Itsensä rakastaminen on asia, jonka voi oppia

Mitä tulee itsensä rakastamiseen, on tärkeää osata hyväksyä kritiikkiä, ymmärtää omat heikkoudet ja vahvuudet sekä osata käyttää näitä vahvuuksia ilon lisäämiseksi.
Itsensä rakastaminen on asia, jonka voi oppia

Viimeisin päivitys: 11 helmikuuta, 2019

Siksi haluamme nyt kertoa asioista, jotka kohentavat itsetuntoa ja jotka tekevät helpommaksi rakastaa sitä henkilöä, joka tulee aina olemaan elämässäsi: sinä itse.

Jos haluat tuntea itsesi täydeksi, sinun tarvitsee rakastaa itseäsi

Tämä ei ole pelkkää sanahelinää, vaan itsensä rakastaminen on tärkeää.

Se mahdollistaa sen, että olet paras versio itsestäsi, hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet sekä säteilet rakkautta ympärillesi. Sinun tulee rakastaa itseäsi, jos haluat nauttia terveemmistä ihmissuhteista.

Se tarkoittaa myös rehellisyyttä, satuttavien asioiden muuttamista sekä kaikenlaisiin tilanteisiin valmiina olemista ja elämään sitoutumista. Se tarkoittaa tietoisuutta välttämättömyyksistä, itsensä kunnioittamista sekä ennen kaikkea sitä, että olet itsesi paras ystävä.

Älä unohda, että ei ole olemassa sellaista toisaalta tulevaa rakkautta, joka olisi tarpeeksi suuri täyttämään ihmisen, joka ei rakasta itseään.

Paranna psyykkiset haavasi, jotka estävät sinua olemasta onnellinen sinuna. Ole kiitollinen menneisyydestä ja ole onnellinen saadessasi viettää aikaa yksin. Näin tehdessäsi rakennat katkeamattoman siteen itseesi.

Miten ihminen oppii rakastamaan itseään?

Yksi tärkeimmistä asioista tässä on se, että ei vaadita itseltä liikaa. Tulee tavoitella realistisia asioita. Tähtää parhaaseen tänään, äläkä menetä toivoasi tai ahdistu huomisesta.

Olet ainutlaatuinen ja korvaamaton, ja tämä on syytä muistaa joka ikinen päivä. Nyt annamme muutaman neuvon, jos mietit, miten ihmeessä itseään voi oppia rakastamaan.

1. Ole aidosti sitä mitä olet

onnellinen nainen

Jos haluat tanssia villisti, älä epäröi! Jos haluat kokeilla uutta hiusväriä, mikä ettei? Jos et enää halua piilotella seksuaalista suuntautumistasi, älä kätke sitä. Jos sinulle on hankalaa olla toisten ihmisten kanssa, nauti asioista yksin.

Sillä ei ole väliä, jos joku paheksuu, kritisoi tai nauraa sinulle – jos jokin on sinun mielestäsi hyvä asia, sitä ei ole syytä lopettaa muiden kommenttien vuoksi.

Tämä koskee niin ulkonäköä kuin tunteita ja mielipiteitäkin. Jos olet täysin aito, olet onnellisempi kuin jos piiloudut naamion tai teeskentelyn taakse.

2. Arvosta ajatuksiasi ja päätöksiäsi

Tee töitä sen eteen, että pystyt sanomaan sen mitä ajattelet. Kunhan olet kunnioittava ja ystävällinen, voit ilmaista itseäsi kuten haluat.

Mielipiteesi ovat sinun – älä siis ole samaa mieltä muiden kanssa miellyttääksesi heitä, äläkä hylkää ajatuksiasi tai arvojasi muiden vuoksi.

Kun teet hyviä päätöksiä, juhlista niitä. Älä huoli virheistä, sillä ihminen on erehtyväinen. Me voimme myös oppia virheistämme.

Palkitse itseäsi kun onnistut, äläkä ole kovin ankara jos epäonnistut.

3. Jätä kritiikki omaan arvoonsa

nainen halaa itseään
On olemassa kahden tyyppistä kriikkiä: rakentavaa ja tuhoavaa. Ikävä kyllä, ihmiset käyttävät enemmän viimeistä.

Yksi ongelma tuhoavassa kritiikissä on se, että se saa olon huonommaksi. Se saa ihmisen kokemaan, ettei hän ansaitse onnellisuutta tai hyviä asioita, ja se tekee surulliseksi, masentuneeksi ja kärsiväksi.

Älä kritisoi myöskään itseäsi jatkuvasti, ja jos näin joskus teet, varmista että kritiikkisi on hyödyksi pidemmällä aikavälillä. Muuta näkökulmaasi ja keskity siihen, mitä voit muuttaa.

Jos hyväksyt itsesi tai korostat vahvuuksiasi kritisoinnin sijaan, pystyt tuntemaan olosi paremmaksi.

4. Jätä pelot taakse

Kaikki pelko vie sinut kauemmaksi ilosta ja onnellisuudesta. On kuitenkin ihan normaalia olla peloissaan joissakin tilanteissa, mutta tärkeää on kohdata nämä asiat ja päästä esteistä ylitse.

Näin saat nauttia suuresta henkilökohtaisesta kasvusta. Voit sanoa itsellesi: “Olen kohdannut asian, jota pelkäsin kauheasti”. Tämä on hyvin tärkeä askel itsensä rakastamisen opettelemisessa.

Lue aiheesta lisää: Filofobia: rakastamisen pelko

5. Keskity vahvuuksiisi

nainen tekee sydämen käsillään

Tee lista (vaikka vain mielessäsi) asioista, joita pidät itsessäsi hyvinä. Ensin et ehkä keksi mitään, mutta yllätyt, kun ajattelet asiaa ja huomaat, että niitä on monta.

Vaikka asiat voivat olla pieniä, tai kenties mielestäsi ihan merkityksettömiä, ne voivat auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi itsestäsi.

Jos keskityt vahvuuksiisi ja niihin asioihin, jotka teet hyvin, sekä pieniin arjen voittoihin, ajattelet itseäsi positiivisemmin.

Älä unohda, että myönteinen ajattelu tuo mukanaan enemmän hyvää kuin negatiivinen, ja sen avulla itsetuntosi paranee.

Mitä enemmän ajattelet jotakin asiaa, sitä tärkeämpi siitä sinulle tulee. Keskity saavutuksiisi, ja pystyt rakastamaan itseäsi sellaisena kuin olet.

6. Älä vertaa itseäsi muihin

Tämä johtaa vain onnettomaan oloon ja huonommuuden tunteisiin. Tietysti moni on sinua parempi lukuisissa asioissa, mutta sinä olet joissakin asioissa parempi kuin he.

Vahvuuksiesi ja heikkouksiesi yhdistelmä on ainutlaatuinen, eikä kannata vertailla itseäsi muihin, ellet sitten käytä heitä esimerkkeinä itsesi parantamiseksi.

Älä unohda, että olet arvokkaampi kuin kuvitteletkaan. Olet tärkeä ystävillesi ja perheellesi – heidän silmissään olet korvaamaton. Kannattaisi ajatella näin itsekin.

Itsensä rakastaminen on asia, joka vaatii paljon keskittymistä sekä tietynlaista asennetta. Se edellyttää myös kurinalaisuutta ja paljon kärsivällisyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Atienza, F. L., Moreno, Y., Balaguer, I., & Rosenberg, M. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.
  • Riso, W. (1988). Entrenamiento asertivo. Medellín: Rayuela.
  • Riso, W. (2004). Pensar bien, sentirse bien. Editorial Norma.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.