Logo image
Logo image

Rakasta itseäsi

3 minuuttia
Jotta voi elää täydellä, tulee rakastaa itseään aidosti ja tinkimättömästi.
Rakasta itseäsi
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Rakasta itseäsi. Kuullostaako itsestäänselvyydeltä? Elämämme seikkailu vasta alkaa, kun alamme rakastaa itseämme tinkimättömästi, sillä me itse olemme ne ainoat ihmiset, joiden kanssa meidän täytyy vääjäämättä elää koko elämämme. Itsensä rakastaminen tapahtuu ennen muuta silloin, kun hyväksymme keitä olemme: virheemme ja onnistumisemme sekä valoisat ja pimeät puolemme.

Itsensä rakastaminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen juttu. Meille on opetettu, että on olemassa tiettyjä kriteerejä, joita meidän pitää täyttää saadaksemme osaksi sosiaalista tunnustusta. Olemme tottuneet kilpailemaan muiden ihailusta, jotta tuntisimme kuuluvamme joukkoon.

Ajan myötä kuitenkin huomaamme, kuinka se, että on riippuvainen toisten ihmisten huomiosta, tekee meidät uskomattoman onnettomiksi. Se luo meissä tyytymättömyyden tunteen, jota on vaikea käsitellä, sillä maailmamme pohjautuu siihen, miten muut ihmiset kohtelevat meitä.

Vaatii paljon, että ymmärrämme ihmisarvomme olevan paljon muutakin kuin toisten huomiota, ja että teemmekö asiat hyvin vai huonosti tai teemmekö sen mikä on normien mukaisesti oikein. Arvomme piilee meissä itsessämme, siinä että olemme omia itsejämme ja siinä, että tunnemme olevamme rakkauden arvoisia tapahtuipa mitä hyvänsä.

Some figure

Olen rakkauden arvoinen

Olemme kaikki rakkauden arvoisia. Monesti tapaamme etsiä rakkautta muista kuin itsestämme, sillä meille on opetettu, että rakkaus on jotakin, joka pitää ansaita suorittamalla, tekemällä ja olemalla tietynlainen.

Todellisuudessa pelkkä “oleminen” on tarpeeksi. Jos tätä ei oivalla, voi sillä olla vakavia seurauksia. Perustarpeidemme kuuntelusta tulee entistä vaikeampaa ja esimerkiksi tunteiden näyttämisestä voi tulla hankalaa, kun ne syrjäytetään ja tukahdutetaan.

Me huolehdimme ja keskitymme liikaa arkipäiväisiin asioihin, jotka eivät rikastuta meitä tai tuo mitään tärkeää elämäämme. Me kärsimme odotustemme, tyydyttymättömien halujemme ja päättäväisyyden puutteemme takia. Kärsimme kaikkien oppimiemme pelkojen vuoksi.

“’Mitä rakkaus on?’ kysyi opetuslapsi.

‘Täydellistä pelon puutetta’, mestari vastasi.

‘Mitä pelkäämme?’ opetuslapsi sitten kysyi.

‘Rakkautta’, sanoi mestari.”

Anthony de Mello

Rakasta itseäsi, jotta voit rakastaa muita

Ensimmäinen askel toisen ihmisen rakastamiseen puhtaasti on itsensä rakastaminen ja se, että tuntee olevansa myös itse rakkauden arvoinen. Meidän tulisi olla arvostelematta itseämme, jotta voimme ymmärtää ja arvostaa itseämme ja sitä kuka olemme ja sitä mitä tarvitsemme kussakin elämäntilanteessa. Näin pidämme itsestämme huolta ja välitämme itsestämme.

Olemme usein irtautuneet siitä, kuka oikeasti olemme, emme huolehdi itsestämme, emmekä halua edes nähdä mitä tarvitsemme, joten kaikki energiamme kuluu toisista ihmisistä huolehtimiseen. Tarjoamme heille ymmärrystä ja huomiota, jota emme kuitenkaan ole halukkaita kohdistamaan itseemme.

On ensiarvoisen tärkeää rakastaa itseään, jotta voi rakastaa muita. Itsensä rakastaminen on tärkeää myös sen takia, jotta voi vastaanottaa rakkautta toisilta ihmisiltä ja luottaa siihen rakkauteen, jota he meille tarjoavat. Emme voi olla vastaanottavaisia kaikille niille upeille asioille, joita muut ihmiset tuovat elämäämme, jos emme opi tuntemaan oloamme niiden arvoiseksi ja ala rakastaa itseämme.

“Voin auttaa muita vasta sen jälkeen, kun olen löytänyt itseni.

Auttaakseni muita minulla täytyy olla täydellinen ymmärrys ja ennen kaikkea ääretön rakkaus.”

–Krishnamurti–

Nämä sanat ovat sinulle, jolla on rakkaus ulottuvillasi

Sinulle on opetettu, että rakkaus täytyy ansaita, rakkaudella on tiettyjä ehtoja ja että sinun on ponnisteltava ollaksesi rakkauden arvoinen ja ansaitaksesi sen. Tämän takia et voi luottaa siihen, mitä upeita asioita muut ihmiset voivat tarjota sinulle; tästä johtuen voit tuntea kuin olisit yksin.

Koska et ole nähnyt itseäsi kunnolla tai tunnistanut syvintä olemustasi, et ole myöskään huomannut sitä valoa, jota hymysi ja silmäsi loistavat. Olet upea ihminen, joka ansaitsee kaiken saamansa ja on äärettömän rakkauden arvoinen. Ansaitset kiitollisuuden, hymyt, onnellisuuden, harmonian, hyvinvoinnin ja kaiken sen kauneuden, joka ympäröi sinua. Ja mikä tärkeintä, ansaitset itsesi ja kaiken sen rakkauden, joka sinussa on.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Hazleden, R. (2003). Love Yourself. Journal of Sociology. https://doi.org/10.1177/0004869003394006

Sbarra, D. A., Smith, H. L., & Mehl, M. R. (2012). When leaving your ex, love yourself: Observational ratings of self-compassion predict the course of emotional recovery following marital separation. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797611429466


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.