Logo image
Logo image

6 keinoa parempaan ryhtiin

3 minuuttia
Huonolla ryhdillä voi olla erittäin negatiivisia vaikutuksia selkärangallesi. Näytämme, kuinka saada parempi ryhti.
6 keinoa parempaan ryhtiin
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 05 tammikuuta, 2023

Kun vietät tunteja päivässä istuen tietokoneella tai seisten työpaikalla, selkärankasi ei välttämättä koskaan ole oikeassa asennossa. Hyvä ryhti on erittäin tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta ja selkäkipujen ehkäisemiseksi (jotka ovat hyvin yleisiä nykyään). Tässä artikkelissa jaamme kuusi parasta keinoa parempaan ryhtiin.

Mikä vaikuttaa selkärangan asentoon?

Some figure

Periaatteessa kaikki. Selkärankasi on tukijärjestelmäsi tärkein osa, ja on tärkeää pitää siitä huolta. Huono ryhti voi johtaa vakaviin ja jopa peruuttamattomiin ongelmiin, kuten välilevyn pullistumaan ja krooniseen väsymykseen. Väärästä tavasta istua, seisoa tai kävellä aiheutuu muutakin kuin vain epämukavuutta.

Naiset kärsivät usein lantion virheasennosta. Kuinka se syntyy? Kun seisomme lepoasennossa, kannatamme usein koko painoamme toisella jalalla. Korkokenkien käyttäminen tai painavien olkalaukkujen kantaminen voi pahentaa ongelmaa.

Huono ryhti on yhä yleisempi ongelma johtuen siitä, minkälaista työtä ihmiset nykyään tekevät, sen lisäksi että ylipaino, liikkumattomuus ja teknologian käyttö (mukaan lukien puhelimet, tabletit ja kannettavat) yleistyvät.

Kun kallistat päätäsi alaspäin lähettääksesi tekstiviestin tai tarkistaaksesi sähköpostisi ja sosiaalisen median, se saa selkärankasi kumaraan ja kehosi etukenoon. Tiesitkö, että tämä on yksi niskakivun syistä?

Mikä olisi ihanteellinen asento?

Jotkut ihmiset keskittyvät selkänsä ja hartioidensa asentoon vain kuntoillessaan tai nostaessaan painoja. Mutta ryhtiin on kiinnitettävä huomiota koko ajan, kaikkialla: olit sitten ruokakaupassa, metrossa tai television ääressä kotona.

Alla on esimerkkejä niistä hetkistä, jolloin et tyypillisesti kiinnitä huomiota ryhtiisi:

Istuessa

Some figure

 

Jalkapohjien tulisi olla lattiaa vasten, selän suorana ja hartioiden alhaalla ja taakse vedettyinä. Jos ristit jalkasi, se saattaa häiritä verenkiertoa aiheuttaen jalkojen turvotusta ja väsymistä.

Seisoessa

Polviesi tulisi olla aavistuksen koukussa ja vatsalihastesi auki, laajentuen hengityksesi tahdissa. Painon tulisi jakautua tasaisesti jalkojen ja rinnan välillä.

Kävellessä

Niskasi ja pääsi tulisi olla pystysuorassa – älä katso alas, sillä se voi aiheuttaa niskakipua. Varmista, että kantapääsi osuvat maahan ennen varpaita.

Nukkuessa

Some figure

Paras nukkuma-asento on toisella kyljellä polvet koukussa. Tämä auttaa pitämään selkärangan suorana. Lisäksi on käytettävä korkealaatuista patjaa ja tyynyjä (niiden vaihtaminen aika ajoin on myös tärkeää).

Ajaessa

Kunnon ryhti on hyväksi selkärangallesi ja omalle turvallisuudellesi. Kun pidät itseäsi pystysuorassa asennossa, vahingoitut pienemmällä todennäköisyydellä onnettomuuden sattuessa. Tehdäksesi tämän, älä nojaa istuimeen tai lepuuta päätäsi päänojalla. Mukauta istuin niin, että yletyt polkimiin helposti ilman, että sinun täytyy kumartua eteenpäin.

6 keinoa parempaan ryhtiin

On olemassa lukuisia keinoja, joiden avulla on helpompi pitää selkä suorana milloin tahansa. Aluksi saattaa olla vaikeaa muistaa istua suorassa, ja selkärankasi tai lihaksesi saattavat jopa kipeytyä, koska ne eivät ole tottuneet parempaan asentoon. Uuden asennon tuomat hyödyt voittavat kuitenkin alun epämukavuuden. Tehokkaita keinoja parempaan ryhtiin ovat seuraavat:

Kuvittele, että köysi pitää sinua pystyssä

Tämä opetetaan usein joogassa tai pilates-tunnilla. Sinun on kuviteltava, että päälaeltasi kulkee tiukka köysi kattoon asti.

Laita teippiä selkääsi

Tähän tarvitset ystävän apua. Tee X-kirjain selkääsi käyttämällä maalarinteippiä niin, että se lähtee oikeasta olkapäästäsi lantion vasemmalle puolelle kulkien vyötärön takaosan kautta, ja sitten lantion oikealta puolelta päättyen vasempaan olkapäähän. Tämä auttaa sinua säilyttämään oikean ryhdin. On tärkeää vetää olkapäät taakse teippiä laitettaessa.

Haluatko tietää enemmän? 6 alaselkäkipua lievittävää venytysliikettä

Tasapainota kirjaa päälaellasi

Tätä tekniikkaa käytettiin monia vuosia opettamaan nuoria tyttöjä kävelemään. Ideana on pitää pää ja niska suorassa ja olla katsomatta alaspäin. Tämä estää hartioita veltostumasta ja painumasta alas.

Kiinnitä huomiota pohkeisiin

Some figure

Ryhti ei vaikuta ainoastaan selkärankaan, vaan koko kehoon. Jalat kannattelevat koko painoasi ja pohkeet tekevät suurimman työn.

Istu lattialla jalat suorina ja nojaa eteenpäin kurkottaen kohti varpaita. Tämä on erinomainen venytys selälle, hartioille ja niskalle, ja se vahvistaa samalla pohje- ja vatsalihaksiasi.

Pidä taukoja

Jos istut koko päivän töissä, yritä nousta välillä ylös ja kävellä ympäriinsä. Aina kun seisot, kävele muutaman kerran työpöytäsi ympäri, liikuttele käsivarsia ja pyörittele hartioita ja lantiota. Kun istut, pidä jalkojasi ylhäällä ja selkäsi suorana, hartioiden ollessa rentoina.

Katso peiliin

Loistava keino saada tietää, onko ryhti hyvä, on katsoa itseään. Katso peiliin ja istu selkä suorana niin näet, miltä näytät. Näin varmistat, että asentosi on oikea.

Kokeile edellä mainittuja vinkkejä parempaan ryhtiin, niin huomaat eron olemuksessasi ja olossasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Winter, D. A. (1995). Human balance and posture control during standing and walking. Gait and Posture. https://doi.org/10.1016/0966-6362(96)82849-9
  • Miall, R. C. (2013). Posture. In Neuroscience in the 21st Century: From Basic to Clinical. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-1997-6_43

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.