Logo image
Logo image

Ihmissuhteet ovat peili, josta näet oman itsesi

3 minuuttia
Ihmissuhteet ovat peili, josta näet oman itsesi
Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2019

Olemme ihmisinä kiinnostuneita ja vaikutuksen alaisina ihmissuhteissa ilmeneville asioille, eikä tätä tosiasiaa voi mitenkään kieltää. Opimme ymmärtämään sitä, keitä itse olemme, kun näemme itsemme toisten silmien kautta. Jokainen ihminen, jonka tapaamme elämämme aikana, voi itse asiassa tuoda meille jotakin uutta. Ihmissuhteet ova peili, josta voit nähdä itsesi.

Oletko avoinna sille mahdollisuudelle, että kuka tahansa tapaamasi voi tuoda elämääsi jotakin tärkeää? Riippuen avoimuudestasi, tämä on enemmän tai vähemmän totta omalla kohdallasi. On tärkeää tunnustaa se tosiasia, että jokaisella ihmisellä elämässäsi on tämä potentiaali, aivan kuten meilläkin on muiden ihmisten elämien suhteen. Tietoisuus tästä mahdollisuudesta ja siihen tarttuminen on jokaisen ihmisen vastuu.

Ihmissuhteet ovat mahdollisuus oppia

Jokainen suhde, jonka koemme, on mahdollisesti tärkeä. Jokainen kohtaaminen elämässämme voi saada meidät löytämään useita asioita itsestämme. Olimmepa sitten romanttisessa suhteessa, perheen tai ystävien kanssa, vapaa-ajan tai työpaikan kuvioissa, minkä tahansa tyyppinen suhde voi vaikuttaa meihin.

Jokaisesta suhteesta tulee siis mahdollisuus nähdä, kuinka me reagoimme toisiin ihmisiin: kuinka me viestimme, miltä meistä tuntuu, mikä saa meidät järkyttymään, mistä käyttäytymisestä me pidämme ja mikä saa meissä aikaan raivoa, vihaa tai muita tunteita.

Some figure

Kun asetamme huomiomme toiseen ihmiseen sen suhteen, miltä meistä itsestämme tuntuu, menetämme arvokkaan näkökulman ihmissuhteisiin. Ei ole kyse toisesta ihmisestä, joka olisi luonut sinussa kokemasi tunteen, vaan sinusta itsestäsi, joka olet reagoinut toisen henkilön käytökseen. Voit tutkia ja selvittää, mistä reaktio tulee, ja sinulla on mahdollisuus  nähdä, mitä sillä on tekemistä oman elämäsi kanssa.

Ihmisen tulisi olla tietoinen siitä, että toinen ihminen ei aiheuta hänessä vihaa, epämukavuuden tunnetta tai surua, eivätkä toiset ihmiset luo myöskään sinun onnellisuuttasi, iloasi tai innostuneisuuttasi. Koko tunteiden kirjo, olivatpa ne sitten miellyttäviä tai epämiellyttäviä, luodaan ihmisen omista ajatuksista ja uskomuksista. Tunteet ovat vastauksia, joita luot koskien omaa kokemustasi ja omia uskomuksiasi.

Ihmissuhteet oman itsesi peilinä

On monenlaisia tunteita, haluja ja pyrkimyksiä, jotka joistakin syistä saavat sinut kokemaan häpeää ja jotka torjut täysin. Nämä ovat osiamme, joita emme halua nähdä, ja puolustaaksemme itseämme tätä vastaan, toteutamme heijastamista. Heijastamme tällöin toisiin ihmisiin sen, mitä emme halua nähdä omassa itsessämme.

Meillä on tunnetason reaktioita, jotka aktivoivat tämän heijastamisen, ja kyseessä voi olla sekä positiivinen että negatiivinen reaktio. Kun se on positiivinen, heijastat toiseen ihmseen sellaisen piirteen, josta pidät itsessäsi ja jota arvostat, mutta josta saatat olla tiedostamaton.

Kun kyseessä on sen sijaan negatiivinen tunne, heijastat jotakin, jonka torjut, eli osan sinua, josta et pidä. Teet tällöin kaikkesi välttääksesi näkemästä tätä osaa itsessäsi. Näin syntyy sisäinen konflikti, joka häiritsee kyseistä ihmissuhdetta.

Kiintoisaa omien heijastustesi tunnistamisessa on se, että pystyt näkemään, kuinka asenteesi ja käsityksesi toisista ihmisistä ja ympäröivästä maailmasta ovat itse asiassa torjuttuja käsityksiä, joita sinulla on omasta itsestäsi.

Some figure

Ihmissuhteesi kertovat suuresti siitä, kuka sinä itse olet

Kun me sitä vähiten odotamme, kuka tahansa voi antaa meille suurta rakkautta, kaunista yhteiseloa ja tärkeitä opetuksia. Meistä tulee vaativia odottaessamme tämän saapumista meille ulkoapäin, mutta kyseessä on kuitenkin sisäinen asia. Kaikki, mikä on elämässämme tärkeää, ilmestyy silloin, kun olemme siinä tilassa, että voimme ottaa sen vastaan.

Johdonmukaisuus, vahvuus ja vakaus eivät ole asioita, joita voit saada toiselta ihmiseltä, eikä ole reilua, jos asetat tämän vastuun toisen harteille. Kaikki nämä asiat tulevat sisältäsi, ja ihmissuhteet toimivat tässä mahdollistajina.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.