Pidä kotisi vapaana allergianaiheuttajista

Useimmat bakteerit lisääntyvät erityisesti keittiössä (riippuen siitä kuinka puhtaana tämä alue pidetään), joten on hyvin tärkeää puhdistaa tai jopa desinfioida kaikki tämän tilan pinnat päivittäin.

Vaikka et ehkä huomaakaan asiaa, jokainen päivä ruokit miljoonia punkkeja, lutikoita tai muita pikku ötököitä, jotka ovat piilossa kotisi eri alueilla. Nämä vastaavat siitä, että suuri määrä allergisia reaktioita pääsee syntymään, ja ne saattavat aiheuttaa ihmisille hankalia terveysongelmia.

Tämä selittää pitkälle sen, miksi niin moni perhe kärsii säännöllisesti nuhasta, ihottumasta tai allergisesta astmasta sekä monista muista saman tyyppisistä sairauksista.

Jos syöt sängyssä tai vaikka sohvalla, ja jos et pidä huolta puhtaudesta tai jos menee viikkoja ilman imurointia, nämä pienet eliöt saavat lisää ravintoa. Tämä sitten aiheuttaa niiden helpon leviämisen monenlaisissa ympäristöissä.

Siksi onkin hyvin tärkeää pitää huolta siisteydestä koko asunnossa, ja kannattaa etsiä allergioiden syntyä hillitseviä keinoja, joiden avulla voit estää sairauksia. Tällä kertaa kerromme tällaisista nikseistä – jatka lukemista, mikäli haluat torjua allergioita sekä parantaa hyvinvointiasi!

Pidä makuuhuoneet siisteinä

Allergianaiheuttajat makuuhuoneessa

Sängyt ovat eräitä punkkien lempipaikoista, sillä ne ovat täydellisiä ympäristöjä näiden eliöiden lisääntymiseen ja selviytymiseen.

Kuumuus, hiki ja ihosta lähtöisin oleva pienen pieni hilse luovat täydellisen ympäristön ötököille.

Jotta voisit vähentää tätä riskiä, on parasta käyttää 100-prosenttisesta puuvillasta valmistettuja lakanoita. Ne pitäisi myös pestä joka viikko kuumassa vedessä (vähintään 60-asteisessa).

Tyynyt, päiväpeitteet ja muut vastaavat voidaan pestä 6 kuukauden välein, mutta on hyvä idea tuulettaa niitä joka viikko ulkona sekä ravistaa niitä.

Vältä lemmikkien pääsemistä makuuhuoneeseesi, sillä niillä voi olla mukanaan kirppuja, ja niistä lähtee myös karvaa, joka voi mahdollisesti luoda herkistymistä allergisille henkilöille.

Huolehdi keittiöstäsi

Allergianaiheuttajat keittiössä

Tämä huone vaatii erityistä huomiota, sillä siellä voi ilmetä erilaisia taudinaiheuttajia. Keittiö on se kodin paikka, jossa kosteus, kuumuus ja ruoantähteet esiintyvät suuremmissa määrin muihin kodin tiloihin verrattuna, ja siten se onkin täydellinen paikka tuholaisten leviämistä ajatellen.

Jotta voisit estää kuumuutta ja kosteutta, laita ruokaa siten, että pannusi ovat peitettyinä. Näin vähennät sitä höyryä, jota ruoanlaitosta aina aiheutuu.

Aina kuin vain mahdollista, tuuleta keittiötä hyvin. Näin voit vähentää kosteutta.

Kun olet tiskannut tiskisi, varmista, että annat niiden kuivua ennen kuin laitat ne kappiin. On myös tärkeää, että laitat säilytettävät ruoat (kuten pastan, riisin, yms) ilmatiiviisiin säilytyspurkkeihin, ja niiden tulisi mieluiten olla lasisia.

Työtasot, lattia, seinät ja mitkä tahansa muut keittiön pinnat tulisi puhdistaa hyvin joka päivä, jotta voisit helpommin päästä eroon bakteereista sekä estää muurahaisten ja muiden ötököiden valtauksen tässä kodin osassa.

Kylpyhuone

Allergianaiheuttajat vessassa

Sekä suihku että vessanpönttö keräävät kosteutta, ja jo parin päivän kuluessa ne muuttuvat likaiseksi ja luovat täydellisen ympäristön bakteereille.

Jotta voisit estää tämän kosteuden leviämisen muille kotisi alueille, varmista, että pidät oven kiinni sekä käytä lattialla mattoja. Pese kylpyhuoneen matot säännöllisesti, sillä kun ne keräävät vettä, alkavat nekin tietysti muuttua huonoiksi ympäristöiksi bakteerien leviämistä ja läsnäoloa ajatellen.

Kun olet käyttänyt vessaa, on parasta kuivata kaikki pinnat hyvin. Tämä estää homeen muodostumista. Kun peset näitä alueita, kannattaa käyttää luonnollisia aineita, kuten esimerkiksi etikkaa ja sitruunaa sen sijaan, että kääntyisit kemikaaleista valmistettujen ratkaisujen puoleen.

Olohuone

Allergianaiheuttajat olohuoneessa

Jos et siivoa olohuonettasi säännöllisesti, ja jos pöly pääsee kerääntymään sinne, huone voi alkaa kerätä suuria määriä punkkeja ja muita mikro-organismeja.

Asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota tässä kodin osassa ovat seuraavat:

  • lattia
  • sohvat ja tyynyt
  • verhot
  • lemmikit
  • sisustuselementit

Lattia tulisi siivota usein, sillä se on se paikka, jonne suuri määrä likaa kerääntyy yleisesti ottaen. Huonekalut voidaan peittää puuvillakankailla, jotka on helppo pestä säännöllisesti. Voit myös käyttää erityisesti suunniteltuja peitteitä huonekalujen helppoon suojaamiseen ja puhdistamiseen.

Yksi hyvä vaihtoehto on toisaalta valita nahkaisia huonekaluja, sillä tämän tyyppiset kalusteet ovat kaikkein helpoimpia siivouksen kannalta.

Kaikki sisustuselementit tai olohuoneen osat tulisi pyyhkiä pölystä joka viikko tai parikin kertaa viikossa, jotta pölystä ja siitepölystä voitaisiin päästä eroon tehokkaasti.

Lemmikkien ei tulisi päästä sohville, ja jos vain suinkin mahdollista, niiden tulisi olla muualla kuin olohuoneen oleskelutilassa. Jos sinulla tai perheenjäsenilläsi on allergioita, on parasta käydä lääkärissä ennen kuin teette päätöksen lemmikin ottamisesta kotiinne.