Logo image
Logo image

Itseluottamus: investoi itseesi

3 minuuttia
Vaikka epäonnistuisit tuhat kertaa, tulee sinulla olla tarpeeksi itseluottamusta unelmiesi ja tavoitteidesi saavuttamiseen. Älä vertaile itseäsi muihin, vaan vertaa itseäsi pelkästään itseesi: näin voit kehittyä paremmaksi versioksi itsestäsi.
Itseluottamus: investoi itseesi
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jokainen on joskus tuntenut olonsa pettyneeksi, voitetuksi ja epäonnistuneeksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet luota itseesi. Pettymys on luonnollinen osa elämää ja se, miten pettymyksiin ja epäonnistumisiin reagoi, määrittää menestymisen elämässä.

Itseluottamus antaa sinulle sen mitä tarvitset tavoitteidesi saavuttamiseen. Vain sinä itse tiedät ja tunnistat, mitkä ovat voimasi ja rajoitteesi. Ala siis investoida itseesi tänään.

Suositeltua lukemista: Jos voit unelmoida siitä, voit myös saavuttaa sen

Jos haluat, voit

Ei ole epäilystäkään siitä, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan ja elämässä on tiettyjä rajoitteita.

Mutta jos todella haluat tehdä jotain, mikä estää sinua toteuttamasta sitä? Ehkä jotkin seikat horjuttavat itseluottamustasi? Etenkin ulkoiset tekijät voivat saada sinut kyseenalaistamaan omia voimiasi ja kykyjäsi.

 

Some figure

Jos haluat jotakin tarpeeksi paljon, voit saavuttaa sen – sinun on vain oltava selvillä siitä, mitkä todelliset tavoitteesi ovat.

Älä koskaan anna itsesi pelästyä unelmiesi kokoa ja suuruutta. Vaikka tuntisit olosi joskus pieneksi ja mitättömäksi, muista, että kyseessä on oma epävarmuutesi. Jos haluat jotain, lähde toteuttamaan sitä täysillä – on hyvin mahdollista, että tulet saamaan haluamasi.

Opi mokailuista

On helppo uskoa, että mokailu ja epäonnistuminen on nöyryyttävää, ja että pettymyksen jälkeen olisi syytä ottaa askel taaksepäin ja luovuttaa. Monilla ihmisillä on upeita tavoitteita, mutta he eivät tule koskaan saavuttamaan niitä, sillä matkan varrelle mahtuu monia esteitä ja epäonnistumisia.

Suositeltua lukemista: Kypsyys on kykyä hymyillä menneille

Epäonnistuminen on loistava hetki oppimiselle ja kasvulle. Epäonnistuminen on keino palauttaa jalat maan pinnalle ja muokata polkusi suuntaa. Pahinta on, jos ei koskaan yritä mitään, vaan luovuttaa jo ennen kokeilemista.

Älä koskaan lopeta siksi, että epäonnistuit, vaan jatka eteenpäin niin kauan, että saavutat sen mikä on mahdollista.

Älä vertaa itseäsi muihin

Vertailusta ei ole koskaan mitään hyötyä. Vertailun kautta et voi muuttua paremmaksi tai menestyksekkäämmäksi. Älä vertaa itseäsi muihin, sillä kukaan ei ole täysin samanlainen kuin sinä. Jokainen ihminen on erilainen ja jokaisella on omat lahjansa ja puutteensa.

Tärkeintä on pyrkiä kehittämään itseäsi, älä yritä voittaa muita.

Itseluottamus syntyy siitä, kun näkee itsensä ihmisenä, jonka ei tarvitse kopioida muiden tekemisiä. Olet täysin ainutlaatuinen ja vertailu synnyttää vain epävarmuutta.

Älä anna tämän tapahtua itsellesi. Usko itseesi, sillä se ihminen, joka aina vertaa itseään muihin, häviää joka kerta.

