Kun sattuu niin paljon, meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin yrittää parantaa se, mikä meille näin paljon vahinkoa aiheuttaa.

Tällä tavalla pettymys, kärsimys ja tunnetason kipu voivat olla avuksi. Ne voivat auttaa sinua ymmärtämään, että on ongelmia, jotka tulisi ratkaista. Ihmiset ympärilläsi eivät ole niitä, joiden täytyy muuttua, vaan sinun itsesi tulee muuttua.

Elämä on täynnä loputtomasti vastaan tulevia oppitunteja. Joskus me annamme syyllisyyden saada otteen, ja joskus jopa heittäydymme uhrin osaan.

Näin jatkamalla et voi ratkaista ongelmiasi – ne tulevat katoamaan vasta silloin, kun alat kohdella itseäsi hyvin, kun alat harjoittaa itsesi rakastamista, kun lakkaat olemasta niin ankara itseäsi kohtaan ja kun alat asettaa itsesi etusijalle.

Vaikka tämä voikin olla vaikeaa, se hetki tulee kyllä, että väsyt olemaan koko ajan pettynyt. Alat tällöin ymmärtää, että kyseisten asioiden ei tulisi vaikuttaa sinuun negatiivisesti.

Vain sen jälkeen kun olet törmännyt samaan esteeseen yhä uudestaan, tulet lopultakin pääsemään siitä ylitse.

Oletko koskaan ajatellut pettymyksiä tältä kannalta? Oletko sitä mieltä, että tämä on totta – voivatko elämän eteen tuomat monet pettymykset itse asiassa olla avain oppimiseen ja ongelmien selvittämiseen?

UUTISIA VERKOSSA