Logo image
Logo image

Kuinka antaa menneisyyden virheet itsellesi anteeksi

4 minuuttia
Menneisyydestä täytyy päästää irti kun vanha ongelma alkaa muuttua taakaksi joka estää menemästä eteenpäin, edistymästä elämässä ja olemasta iloinen.
Kuinka antaa menneisyyden virheet itsellesi anteeksi
Viimeisin päivitys: 23 helmikuuta, 2019

Menneisyyden tapahtumien ei pitäisi vaikuttaa tämän päivän tunteisiin ja tuntemuksiin.

On totta että voimme käyttää menneisyyden virheitä oppitunteina, mutta useat meistä eivät anna itselleen eilisen virheitä anteeksi. Tällöin he eivät pääse eteenpäin elämässä.

Anna itsellesi menneisyyden virheet anteeksi

Tämä saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta se on totta: kukaan ei ole täydellinen ja me kaikki teemme virheitä. Ero onkin siinä miten hyväksymme tekemämme virheet ja miten opimme niistä.

Kotiin itkemään ja murehtimaan jääminen ei tee hyvää eikä vie eteenpäin, jos emme yritä etsiä ratkaisuja. Itsensä syyttäminen tai rankaiseminen ei vie kovin pitkälle.

Kyse on tapahtuneen ymmärtämisestä ja keinojen etsimisestä estääkseen samaa tapahtumasta uudelleen, tai ainakin estääkseen sen vaikuttamista itseemme negatiivisesti.

Ei ole helppoa antaa anteeksi itselleen tai muille. Eilisen virheet seuraavat meitä eivätkä jätä meitä rauhaan. Anteeksianto riippuu kyvystämme päästää irti katkeruudesta ja negatiivisista tunteista.

Virheen tehdessämme tunnemme että tulimme petetyksi, tunnemme epätoivoa ja ahdistusta. Se on sama kuin iskisi sormeen naulan, poistaisi naulan, ja iskisi naulan sormeen uudelleen. Näin tehden naula satuttaa ja taakka säilyy ikuisesti.

Itselleen anteeksi antaminen ei ole helppoa, mutta sitä kannattaa yrittää. Tunnet helpotusta, se on kuin poistaisi painavan taakan hartioilta ja niin ehkäiset tekemästä samoja virheitä uudelleen.

Vinkkejä menneisyyden virheiden anteeksi antamiselle

On aika katsoa taaksepäin ja omistautua tekemillemme virheille, jotta voimme antaa itsellemme anteeksi.

Tiesitkö, että olemme usein se kaikkein ankarin tuomari ja tuomitsemme itseämme enemmän kuin muut? Aloita tänään ja muista, että jokainen tekemämme virhe on mahdollisuus kasvaa.

1. Etsi (ja löydä) asioiden positiivinen puoli

Some figure

Jokaisessa tapahtumassa on aina jotain hyvää, vaikka monet uskovat toisin. Epäonnistumisen aiheuttaman tuskan ja virheiden kautta kasvamme aikuisemmiksi ja kypsemmiksi, ja ymmärrämme elämää paremmin. Kun teet jotain väärin, mieti hetki: Kuinka voin käyttää tätä itseni hyväksi?

Jotta voit estää virheen tekemistä uudelleen, sinun täytyy löytää “opetus”. Käytä aikaa niin paljon kuin tarvitset, jotta löydät asian positiivisen puolen ja sitten siirry antamaan itsellesi anteeksi.

2. Määrittele “miksi” antaa anteeksi

Anteeksianto on erittäin tärkeä teko, sillä se vapauttaa meidät vankilasta johon usein kävelemme tajuamatta että olemme loukussa.

Ehkä koet syyllisyyttä tai vastuuta jostain mitä on tapahtunut, ja siksi et voi antaa itsellesi anteeksi. Muistot voivat olla hyvin kivuliaita, mutta huomaa että vaikka seuraukset olisivat negatiivisia, sinulla on aikaa vapauttaa itsesi ja korjata tilanne.

Näytä itsellesi että pystyt muuttumaan, kehittymään ja että olet pahoillasi. Silloin sinun on helpompi löytää anteeksiantoa.

