Itkemisen tärkeys

huhtikuu 16, 2017
Jos vältät itkemistä, se vie sinulta mahdollisuuden kohdata ja korjata sen asian, joka vei hymysi pois. Osa on sitä mieltä, että itkeminen on merkki heikkoudesta, mutta todellisuudessa se on merkki voimasta, joka auttaa sinua suhtautumaan rakentavasti menetykseesi tai suruusi.

Jos vältät itkemistä, voi se tehdä olosi rohkeaksi ja vahvaksi, sillä pystyt pitämään tunteesi kurissa ja piilossa. Usein käännämme selkämme ongelmalle, ja kuvittelemme sen ratkeavan itsestään. Kyseessä on kuitenkin todellinen ongelma, sillä tunteitaan ei kannata piilottaa.

Pienenä itku tulee pienistäkin asioista: kaatuessa, siskon viedessä lelun kädestä tai tilanteissa, joissa emme saa haluamaamme. Jos joku satuttaa meitä, emme pelkää itkeä. Aikuisena itkemisestä tulee lähes tabu, jota ei sovi ainakaan julkisesti tehdä. Itkeminen on kuitenkin yksi voimakkaimmista, vapauttavimmista tunteista, joka voi lievittää pahaa oloa ja masennusta, ja auttaa sinua käsittelemään tunteitasi.

Suositeltua lukemista: Näitä asioita et tiennyt kyynelistä ja itkemisestä

Monet kuvittelevat, että itkeminen on jotain sellaista, jota tulee hävetä. Kyynelten pidättely töissä tai muissa julkisissa paikoissa voi tuntua pakolliselta – harvat haluavat näyttää heikkouttaan muille. Joskus pelkäämme tekevämme muiden olon kiusaantuneeksi, jos purskahdamme itkuun.

Osa meistä uskoo, että itkeminen saa meidät näyttämään heikoilta. Ehkä kuvittelet muiden suhtautuvan sinuun eri tavalla, jos itket – ehkä mielessäsi muut tuomitsevat sinua ja pitävät sinua ihmisenä, joka ei osaa kontrolloida tunteitaan. Tällainen ajattelu on erittäin haitallista mielenterveydelle ja tasapainolle.

Jos et itke, kaikki muuttuu pahemmaksi

Nainen piilottelee

Vaikka pystyisitkin estämään fyysisen itkureaktion, itkee sielusi tästä huolimatta. Sielusi huutaa sinua viemään tuskan pois. Kun satutamme itsemme fyysisesti, voimme vuotaa verta tai saada mustelmia, ja kun sydämeen sattuu, me itkemme. Kyynelten vuodattamisen välttäminen kerää vain lisää surua sisällemme, eikä sillä ole ulospääsykeinoa.

Kuvittele mielessäsi tilanne, jossa eniten rakastamasi ihminen satuttaa sinua syvästi ja jatkaa sinun satuttamistasi, etkä pysty sanomaan siihen mitään. Istut hiljaa jokaisen pettymyksen ja loukkauksen läpi. Samalla sisälläsi velloo raivokas myrsky, joka odottaa ylöspääsyä.

Kaikki sisäinen kipusi ja ajatukset jotka toistavat rataansa, negatiiviset tunteesi jotka hukuttavat sinut, muuntuvat pian joksikin pahaksi.

Piilottaa kasvonsa

Aluksi kehosi yrittää varoittaa sinua tilanteesta fyysisellä kivulla. Paha migreeni, vatsakivut, tai muut pienet vaivat ovat kehon keino viestittää sinulle käsittelemättömistä tunteista.

Tämän jälkeen alat sulkemaan itsesi pois päältä, kuin sammuttaisit valon. Muutut harmaaksi ihmiseksi, jonka sisällä kaikki nuo kohtaamattomat tunteet ja ajatukset vellovat ja sulkevat sinut muurin sisään, josta et voi enää päästä ulos.

