6 tapaa hallita stressiä ja ahdistusta luonnollisesti

18 huhtikuun, 2019
Jotta voisit estää stressiä vaikuttamasta haitallisesti terveyteesi ja ihmissuhteisiisi, mieti ystävyyksiäsi ja sitä, onko sinulla myrkyllisiä suhteita. Vältä sellaisia ihmisiä jotka lisäävät kokemaasi ahdistusta ja epämukavuutta.

Stressi vaikuttaa meihin kaikkiin fyysisesti ja psyykkisesti, ja me kannamme stressin erilaisilla tavoilla. Mutta ennen kuin otat lääkkeet avuksesi, voit kääntyä monien sellaisten luonnollisten hoitojen puoleen, jotka lievittävät tätä vaivaa tehokkaasti. Näin pystyt vähentämään stressiä ja ahdistusta.

Jatka siis lukemista, sillä nyt kerromme tavoista vähentää stressiä tekemällä eräitä muutoksia elämäntyyliin.

1. Elä enemmän hetkessä

Masennus johtuu monesti siitä, että ihminen keskittyy liikaa menneisyyteen, kuten myös stressiin ja ahdistukseen nykyhetkestä sekä pelkoihin koskien tulevaisuutta.

Jotta voisit vähentää kokemaasi stressiä ja ahdistusta, sinun tarvitsee kenties tehdä täysi muutos päivittäisissä tavoissasi.

Selvitä siis, mitkä tilanteet saavat olosi huonoksi. Sinun tulee selkeästi tunnistaa sisältäpäin se, mikä sinua häiritsee sekä alkaa asettaa uusia prioriteetteja elämässäsi.

Elä jokainen päivä kerrallaan ilman, että olet liiaksi huolissasi tulevaisuuden asioista. Luota itseesi ja jätä osa siitä elämänmatkasta sattuman varaan. Aivan kuin olisi kyseessä musiikkikappale – elä ja nauti taiasta ilman, että suunnittelet aivan jokaista ottamaasi askelta.

Kyllä, on tärkeää pitää kalenteria ja olla tietoinen niistä monista velvollisuuksista ja sitoumuksista, joita sinulla on. Mutta liika suunnitteleminen vain lisää taakkaa ja tunnetta siitä, että velvoitteita on liikaa.

Lue aiheesta lisää: Stressipäänsäryn oireet ja hoito

2. Opettele ottamaan etäisyyttä

lievitä stressiä ja ahdistusta nauttimalla auringonlaskusta

Yksi stressiä ja ahdistusta aiheuttava huono tapa on se, että otetaan työasiat mukaan kotiin päivän päätteeksi. Onkin syytä opetella ottamaan etäisyyttä asioihin ja lakata ajattelemasta työtä silloin, kun työpäivä on jo loppunut.

Näin pystyt paremmin nauttimaan ajastasi perheen kanssa, ja pystyt edistämään hyvää ilmapiiriä kotona.

Huoli ja huono olo tulevat saamaan aikaan epämukavuutta perheesi keskuudessa. Lisäksi lapset tulevat matkimaan omaa käytöstäsi, ja he alkavat kärsiä jatkuvasta jännitteestä.

Opettele tekemään vähemmän tärkeiksi ne asiat, jotka aiheuttavat sinulle ahdistusta. Maailma jatkaa kyllä pyörimistään silloinkin, kun sinä et ole kaikessa mukana.

3. Harrasta liikuntaa torjuaksesi stressiä

Erinomainen hoito stressiin on liikunta – oletkin jo varmasti kuullut tästä neuvosta. Hyvän treenin avulla pystyt saamaan kaikki seuraavat hyödyt:

  • mielen tyhjentyminen
  • verenpaineen säätely
  • tunne rauhallisuudesta ja hyvinvoinnista
  • liiallisen energian tasapainottaminen
  • saat paremmin etäisyyttä asioihin muutaman tunnin ajaksi
  • pystyt vapauttamaan nautintoa antavia endorfiineja

Liikunnan kesto voi vaihdella 10-30 minuutin välillä, ja sen tulisi olla intensiteettiä 30-60 %, omista kyvyistäsi riippuen.

Me suosittelemme sellaisia lajeja joissa on tietty rytmi, kuten uintia, juoksua, pyöräilyä tai vaikkapa patikointia.

4. Ota avuksesi ammattilainen

luonnossa jumppaa

Stressi on asia, jota voidaan kyllä hallita. Hiukan stressiä auttaa pitämään ihmisen valppaana, ja tämä liittyy ikivanhoihin metsästys- ja selviytymisvaistoihin. Saat siitä myös energiaa, ja stressi nopeuttaa hengitystä, jotta aivosi voisivat saada enemmän happea.

Jos olosi on liian rasittunut henkisesti, voi kuitenkin olla että et pysty hallitsemaan vihaasi ja ahdistuksesi on hukuttavaa. Tällöin kannattaa käydä psykologin vastaanotolla.

Hyvä asiantuntija pystyy auttamaan sinua luomaan omiin tarpeisiisi mukautetut ohjeet, jotta pystyt arvioimaan itseäsi sekä kehittämään paremmin itsellesi sopivat reaktiot stressaavissa ja ahdistavissa tilanteissa.

Älä siis epäröi, vaan pyydä apua ja anna toisten auttaa sinua – sinulla ei ole mitään menetettävää, ja terveytesi tulee hyötymään tästä suuresti.

5. Valitse viisaasti, kenen kanssa vietät aikaa

Jos elämäsi on täynnä voimakkaita vaatimuksia jotka aiheuttavat stressiä ja ahdistusta, me suosittelemme että valitset sellaisia ystäviä, jotka eivät saa tätä tuntemusta voimistumaan.

Hyvästä seurasta nauttiminen vapaa-ajan aktiviteettien aikana, kuten patikointi, rannalla oleilu tai vain ulkoilmassa oleminen, voi auttaa rauhoittamaan jännitettä.

Jokainen on varmasti jo kuullut ”myrkyllisistä ihmisistä”. Siksi tulisikin valita sellaisia ystävyyksiä, jotka antavat sinulle positiivisia asioita ja jotka eivät tee olostasi entistäkin vaikeampaa.

6. Lepää hyvin

ystäväporukka nauraa

Energian uudistaminen jokaista uutta päivää varten on erittäin tärkeä asia. Nuku siis niin paljon kuin kehosi tarvitsee. Uni antaa lepoa sekä varmistaa sen että mielesi on kirkas ja pystyt suoriutumaan paremmin.

On tärkeää, että ne tunnit jotka nukut, ovat myös hyvän unen aikaa. Älä siis katso puhelintasi yön aikana, ja nuku sellaisessa huoneessa jossa ei ole paljon valoa tai melua.

Helppo ja hyvin tehokas niksi unen laadun parantamiseksi on korvatulppien käyttö.

Mitä olet mieltä, mikä on oma stressitasosi? Jos huomaat että stressiä on elämässäsi liikaa, tee nämä muutokset arjessasi niin pystyt lievittämään oloasi täysin luonnollisin keinoin – ilman lääkkeitä.