Haavoittunut ihminen haavoittaa toisia

Haavoittuneiden ihmisten ongelma on se, että he pitävät omaa tapaansa elää normaalina. Tämä tapa olla onkin tietysti se ainoa, jonka he ovat koskaan tunteneet.

Ehkäpä haavoittuneet ihmiset ovat vahingoittaneet sinua jo useamman kerran, mutta oletko koskaan miettinyt, miksi näin kävi? Ajattelemme harvemmin syitä siihen, miksi ihminen toimii vahingoittavalla tavalla muita kohtaan.

Tämä on kuitenkin tavallista käytöstä haavoittuneilla ihmisillä.

Joskus henkilö saattaa yrittää suojata itseään tällaisella erittäin epäsopivalla tavalla. Ilman, että hän sitä itse tajuaisi, hän vahingoittaa toisia, sillä häneen itseensä sattuu.

Lue aiheesta lisää: 6 askelta lapsuuden haavojen parantamiseksi

Haavoittuneet ihmiset ovat kärsineet suuresti

haavoittunut sydän

Tällä kertaa annamme muutamia esimerkkejä tällaisista tilanteista, jotta voisit paremmin ymmärtää, miksi haavoittuneet ihmiset toimivat muita vahingoittavilla tavoilla.

Kuvittele vaikka sellainen tilanne, että lasta on kohdeltu huonosti, ja hän on nähnyt, kuinka toinen vanhemmista on kärsinyt. Lapsi alkaa näin ajatella, että tällainen käytös on ”normaalia”, ja hän alkaa toistamaan samaa.

Vaikka hän itkee ja tuntee kipua, aikuisena hän saattaa kohdella huonosti kumppaniaan tai käyttäytyä väkivaltaisesti ketä tahansa sellaista kohtaan, joka asettuu häntä vastaan. Tässä on kyseessä käyttäytymismalli, jota hän on joutunut todistamaan jo lapsuudesta lähtien.

Jos tällaista aggressiivisuutta ilmenee vain ihmisen ollessa aikuinen, hän saattaa yrittää käyttäytyä samalla tavalla tulevissa suhteissaan, jotta voisi välttää saman tapahtumista itselleen.

Sisimmässään hän ajattelee näin: ”Se on parempi kuin että olisin itse taas kohteena.”

 

keinuhevonen

Sama koskee niitä, joita kohtaan ei ole osoitettu kiintymystä. Kun he ovat parisuhteissa, he ripustautuvat toiseen ihmiseen sekä kärsivät vaikeasta tunnetason riippuvuudesta.

Kuinka tämä sitten luo ihmiselle haavoja?

Ole varovainen, sillä tässä on kyseessä hienovarainen toisen väärinkohtelu, jota sinun ei tulisi sallia omassa elämässäsi.

Mustasukkaisuus sekä tarve hallita kumppania sen estämiseksi, että hän jättäisi, kuten myös syyllisyys, jonkun toisen tekeminen vastuulliseksi ihmisen omasta onnellisuudesta… Kaikki nämä ovat asioita, joita saattaa ilmetä tällaisessa suhteessa.

Lopulta käy niin, että toinen osapuoli uupuu suhteen myrkyllisyyden vuoksi.

Mitä haavoittuneiden ihmisten kanssa tulisi tehdä?

Et voi varsinaisesti muuttaa haavoittunutta ihmistä. Joskus hän tietää itse, että ei voi jatkaa tällä tavoin sekä on tietoinen siitä, että hänen käyttäytymisensä on väärin.

On kuitenkin ihmisen oma päätös, loppuuko tämä, ja kyseessä on asia, jota muut eivät voi pakottaa toista näkemään. Useimmiten on niin, että tällainen käytös ei ole suunniteltua.

Mitä sitten voit tehdä, jotta tällaiset ihmiset eivät voisi vahingoittaa sinua?

Tässä on eräitä ehdotuksia näiden tilanteiden hoitamiseksi parhaalla tavalla:

  • Älä mene pidemmälle kuin on tarpeen. Joskus ihminen saattaa yrittää manipuloida sinua. Tai toinen saa tietää menneisyydestäsi ja saa sinut tuntemaan sääliä. Sinäkin olet tärkeä, ja sinun täytyy pitää huolta itsestäsi.
  • Voit lähestyä tällaista ihmistä jos haluat, mutta näin ei tulisi tehdä enempää kuin on tarpeen. Kun olet päätynyt omalle rajallesi, opettele kävelemään pois suhteesta.
  • Vältä sitä, että käyttäytyisit itse samalla tavalla kuin toinen. Nämä ihmiset ovat haavoittuneita, ja jos käyttäydyt samoin, edistät sitä että hän jatkaa tätä käytöstä, ja mahdollisesti myös aiheutat hänen itsetuntonsa vahingoittumista vieläkin enemmän.
  • Jos tunnistat, että haavoittunut ihminen yrittää vahingoittaa sinua, käänny poispäin.
  • Älä sano toiselle, mitä hänen tulisi tehdä. Kukaan ei voi auttaa toista ihmistä, jos hän ei halua saada apua. Jos haluat välttää sitä että uuvut tai yrität ilman tuloksia, älä sano toiselle, että hänen tulisi etsiä ammattilaisten apua, äläkä myöskään yritä vaikuttaa hänen elämäänsä.

linnut päässä

Hyväksy haavoittunut ihminen sellaisena kuin hän on

Paras tapa suhtautua tilanteeseen on se, että hyväksyt haavoittuneet ihmiset juuri sellaisina kuin he ovat. Jokainen on tullut loukatuksi, ja ehkäpä itsekin olet loukannut toisia ilman, että tämä olisi ollut tarkoituksesi.

Selviytymisvaistosi ei tule aina etenemään kaikkein parhaimmalla tavalla. Se ei tunne arvoja eikä sääntöjä. Se vain haluaa, että jäät henkiin ja pääset ylitse siitä, mitä sinulle tapahtui.

Älä siis katso halveksien sitä lasta, joka kiusaa toista lasta koulussa, sillä hänellä saattaa olla huono itsetunto ja paljon ongelmia kotonaan.

Ihanteellista tällaisessa tilanteessa olisi kyseisen käytöksen päättäminen ja yritys saada se korjatuksi ajoissa ennen, kun asiasta tulee suurempi ongelma ihmisen saavuttua aikuisikään.

ommella sydän kiinni

Kun olet kypsässä iässä, vain sinä itse voit avata silmäsi sekä tunnistaa sen, mitä tapahtuu. Vain sinä voit pyytää apua muuttuaksesi, jotta voisit lopettaa muiden ihmisten vahingoittamisen.

UUTISIA VERKOSSA