3. Rakasta itseäsi ennen kaikkea muuta

Some figure

Hyökkäämme itseämme kohtaan puolustautumatta, toisin kuin silloin kun muut hyökkäävät meitä kohtaan. Toisinaan olemme liian kriittisiä virheillemme, emmekä voi antaa itsellemme anteeksi koska emme rakasta itseämme.

Itsetunto ei ole narsismin synonyymi, eikä uskoa siitä että ansaitsemme jumalallista armoa. Se on paremminkin ymmärrystä ja myötätuntoa itseämme kohtaan vioista huolimatta.

Yritä rakastaa itseäsi ja rakenna siitä silta anteeksiantoon, niin huomaat pian miten paljon paremmin voit.

4. Ajattele tulevaisuutta

Kun elämme liikaa menneisyydessä, emme näe kunnolla tulevaisuuteen. Eiliseen kahliutuminen on yksi suurimmista esteistä jotka jättävät meidät “aina samaan paikkaan”. Hyvä keino päästää irti tästä painosta on suunnitella ja määritellä kohteita tulevaisuuteen.

Kun pidät katseesi tavoitteissasi, muista että sillä mitä teit ennen ei ole niinkään väliä, eikä sen pidä saada paljoa tilaa ajatuksissasi.

Voit jopa käyttää virheitäsi tienä uusiin tekoihin, kun tiedät mitä sinun pitää välttää tehdäksesi unelmistasi totta.

5. Aloita nollasta

Some figure

“Alusta aloittaminen” on loistava tapa antaa itselleen anteeksi tehdyt virheet. Ota tavoitteeksi olla kuin feenikslintu ja nouse tuhkasta.

Jätä taaksesi tuska ja ne ongelmat jotka estivät sinua kasvamasta. Keskity tähän “uuteen minään” jolla ei ole samaa pelkoa eikä kärsimystä, vaan paremminkin kokemusta ja viisautta.

Jätä menneisyys menneisyyteen, sillä sinne se kuuluukin. Ota virheet oppitunteina ja ota oppi käyttöön tähän hetkeen jotta tulevaisuutesi voi olla parempi ja täydellisempi.

6. Kasva henkisesti

Ehkä tarvitset hieman ulkoista apua hyväksyäksesi sen mitä sinulle on tapahtunut, etenkin jos olet jo useasti yrittänyt tuloksetta antaa itsellesi anteeksi.

Mitä vaihtoehtoja on olemassa? Niitä on useita, esimerkiksi meditaatio, rukoilu, hengelliset rituaalit, terapeutit… kaikki nämä auttavat sinua kasvamaan henkisesti ja psyykkisesti.

Voit varmasti pyhittää muutaman minuutin päivässä pohdiskeluun ja positiiviseen ajatteluun (ei niinkään virheiden pohdiskeluun, vaan kuinka ratkaista tilanteita).

7. Arvosta tämänhetkistä elämääsi

Some figure

Liiallinen menneisyyden tai tulevaisuuden pohdinta ei ole hyväksi kenellekään, sillä se aiheuttaa surua tai ahdistusta (riippuen tapauksesta). Tämän välttääksesi on tärkeää nauttia tästä päivästä täysillä niin paljon kuin vain voit, ja että yrität tehdä niin jatkuvasti.

Mieti: Mikä on kaikkein tärkeintä elämässäsi juuri nyt? Mistä asioista sinun tulisi olla kiitollinen? Niitä on varmasti useita. Arvosta niitä, ja anna itsellesi anteeksi menneisyyden virheet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Romero Ariza, M., & Perez Ferra, M. (2018). CÓMO MOTIVAR A APRENDER EN LA UNIVERSIDAD: UNA ESTRATEGIA FUNDAMENTAL CONTRA EL FRACASO ACADÉMICO EN LOS NUEVOS MODELOS EDUCATIVOS. Educational Psychology. https://doi.org/10.1080/01443410.2018.1412604</p>

  • Colaboradores sobre Creación de empresas. (2010). Las 5 causas más frecuentes del fracaso empresarial. Emprendalia Magazine.

  • Suárez, J., Albisu, L. M., Sotolongo, N., & Blanco, F. (2007). Factores de éxito y fracaso en el comportamiento innovador de las empresas ganaderas cubanas. (Spanish). Pastos y Forrajes.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.