Logo image
Logo image

7 tilannetta, joissa opit tuntemaan ystäväsi

5 minuuttia
7 tilannetta, joissa opit tuntemaan ystäväsi
Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2019

Monella meistä on ystäviä, jotka olemme tunteneet koko elämämme, ja jotkut heistä yllättävät meidät hyvillä tavoilla, kun toiset taas huonoilla. Tapaamme myös uusia ihmisiä, jotka osoittautuvat mahtaviksi ja joita opimme tuntemaan yhä enemmän ajan kuluessa.

On kuitenkin niin, että syvällisesti toisen ihmisen tunteminen, mukaanlukien kaikki hänen myönteiset ja negatiiviset puolensa, vaatii enemmän läheisyyttä ja runsaasti aikaa. Siihen tarvitaan muutakin kuin illallisella käynti tai yhdessä juhliminen.

On eräitä tilanteita, jolloin todella pystyt oppimaan tuntemaan toisen ihmisen. Jotkut näistä ovat vakavampia ja toiset jokapäiväisempiä, mutta kaikki niistä näyttävät toisesta ihmisestä sellaisia puolia, jotka ovat meille uusia.

1. Stressaavat tilanteet

Kun ihmisellä on stressiä, ja vaikka tämä ei olisikaan mitään vakavaa, pystymme oppimaan monia asioita hänestä sen perusteella, kuinka hän reagoi tällaisessa tilanteessa.

Ihminen voi muuttua hermostuneeksi, aggressiiviseksi tai kykenemättömäksi ajattelemaan selkeästi, tai hän voi lopettaa ratkaisujen etsimisen ja keskittyä valittamiseen. Hän voi jopa syyttää toisia siitä, mitä hänelle itselleen on tapahtunut.

 

Some figure

Voimme myös nähdä ystävämme välttelevän tilannetta tai antavan vastuuta toisille, sillä hän ei näe itseään sopivana tai ei sitä olekaan.

Nämä tilanteet eivät ole vakavia, mutta se, kuinka ihminen käyttäytyy pienissä stressitilanteissa, antaa käsityksen siitä kuinka he saattavat suhtautua isomman stressin aiheuttaviin asioihin, joissa on kyse vakavammista asioista.

2. Kun ihmisen tarpeet muuttuvat

Jotkut ihmiset ovat yhteydessä toisiin vain silloin kun he tarvitsevat palvelusta, ja kun tämä palvelus on tehty, yhteys lakkaa olemasta. Asioiden ei tarvitse kuitenkaan olla näin dramaattisia. Moni menettää kiinnostuksensa toiseen useista mahdollista syistä, mitkä saavat aikaan sen, etteivät he enää ota kyseistä ihmistä huomioon.

Esimerkiksi ystävä lukioajoilta, jonka kanssa teit kaikki koulutyösi ja jaoit vapaa-aikasi, alkaa olla koulun päätyttyä kylmä ja etäinen. Tai sellainen ystävä, jonka kanssa vietit todella paljon aikaa ennen, mutta joka nyt on parisuhteessa, lakkaa ottamasta mitään yhteyttä tai ilmoittelee itsestään vain hyvin vähän. Tai se, joka vaikkapa auttaa sinua muuttamaan uuteen kaupunkiin, mutta sitten kun olet asettunut uuteen asuinpaikkaasi, hän ei enää kiinnitä sinuun mitään huomiota. Ja lista jatkuu…

Jos tiedät, milloin ystäväsi tarvitsee sinua ja milloin ei, saat käsityksen siitä, millainen kyseinen ihminen todella on. Huolimatta siitä, mitä ystävä voi sanoa, tekojen tarkkailu on kaikkein tärkein asia.

3. Yhdessä asuminen

Yhdessä asuminen on suuri testi joka auttaa näkemään, kuinka ihminen laajemmin ottaen käyttäytyy. Tapa, jolla kaverisi kunnioittaa sinun tilaasi ja tavaroitasi, tai riidanhaluisuus hölmöihin asioihin liittyen, tulee esille jakaessanne kodin. Tulet kyllä huomaamaan, oletteko kykeneväisiä jakamiseen vai pelkästään elämään omia elämiänne ystäväsi asunnossa, jolloin koti ei edes tunnu jaetulta.

 

Some figure

Tulet huomaamaan, voitteko käyttää aikaa näistä ongelmista puhumiseen tai auttaako ystäväsi sinua kun sairastut. Saat selville, tekeekö hän kompromisseja sellaisiin pieniin asioihin liittyen kuten laskut, tapaamiset tai vahingot, joita yhteisessä kodissanne saattaa sattua.

