Karista pois ylpeys ja pyydä anteeksi

Päästäksesi eroon turhasta ylpeydestä, ala vähitellen tehdä sellaisia asioita, jotka mahdollistavat lopulta niiden pelkojen karistamisen, jotka ovat ylpeytesi taustalla.
Karista pois ylpeys ja pyydä anteeksi

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ylpeyden karistaminen voi olla hyvinkin vaikeaa, sillä saatat ajatella tämän tarkoittavan oman arvokkuuden menettämistä ja itsesi alistamista toisille.

Tätä se ei kuitenkaan missään nimessä ole, vaan ylpeyden karistaminen vahvistaa ihmissuhteita – olipa kyseessä sitten kumppani, perheenjäsen, työkaveri tai ystävä.

Vaaditaan paljon rehellisyyttä tunnustaa, että on tehty virhe. Tällöin tulisi pyytää anteeksiantoa, päästää irti ylpeydestä ja osoittaa, että kadutaan ihan oikeasti.

Moni meistä pyytää usein anteeksi tarkoittamatta sitä oikeasti, ja tällöin ei varsinaisesti opita tehdyistä virheistä. Tämä ei ole oikea tapa edetä, jos haluat päästä eroon turhasta ylpeydestä ja pyytää oikeasti anteeksi.

Hyväksy, että et ole täydellinen

nainen ei anna periksi

Jotta voisit pyytää anteeksi tarkoittaen tätä oikeasti, sinun tule ensin ymmärtää, että et ole täydellinen. Joskus asia on vaikea hyväksyä, sillä meillä on egomme.

On kuitenkin osoitus kypsyydestä, jos pystyt tähän.

Jokaisella on itsestään hiukan hämärtynyt kuva. Tämä johtuu siitä, että yhteiskunta kannustaa olemaan täydellinen, vaikka tämä onkin itse asiassa mahdotonta.

Sen ymmärtäminen, että olet väärässä ja teet virheitä, ja että pystyt pyytämään anteeksi, auttaa pitämään jalkasi maassa. Realistisemman ja vähemmän idealistisen kuvan ylläpitäminen itsestäsi parantaa ihmissuhteitasi.

Ylpeyden karistaminen, kun olet tekemisissä muiden kanssa, auttaa sinua muillakin tavoin. Sinulla on paljon parempi sietokyky virheille töissä, kuten myös koskien toisten kritiikkiä sinusta itsestäsi.

Oletko joskus suuttunut, kun joku on huomauttanut sinun tekevän jonkin asian huonosti? Nyt on aika alkaa hyväksyä sellaiset asiat, joista voit oppia tietyillä elämänalueilla ja joita voit sitten hyödyntää toisilla.

Muutu tarkkailijaksi

nainen miettii aiempaa riitaansa

Eräät tekniikat, kuten mindfulness, auttavat ihmistä olemaan tarkkailijana. Tämä tapahtuu tietenkin ilman tuomitsemista, mutta ongelmana on se, että tuomitseminen on syvällä oleva tapa, josta on vaikea päästä eroon.

Omien tunteiden tarkkaileminen silloin, kun pyydät anteeksi, voi auttaa sinua saamaan paremman ymmärryksen siitä, miksi on niin vaikeaa päästä eroon ylpeydestä. Ehkäpä sinun tarvitsee tarkastella omaa menneisyyttäsi.

Mitkä kokemukset ovat satuttaneet sinua ja saaneet sinut tuntemaan, että arvokkuutesi kärsii? Vaikka voikin tehdä kipeää katsoa näitä vanhoja muistoja, on tärkeää tehdä niin. Siten pystyt ymmärtämään, mitä sinulle tällä hetkellä tapahtuu.

On myös tarpeen tarkkailla ympäristöäsi sen lisäksi, että tarkkailet itseäsi. Etenkin kannattaa keskittyä niihin ihmisiin, joilta sinun tarvitsee pyytää anteeksi.

Sen havaitseminen, miltä toisista tuntuu ja kuinka he reagoivat sinuun, auttaa parantamaan empatiakykyäsi ja muistamaan ne hetket, jolloin koit itse samoin. Olisitko halunnut, että joku olisi tällöin pyytänyt sinulta anteeksi? Käyttikö joku mahdollisuuden päästää irti ylpeydestään? Mitä enemmän mietit asiaa, sitä enemmän pystyt olemaan empaattinen ja ymmärtämään, mitä sinun tulisi tehdä.

Älä unohda, että ylpeys saa sinut tuntemaan itsesi paremmaksi kuin muut, mikä ei tietenkään ole totta.

Jos se on vaikeaa, harjoittele sitä

mindfulness ja kiitollisuus

Jos koet anteeksi pyytämisen ja ylpeyden karistamisen vaikeaksi, on aika alkaa harjoitella. On ihan normaalia, että olo on ahdistunut kun olisi syytä pyytää anteeksi, ja siksi ensimmäistä askelta ei aina oteta.

Aivan kuin harjoittelisit koetta tai esitelmää varten, kannattaa tehdä lyhyt suunnitelma ja harjoitella anteeksipyyntöä. Ajattele sanoja ja lauseita, jotka saavat olosi mukavammaksi.

Mitä tutummiksi nämä asiat tulevat, sitä helpompaa ne on sanoa toiselle. Muista, että kannattaa kyllä pyytää anteeksi, vaikka se tuntuisikin hyvin vaikealta.

Käytä aikaa valitaksesi lauseet ja sanat, jotka saavat olosi tuntumaan mukavalta ja jotka kuitenkin merkitsevät riittävästi.

Lue aiheesta lisää: Itsepetos: valehteletko itsellesi?

Mene pelkojesi yli. Jätä pois se ylpeys, joka estää sinua ottamasta askelta eteenpäin – mene eteenpäin olosuhteista ja siitä alitajuisesta pelosta, että menneisyytesi tulee toistamaan itseään.

Ylpeys voi olla itsesuojelun keino, mutta älä unohda, että se voi vahingoittaa ihmissuhteitasi. Ympärilläsi olevien ihmisten kohteleminen kiltteydellä on osa onnellisuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bagozzi, R. P., Belschak, F., Verbeke, W., & Gavino, J. C. (2016). Salesperson self-regulation of pride: Effects on adaptability, effort, and citizenship behaviors between independent-based and interdependent-based cultures. Spanish Journal of Marketing – ESIC. https://doi.org/10.1016/j.reimke.2016.01.002
  • Villavicencio, F. T., & Bernardo, A. B. I. (2013). Positive academic emotions moderate the relationship between self-regulation and academic achievement. British Journal of Educational Psychology. https://doi.org/10.1111/j.2044-8279.2012.02064.x
  • Tracy, J. L., Cheng, J. T., Robins, R. W., & Trzesniewski, K. H. (2009). Authentic and hubristic pride: The affective core of self-esteem and narcissism. Self and Identity. https://doi.org/10.1080/15298860802505053
  • Cheng, J. T., Tracy, J. L., & Henrich, J. (2010). Pride, personality, and the evolutionary foundations of human social status. Evolution and Human Behavior. https://doi.org/10.1016/j.evolhumbehav.2010.02.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.