6 tapaa, jotka aiheuttavat niskakipua

· marraskuu 22, 2016
Välttääksesi niskakivun kehittymisen voit yrittää tunnistaa alla mainittuja tapoja ja välttää niitä niin paljon kuin mahdollista. Näihin tapoihin lukeutuvat esimerkiksi tupakointi ja huono ryhti.

Niskakivusta kärsii noin 67 % väestöstä. Kuulutko sinä tähän ihmisryhmään?

Tiedätkö, mitkä tavat aiheuttavat niskakipua? Entä tiedätkö, mitä voit tehdä estääksesi kipujen jatkumisen?

Yleensä niskakivun aiheutumisen takana ovat aktiviteetit, jotka vaativat jatkuvaa toistavaa liikettä tai pitkittynyttä huonossa ryhdissä olemista. Nämä voivat johtaa lisääntyneeseen niskan lihasten jännitykseen, nivelsidevammoihin ja kramppeihin.

Useimmissa tapauksissa tottumuksemme ovat syypäänä niskakipuihimme. Et ehkä ole ikinä tullut ajatelleeksi niitä tai toisaalta saatatkin jo olla tietoinen, että vahingoitat toimillasi terveyttäsi – et vain ole ehkä osannut luoda yhteyttä näiden tapojen ja niskakivun välille.

Tänään kerromme sinulle mitä ne ovat. Kiinnitä tapoihisi huomiota ja muuta niitä tarpeen mukaan nauttiaksesi mukavammasta ja kivuttomammasta elämästä.

Liikkumaton elämäntapa

Sohvaperuna

Fyysisen aktiivisuuden puute on haitallista koko vartalollesi.

Liikkumattomuus on yksi niistä tavoista, jotka aiheuttavat vahinkoa niskallesi, koska se vaikuttaa negatiivisesti nikamavälilevyjen aineenvaihduntaan, joka vaatii liikettä toimiakseen ja kyetäkseen säilyttämään solujen elintärkeän tasapainon.

Selkärankasi tehtävänä on mahdollistaa helppo liikkuminen. Jos kuitenkaan et liiku, siitä voi aiheutua vahinkoja ja tuloksena voi syntyä kipua selkärangan alueelle, joka tuntuu erityisen häiritsevältä niskassa.

Voit kuitenkin välttää tämän liikkumalla. Mikä tahansa fyysinen aktiviteetti käy, esimerkiksi:

  • Käveleminen
  • Juokseminen
  • Uiminen
  • Tanssiminen
  • Jooga

Muista vain olla vaatimatta itseltäsi liikoja alussa. Jos et ole tottunut liikkumaan ja yhtäkkiä aloitat erityisen rankan liikuntarutiinin, voi tuloksena olla vahinkoja paitsi selkääsi, myös polviisi ja selkärankaasi.

Sinulla on huono ryhti

Niskakipu vaivaa monia ihmisiä, ja ongelman syynä voi hyvinkin olla oma tietokoneesi. Monissa tapauksissa työtuolit eivät tue selkärangan luonnollista kaarta.

Johtuen riittämättömästä alaselän tuesta ja olemattomasta käsivarsien tuesta tietokoneella työskentelevät ihmiset joutuvat usein kumartumaan eteenpäin ja nojaamaan pöytäänsä vasten. Tämä tapa on vahingollinen niskalle, sillä se luo C-kirjaimen muotoisen kaaren selkärangallesi. Tuloksena niskaasi ja niskanikamiisi kohdistuu lisää painetta.

Sinulla tulisi olla työpiste, joka on ergonomisesti sopeutettu juuri sinun ryhdillesi, eikä siten vaikuta negatiivisesti terveyteesi. Voit myös kokeilla hälytyksen asettamista joka 30 tai 40 minuutti muistuttamaan sinua siitä, että on aika vaihtaa asentoa tai jaloitella hetki.

Tämä edesauttaa:

  • Veren virtausta
  • Parantunutta verenkiertoa
  • Antaa selkärangallesi tilaisuuden levätä

Ryhtiisi vaikuttavat myös muut tekijät. Sellaiset asiat kuten epäsopivien kenkien käyttäminen tai painavien laukkujen kantaminen voivat myös edesauttaa huonon ryhdin syntymistä.

