Logo image
Logo image

Tunnista myrkyllinen ystävyyssuhdetyyppi ja etäännytä itsesi siitä

3 minuuttia
Vaikka se voikin vaikuttaa hieman itsekkäältä, on sinun laitettava itsesi etusijalle ja etäännytettävä itsesi myrkyllisestä ystävyyssuhteesta, joka horjuttaa henkistä tasapainoasi ja häiritsee hyvinvointiasi.
Tunnista myrkyllinen ystävyyssuhdetyyppi ja etäännytä itsesi siitä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisia olentoja ja tämä selittää, miksi ystävyyssuhteet ovat niin tärkeä osa elämäämme.  Jotkut ihmiset voivat kuitenkin tulla elämääsi tuoden mukanaan myrkyllisen ystävyyssuhteen, joka voi vaikuttaa muuttaen ympäristöäsi ja tunteitasi. Tällainen ystävyyssuhdetyyppi saa aikaan kaaosta, joka tuntuu usein selittämättömältä.

Ystävyyssuhteet vaikuttavat erittäin paljon elämäämme ja nämä myrkylliset suhteet kuluttavatkin energiaasi tavalla tai toisella. Ne rajoittavat tekemisiäsi ja luovat negatiivisia tunteita, kuten stressiä, masennusta ja ahdistusta.

Pyri huomaamaan, milloin joku vaikuttaa elämääsi negatiivisella tavalla ja yritä etäännyttää itsesi hänestä pysyäksesi henkisesti tasapainossa. Seuraavaksi autamme sinua tunnistamaan tällaiset henkilöt.

1. Passiivis-agressiivinen ystävyyssuhdetyyppi

Some figure

Tämän tyypin ihmiset eivät koskaan ole tyytyväisiä. He eivät kykene sanomaan asioita suoraan, vaan paremminkin puhuvat kierrellen ja kaarrellen siitä mitä he ajattelevat, puhuen epäsuorasti tai vihjaillen asioita.

Tyypillisesti he pysyttelevät hiljaa ja käyttäytyvät omituisesti, jotta muut ihmiset tuhlaavat aikaansa yrittäen ymmärtää mitä on meneillään.

Ole erittäin varovainen tällaisten ihmisten kanssa. He monesti ärsyyntyvät helposti, vaikka eivät näyttäisikään sitä.

Joskus heidän huonot tuulensa “kasaantuvat”, ja he muuttuvat aggressiivisiksi, mistä voi seurata vaikeuksia.

2. Kilpaileva ystävyyssuhdetyyppi

Mitä tahansa teetkin, he haluavat olla siinä parempia kuin sinä. Jos kerrot heille saaneesi mahtavan työtarjouksen, he kertovat saaneensa jotain parempaa. Jos kerrot heille olevasi kivuissasi, he kertovat olleensa yhtä kovissa tai pahemmissa kivuissa eilenillalla.

Tämän tyyppiset ihmiset odottavat epäonnistumisesi hetkeä, jotta he voivat tuntea itsensä ylempiarvoiseksi.

He ovat tottuneet kritisoimaan ystäviään heidän selkänsä takana, erityisesti heitä, jotka ovat aivan erilaisia kuin he itse: ihmisiä, jotka ovat heitä itsevarmempia, täynnä elämää ja rakkautta toisia ihmisiä kohtaan.

3. Dramaattinen ystävyyssuhdetyyppi

Some figure

On täysin eri asia tukea ystäviä vaikeina aikoina kuin joutua tukemaan heitä ainaisen draaman keskellä, jota ei aina pysty edes korjaamaan.

Nämä ystävät käyttävät toisia ihmisiä heidän terapeutteinaan, mutta eivät silti juuri koskaan anna kenenkään auttaa heitä. He ryöpyttävät päällesi pelkojaan ja epävarmuuksiaan, mutta eivät kykene vastaanottamaan neuvoja ja voivat jopa ärsyyntyä niistä.

He eivät välitä siitä, jos heidän ystävänsä käyvät myös läpi vaikeita aikoja, sillä heidän tilanteensa on aina huonompi ja tärkeämpi.

He voivat olla niinkin äärimmäisiä, että jättävät aina toisen ihmisen tuntemaan uupumusta, huolta tai stressiä. Mikä pahinta, monet ystävät antavat heille viisaita neuvoja, mutta he aina onnistuvat löytämään aiheen sanoa “mutta”.

4. Katkera ystävyyssuhdetyyppi

Tällaiset ihmiset valittavat aina, koska mikään ei mene heidän mielestään oikein. He näkevät asioiden huonot puolet silloinkin, kun kaikki on hyvin.

Heidän valituksensa on tapa, mistä johtuen he usein vaikuttavat vihaisilta, tai oikeasti ovatkin sitä.

Tyypillisesti näillä ihmisillä ei ole paljoakaan itseluottamusta, heillä on alhainen itsetunto ja he tulevat vihaisiksi nähdessään muita ihmisiä onnellisina.

5. Manipuloiva ystävyyssuhdetyyppi

Some figure

Varo olemasta liian kiltti! Manipuloivat ihmiset käyttävät tyypillisesti hyväksi sellaisia ihmisiä, jotka haluavat välttää yhteenottoja, suostuvat helposti tekemään palveluksia tai eivät koskaan sano ei.

He haluavat aina sen mitä sinulla on ja siksi he yrittävät kontrolloida sinua vihan tai säälin kautta.

6. Kateellinen ystävyyssuhdetyyppi

Ole varovainen tämän tyyppisten ihmisten kanssa! Heillä ei koskaan ole mitään hyvää sanottavaa muista. He tulevat vihaisiksi kun toisten ihmisten asiat menevät hyvin, kun muut onnistuvat tai heillä käy hyvä tuuri.

He eivät koskaan tunnusta toisten ihmisten menestystä ja he yrittävät luoda heidän ympärilleen juoruja aiheuttaakseen pahennusta.

Tämän ihmistyypin ihmiset ovat tekopyhiä ja he vihaavat toisten ihmisten onnellisuutta. He yrittävät levittää negatiivisuuttaan aina kun mahdollista.

Etäännytä itsesi heistä!

Onko elämässäsi myrkyllisiä ystävyyssuhteita? Jos on, sinun pitää ehkä muuttaa tapaa, jolla lähestyt tätä ystävyyssuhdetta, tai etäännyttää itsesi siitä, jotta se ei enää vaikuta elämääsi.

Niinkin yksinkertaiset asiat kuin sanoa “ei” tarvittaessa, luottamusrajojen asettaminen, ja negatiivisten keskusteluiden lopettaminen voivat auttaa sinua pysymään poissa heidän negatiivisuudestaan.

Jos edellä mainitut asiat eivät kuitenkaan helpota tilannetta eikä kyseessä oleva ihminen näytä muuttuvan, jätä heidät yksinkertaisesti taaksesi ja yritä käyttää aikasi ihmisiin, jotka tuovat elämääsi hyviä asioita.

Lopeta näiden ihmisten kanssa juttelu, kerro heille mitä tunnet, tai anna mikä syy tahansa, jotta he ymmärtävät, ettet halua olla heidän kanssaan. Kun etäännytät itsesi myrkyllisistä ihmisistä, jopa terveytesi paranee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cacioppo, J. T., & Cacioppo, S. (2014). Social relationships and health: The toxic effects of perceived social isolation. Social and Personality Psychology Compass. https://doi.org/10.1111/spc3.12087
  • https://www.healthscopemag.com/health-scope/toxic-relationships/
  • https://www.mentalhealth.org.uk/publications/guide-investing-your-relationships/toxic

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.