Tunteiden tukahduttaminen lisää ahdistusta

Jos et halua näyttää tunteitasi julkisesti, pidä huoli, että päästät tunteesi ulos, kun pääset turvalliseen paikkaan, vaikkapa kotiin ja itke, huuda, naura tai mitä vain, mikä auttaa tunteitasi tulemaan ulos. Niiden tukahduttaminen voi vahingoittaa henkistä terveyttäsi.
Tunteiden tukahduttaminen lisää ahdistusta

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tunteiden tukahduttaminen voi muodostua erittäin tukalaksi. Tunteita tulee näyttää, niiden tulee päästä ulos päivänvaloon – niitä ei kuulu pitää sisällä.

Ahdistuneisuus voi johtua ongelmista tunteiden kanssa. Ehkä tunteita ei ole helppo hallita tai niitä ei ole helppo näyttää muille.

Tuntuuko sinusta hölmöltä kun olet yksin ja itket? Etkö uskalla huutaa, edes painaessasi kasvojasi tyynyyn? Jos tämä kuulostaa tutulta, sinulla saattaa olla tukahdutettuja tunteita.

Mitkä uskomukset vaikuttavat sinuun?

Tunteiden tukahduttaminen lisää ahdistusta.

 

Kun tunnepohjaisia ongelmia pääsee syntymään, on hyvä huomata minkälaiset uskomukset vaikuttavat tunteiden tukahduttamiseen.

Minkälaiset uskomukset ovat tällaisia?

  • Vain heikot itkevät.
  • Tunteiden näyttäminen on lapsellista.
  • Tilanne pitää olla hallussa, olenhan aikuinen.
  • Olen vahva ja pidän tämän tunteen itselläni.

Monet ajatukset saattavat tuntua todellisilta, mutta itse asiassa ne johdattavat vain tekoihin, jotka satuttavat sinua.

Lapset näyttävät tunteensa ilman häpeää ja pikkuhiljaa vanhempien opit tunteiden hillitsemisestä alkavat mennä perille. Vanhemmat rohkaisevat käyttäytymään hyvin, käskevät lopettamaan tietyn käytöksen ja lopettamaan itkemisen, mikä tiedostamatta aloittaa tukahduttamaan lapsen tunteita.

Aikuiseksi kasvettua tunnet olevasi omassa vankilassasi. Tunteiden tukahduttaminen menee niin pitkälle joidenkin kohdalla, että he eivät pysty itkemään edes ollessaan yksin.

Kaikki muu saattaa sujua hyvin, mutta kun ahdistuneisuus alkaa hiipimään, se on selvä merkki sinulle, että sinun täytyy päästää tunteesi ulos.

Tunteiden tukahduttaminen saattaa aiheuttaa ahdistusta

Ahdistuneisuus voi johtua kätketyistä tunteista.

Ahdistuneisuus voi hiipiä hyvin hitaasti. Jos et anna sille huomiota, jota se tarvitsee, se kasvaa kasvamistaan.

Kun sinua alkaa ahdistamaan, on aika opetella tuntemaan itseään paremmin ja katsoa sisällepäin, jotta voit hallita tunteitasi paremmin. Tämä ei tarkoita millään lailla tunteiden tukahduttamista ja ohjaamista, vaan tunteiden näyttämistä.

Jos olet vihainen, miksi et näyttäisi sitä? Sinun ei tarvitse huutaa tai muuttua raivoisaksi.

Opettele kuuntelemaan itseäsi, ole vakuuttava ja itsevarma. Oikeilla sanavalinnoilla voit kertoa olevasi vihainen sen sijaan, että pitäisit sen omana tietonasi.

  • Jos et halua huutaa julkisesti, voit odottaa pääseväsi kotiin ja huutaa tyynyyn tai tyhjälle huoneelle.
  • Tärkeintä on ilmaista tunteesi, päästää se ulos eikä pitää sitä sisälläsi.

Ei haittaa vaikka tuntisit olosi noloksi. Kukaan ei näe sinua. Se on prosessi ja voi olla hyvinkin vapauttava sellainen.

Jos et päästä tunteitasi ulos, ahdistuneisuus alkaa ottamaan otettaan elämästäsi.

Mikä on ongelman juuri?

Tunnet olosi vapautuneeksi kun ilmaiset tunteitasi.

 

Jos haluat lopettaa tunteidesi tukahduttamisen ja ymmärtää, mitkä uskomukset vaikuttavat sinuun, on joskus tarpeellista katsoa syvälle sisimpään, mitä siellä on menossa.

Miksi tämä on niin vaikeaa?

Koska se sattuu. Todennäköisesti sisälläsi on vanha haava, joka ei ole vielä parantunut ja kalvaa yhä mieltä.

Anna kivun tuntua ja näe vaivaa löytääksesi ahdistuksen juuret, jotta pääset eteenpäin jatkamaan elämääsi menestyksellisesti. Näin teet itsellesi palveluksen ja pääset ratkaisemaan ongelman. Loppujen lopuksi jos olet tietoinen, mitä sinulle tapahtuu, sen korjaaminen on paljon helpompaa.

Oletko ahdistunut? Tukahdutatko tunteitasi usein? Laita tälle piste, vaikka matka on pitkä, hankala ja väsyttävä,  se on sen arvoinen. Päästä kaikki vaan ulos äläkä pidä mitään enää sisälläsi, niin autat itseäsi ehkäisemään kerääntyneiden tunteiden räjähdystä.

Älä tukahduta tunteitasi tai saata joutua kärsimään raskaasta ahdistuneisuudesta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin houkuttelet elämääsi positiivista energiaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin houkuttelet elämääsi positiivista energiaa

Pieni määrä positiivista energiaa ei ole koskaan pahitteeksi. Olet paremmin valmistautunut seuraavalla kerralla kun jotain menee pieleen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cano-Vindel, A., & Fernández-Castro, J. (1999). Procesos Cognitivos y Emoción. (Monografía de ‘Ansiedad y Estrés’). Murcia: Compobell.
  • Friedman, S. (1997). Cultural issues in the treatment of anxiety. New York: Guilford Press.
  • Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
  • Cameron, L. D. (2003). Anxiety, cognition, and responses to health threats. The self-regulation of health and illness behaviour, 1, 157-183.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.