Muista, ettei sinun tulisi ikinä kantaa kuormaa, joka on yli 10 % oman kehosi painosta. Joskus tämä voi olla vaikea toteuttaa, mutta yritä silti pitää se mielessä – erityisesti lasten kohdalla, jotka usein kantavat painavia koulureppuja.

Tupakoit

tupakointi ja niskakipu

Kolmas tapa, joka aiheuttaa niskakipua on sellainen, jota et välttämättä osannut odottaa. Keuhkosyöpä ja diabetes liitetään jo tupakointiin. Nyt voimmekin lisätä listalle uuden negatiivisen vaikutuksen, nimittäin kroonisen niskakivun.

Tupakointi aiheuttaa selkäsi nikamien kuivumista, mikä puolestaan kiihdyttää niiden rappeutumista. Tämä voi johtaa välilevynpullistumiin tai niiden kokoonpuristumiseen, mikä häiritsee selkärankasi kunnollista toimintaa.

Tämä huono tapa aiheuttaa myös tukoksia verisuonissa. Tämä muodostuu ongelmaksi, koska ajan mittaan yhä vähemmän happea pääsee siten kulkeutumaan selkärankaasi ja nikamiisi.

Oletko koukussa älypuhelimeesi?

Tekstaaminen ei rasita ainoastaan peukaloitasi. Aina kun katsot alaspäin käyttäessäsi puhelintasi, rasitat myös niskasi lihaksia.

Kuvittele jumppapallo, joka on asetettu golfissa käytettävän tiin päälle. Pääsi painaa noin 4,5 kiloa, mikä tarkoittaa sitä, ettei ole ihmekään että pääsi kannatteleminen ”tiillä” eli niskallasi vaatii paljon voimavaroja.

Puhelimen ruudun tuijottamiseen käyttämäsi ajan rajoittaminen tai puhelimen nostaminen silmien korkeudelle ovat kaksi vaihtoehtoa, joiden avulla voit ratkaista tämän ongelman.

Nautit liikaa alkoholia

Ei ole ihme jos nukuttuasi huonossa asennossa niskasi on seuraavana päivänä kipeä. Tämä voi tapahtua satunnaisesti, mutta se on todennäköisempää silloin kun olet nauttinut alkoholia. Se johtuu seuraavasta: ihmisillä on tapana vaihtaa asentoaan useita kertoja yön aikana, mutta alkoholin vaikutuksen alaisena liikut unissasi vähemmän.

Tämä taas tarkoittaa sitä, että vartalosi voi olla pitkiä aikoja huonossa asennossa, mikä johtaa siihen, että niskasi voi joutua jännittymään myös pitkiä aikoja. Estääksesi tämän tapahtumisen sinun tulisi juoda vain sen verran alkoholia, kuin sinulle on soveliasta tai vältä alkoholijuomien nauttimista kokonaan.

Katso myös: Alkoholin liikakäyttö – mitä aivoille voi tapahtua? 

Omistat huonon patjan tai tyynyn

Epämukava sänky

Eräs tekijä, joka voi aiheuttaa niskakipua on nukkuminen liian monella tyynyllä tai tyynyillä, jotka ovat liian pehmeitä. Tämä vaikuttaa siihen, missä asennossa pääsi on suhteessa selkääsi ja se aiheuttaa rasitusta niskallesi.

Toinen virhe on liian pehmeä patja, sillä se aiheuttaa painepisteitä selkärangallesi. Liian kovakaan ei ole hyväksi, koska selkärangallasi on omat kurvinsa, joihin patjan täytyy mukautua.

Paras valinta onkin kiinteä patja ja ergonomisesti suunnitellut tyynyt, jotka on suunniteltu pitämään pääsi linjassa selkärankaasi nähden.

Huomasitko, että sinulla on joitakin tämän artikkelin huonoja tapoja? On aika muuttaa niitä ja antaa niskasi hengähtää.