Tässä vaiheessa sinun on vielä mahdollista vapautua ja kohdata itsesi, mutta se alkaa muuttua vaikeammaksi jokaisen menetetyn päivän, viikon ja kuukauden myötä. Älä anna itsesi odottaa näin pitkään.

Itkeminen tekee sinulle hyvää. Päästä kyynelet valloilleen ja tunne niiden mukanaan tuoma helpotus.

Suositeltua lukemista: Itkeminen ei ole merkki heikkoudesta

Tunnista ja ulkoista tunteesi

Raukea tyttö

Kaikki tunteet, niin negatiiviset kuin positiivisetkin, ovat tarpeellisia. Meillä ei ole mitään syytä järkyttyä siitä, että olemme surullisia. Suru, pettymys ja häpeä ovat luonnollisia tunteita, jotka ovat osa ihmiselämää. Vain negatiivisten tunteiden kautta voimme todella arvostaa niiden vastakohtaa: positiivisia tunteita, kuten onnea, iloa ja täyttymystä.

Teet suuren virheen jos et itke, mutta vieläkin suurempi virhe on se, ettet tunnista omia tunteitasi.

Kun yrität välttää negatiiviset tunteet elämässäsi, yrität ehkä kieltää ne. Jos kiellät tunteesi, ei sinun tarvitse kohdata niitä tai kärsiä niistä. Eikö olekin niin, että kun jokin asia tekee sinut onnelliseksi, elät hetken yhä uudelleen mielessäsi ja olet siitä erityisen tietoinen? Miksi et tekisi samaa negatiivisten asioiden kanssa, jotta voit käsitellä ne ja päästää niistä irti?

Pimeimmät hetkemme ja synkimmät tuntomme yrittävät varoittaa meitä siitä, ettemme tee jotain oikein tai että ihmiset ympärillämme eivät ole meille sopivia ihmisiä. On tärkeää muistaa, että pullotetuilla tunteilla voi olla fyysisiä seurauksia. Jos sullot kaikki negatiiviset kokemuksesi ja tunteesi lukkojen taakse syvälle sisimpääsi, et pääse niistä koskaan eroon. Tämä on itsetuhoista käyttäytymistä.

Asiat voivat olla paljon helpompia ja yksinkertaisempia kuin mitä itsellemme uskottelemme. Me olemme itse vastuusta omista ongelmistamme ja siitä, miten suhdaudumme tunteisiimme. On tärkeää tarkkailla tunteita, olivatpa ne hyviä tai huonoja, ja ilmaista ne aidosti ja esteettä. Voit ilmaista tunteitasi puhumalla, itkemällä, juoksemalla tai huutamalla – mikä tahansa toimii parhaiten sinulle.

Kyyneleet vievät kivun

Surullinen tyttö

 

Jos et itke, et tule koskaan tutustumaan maailman parhaaseen kipulääkkeeseen, joka vie mukanaan kaiken tuskan. Kipulääkkeitä ei voi sielun tuskiin ottaa, mutta itkeminen helpottaa. Kyyneleet antavat meille mahdollisuuden päästää irti kaikesta siitä stressistä, joka masentaa ja ahdistaa. Itkemisen jälkeen on puhdas, tyhjä, helpottunut olo.

Kyseessä voi olla pieni tai suuri vastoinkäyminen tai menetys – anna kyynelten tulla missä tahansa tapauksessa. Päästä irti turhautumisesta, vihasta, ahdistuksesta, jahtaavista ajatuksista ja kaunoista – anna kyynelten puhdistaa sinut. Kun olet itkenyt pitkään ja ilman pidättelyä, olo on kuin maratonin juosseella: olet väsynyt, mutta tyytyväinen. Itkemällä pystyt pääsemään yli asioista ja jatkamaan eteenpäin positiiviseen tulevaisuuteen.

UUTISIA VERKOSSA