Ymmärrät asunnon jakaessanne, onko teidän välillänne tervettä itsenäisyyttä vai onko jokaisessa hänen teossaan näkyvissä selkeä ja voimakas itsekkyys. Tulet huomaamaan, mikäli he käyttäytyvät eri tavalla kadulla ja kodissanne – muille ystävällisesti ja sinua kohtaan vihamielisesti?

4. Kun puhut toisista ihmisistä

On tavallista sanoa asioita toisista ihmisistä, ja tämä on vieläkin tavallisempaa, jos jaat ystäväsi kanssa saman ystäväpiirin tai teillä on muita yhteisiä asioita (työ, urheilu, harrastus tai muu vastaava). Toisista ihmisistä puhuminen ei välttämättä tarkoita kunnioituksen puutetta.

On kuitenkin niin, että jos ihminen jatkuvasti tuomitsee toisten tekemisiä ja analysoi toisten elämän paremmuutta tai huonommuutta, tai jos hän kertoo muiden henkilökohtaisia asioita, saat merkin siitä, minkälainen ihminen todella on kyseessä.

5. Tilanteet, joihin liittyy raha

On vaikeaa määritellä, milloin ystävä on oikeasti itsekäs. Tässä täytyy ymmärtää, tekeekö ihminen sinulle jonkin palveluksen vain siksi, että olet itse tehnyt hänen vuokseen jotakin, ja hän ajattelee ehkä hyötyvänsä sinusta uudelleen. Tämä anteliaisuus on epäaitoa, ja siinä on kyse omasta hyötymisestä.

Kun sinulla on rahaongelmia, ja ystäväsi ei ota tilannettasi huomioon, tai jos hän jopa suhtautuu tähän tilaisuutena vaatia sinulta jotakin epäreilusti ja menneisyyteen perustuen, näet minkälainen ihminen ystäväsi todellisuudessa on.

 

Some figure

Vaikka ystäväsi antaisikin sinulle rahalainan, on niin, että jos hän tekee tämän vasten tahtoaan tai jatkuvasti kyselee milloin hän saa rahansa takaisin, joudut epämiellyttävään tilanteeseen. Samoin käy, jos hän puhuu toisille asioista, joita hän on vuoksesi tehnyt.

6. Kun olet onnellinen tai onnistut

Ystävän täytyy olla rinnallasi onnessa ja surussaUsein sanotaan, että ihmiset, jotka eivät ole oikeita ystäviäsi, jättävät sinut omillesi kun ajat muuttuvat vaikeiksi, ja muistavat sinut vain silloin, kun tiedossa on hauskanpitoa.

Päinvastoinkin voi kuitenkin käydä: ystävä saattaa kuunnella sinua ja olla rinnallasi kun asiat ovat huonosti, mutta illuusio särkyy, kun he vahingoittavat sinua tunnetasolla heti kun jotakin todella hyvää tapahtuu elämässäsi. Jos elämäsi alkaa tuntua hyvältä, ja he ovat tästä kateellisia tai vain teeskentelevät onnellista, tiedät ystäväsi olevan sinulle väärä.

7. Monimutkaiset tilanteet, jolloin tarvitset ystäväsi apua

 

Some figure

Käymme läpi monia vaikeita tilanteita, ja on erittäin tärkeää, että voit luottaa sosiaaliseen tukeen tällaisina hetkinä.

“Kun ajat muuttuvat vaikeiksi, tulet tietämään, ketkä todelliset ystäväsi ovat.”

Yllättäen tällaisina hetkinä, jolloin tarvitsemme toisen huomiota ja hellyydenosoituksia enemmän kuin koskaan, saatamme sen sijaan kohdata välinpitämättömyyttä, karkeita sanoja tai tuen puutetta. Saatamme jopa saada ystäviltämme kylmää asennetta, ja ihminen saattaa pitää omia ongelmiaan sinun vaikeuksiasi tärkeämpinä, vaikka tilanteesi olisi hyvinkin dramaattinen.

Tämän vuoksi on tärkeää ympäröidä itsesi parhailla mahdollisilla ihmisillä ja olla itsekin yksi näistä parhaista ihmisistä. Ja älä koskaan unohda, että toisia tulisi kohdella sillä tavalla kuin haluat muiden kohtelevan sinua. Vahva ystävien verkosto on äärimmäisen arvokas aarre, ja sitä kannattaa oppia rakentamaan, ylläpitämään ja arvostamaan.

Kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: Nicoletta Ceccoli ja Kukula.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Christakis, N. A., & Fowler, J. H. (2014). Friendship and natural selection. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1400825111

  • Gompers, P. A., Mukharlyamov, V., & Xuan, Y. (2016). The cost of friendship. Journal of Financial Economics. https://doi.org/10.1016/j.jfineco.2016.01.013

  • Morlock, F. (2007). Politics of friendship. Angelaki – Journal of the Theoretical Humanities. https://doi.org/10.1080/09697250802040964


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.