Some figure

Suuntaa huomiosi omiin saavutuksiisi

Joskus itseensä luottaminen ei ole helppoa. Kun asiat menevät pieleen kerta toisensa jälkeen, voi luottamus omiin kykyihin horjua. Vaikka tiedätkin, että epäonnistuminen on hyvä tie kasvuun ja kehitykseen, saattaa olo silti tuntua lyödyltä ja sinusta tuntuu, ettet jaksa enää yrittää.

Kun tämä osuu kohdallesi – saattaa olla, että olet kohdannut vastaavan tilanteen jo aikaisemmin – älä huolehdi. Keskity pettymysten sijaan kaikkiin niihin asioihin, jotka olet jo saavuttanut ja lakkaa olemasta niin julma itseäsi kohtaan. Lakkaa sättimästä itseäsi.

Yritä muistaa jopa kaikki pienimmätkin saavutukset, sillä niillä kaikilla on suuri merkitys.

Suositeltua lukemista: Masennus ja ahdistus kertovat vahvuudesta

Kun keskityt saavutuksiisi, saat lisävoimaa jatkaa eteenpäin ja pääset irti menneisyyden kahleista.

Aseta realistisia tavoitteita

Itseluottamuksen rakentaminen ja vahvistaminen on mahdotonta, jos asetat itsellesi mahdottomia tavoitteita. Realistiset tavoitteet ja niiden saavuttaminen valaa uskoa omiin kykyihin, ja tekee unelmien saavuttamisen mahdolliseksi. Tämä johtaa myös pysyvään onneen.

 

Some figure

On tärkeää määrittää pieniä, tavoitettavissa olevia saavutuksia ja rajapyykkejä, jotka ovat osa suurempaa kokonaisuutta. Vältä suuria ja mahdottomia tavoitteita, joiden saavuttaminen ei ole realistista. Ota päivä kerrallaan ja keskity pieniin voittoihin. Tämä pitää turhautumisen ja pettymykset loitolla.

Investoi itseesi

Muista aina luottaa itseesi. Itseluottamusta tulee kehittää tietoisesti, sillä se voi murentua huomaamattasi.

Jos haluat jotain, rohkaise itseäsi sanomalla: “Kyllä! Pystyn siihen!” On täysin normaalia kokea epävarmuutta kun itseluottamus ei ole kohdillaan. Kaikilla on huonoja päiviä, joiden aikana kaikki tuntuu vaikealta.

Tästä huolimatta voit kuitenkin seistä pystypäin ja riskeerata kaiken oman itsesi eteen. Jos epäonnistut, jos unelmasi murskaantuvat, jos tiellesi kertyy esteitä… Itseluottamus auttaa sinua pääsemään takaisin jaloillesi ja niin pystyt jatkamaan eteenpäin.

Investoimalla itseesi voitat joka kerta.

 

Some figure

Oletko koskaan menettänyt luottamuksen itseesi ja kykyihisi? Kuinka monta kertaa olet seisonut omien päätöstesi takana loppuun saakka? Jos itseluottamuksesi on huteralla pohjalla, saat toivottavasti tästä artikkelista hyviä vinkkejä ja voimaa rakentaa sitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Burns, K. M., Burns, N. R., & Ward, L. (2016). Confidence—More a Personality or Ability Trait? It Depends on How It Is Measured: A Comparison of Young and Older Adults. Frontiers in Psychology, 7, 518. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.00518
  • Höchli, B., Brügger, A., & Messner, C. (2018). How Focusing on Superordinate Goals Motivates Broad, Long-Term Goal Pursuit: A Theoretical Perspective. Frontiers in Psychology, 9, 1879. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01879
  • Liu, X., Xu, Y., Ge, Y., Zhang, W., & Herrera, F. (2019). A Group Decision Making Approach Considering Self-confidence Behaviors and Its Application in Environmental Pollution Emergency Management. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(3), 385. https://doi.org/10.3390/ijerph16030385

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.