Logo image
Logo image

Liikunnan 7 psyykkistä hyötyä

3 minuuttia
Liikunnan 7 psyykkistä hyötyä
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Fyysinen rasitus lisää veren virtausta aivoihin ja parantaa hapettumista. Tämä puolestaan johtaa kognitiivisten toimintojen kiihtymiseen ja hidastaa aivoissa iän myötä tapahtumaa luonnollista rappeutumista. Tässä artikkelissa esittelemme liikunnan 7 psyykkistä hyötyä.

Monet aloittavat liikuntaharrastuksen tai salilla käymisen halusta kohentaa ulkoista olemustaan. Mutta mitä jos kertoisimme sinulle, että liikunta tekee kehon lisäksi hyvää mielelle? Tässä artikkelissa paljastamme seitsemän liikunnan mukanaan tuomaa psykologista hyötyä.

Liikunnan 7 psyykkistä hyötyä

Liikunnan hyveet ovat yleisessä tiedossa, mutta monet keskittyvät vain liikunnan mukanaan tuomiin fyysisiin saavutuksiin, kuten parempaan kuntoon, liikkuvuuteen ja lihasvoimaan. Liikunnan tiedetään kuitenkin vaikuttavan myös suoraan mieleen, sillä se parantaa muistin toimintaa, lievittää stressiä ja ahdistusta ja parantaa oppimiskykyä. Alla luetellut liikunnan 7 psyykkistä hyötyä ovat vain alku kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Some figure

1. Liikunta tekee onnelliseksi

Monet säännöllisesti liikkuvat vannovat, että liikunta nostattaa mielialaa huonoinakin päivinä ja saa olon iloiseksi ja virkeäksi. Tämä pitää myös tieteen mukaan paikkansa, sillä liikunnan yhteydessä aivoissa vapautuu nk. onnellisuushormoneja eli endorfiineja, jotka tuovat hetkellisen euforian tunteen ja pitkään jatkuvan tyytyväisen olon. Liikuntaa suositellaan etenkin masennusta sairastaville, sillä se voi lievittää pahimpia ahdistuksen tunteita luonnollisesti.

Jos kärsit stressistä tai ahdistuksesta, liikunta voi auttaa vähentämään negatiivisia tunnetiloja, jotka rasittavat sekä mieltä että kehoa. Liikunta voi auttaa rentoutumaan, nukkumaan paremmin ja suoriutumaan tehokkaammin päivän askareista.

2. Liikunta parantaa itseluottamusta

Säännöllinen liikuntaa saa olosi terveemmäksi ja onnellisemmaksi. Kun tiedät tekeväsi jotain itsesi hyväksi ja pystyväsi omistautumaan liikuntarytmille, nostattaa se välittömästi itseluottamusta.

Jos kärsit itseluottamusongelmista, kokeile liikunnan voimaa. Liikunta auttaa sinua arvostamaan kehoasi ja omia voimavarojasi, näet itsesi positiivisemmin ja tunnet olosi paremmaksi. Samalla pystyt antamaan itsestäsi enemmän muille.

3. Liikunta parantaa sosiaalisia suhteita

Kun olet tyytyväisempi itseesi, pidät itsestäsi ja olet onnellinen, arvostat itseäsi enemmän ja samalla parannat sosiaalisia suhteitasi. Kun luotat itseesi enemmän ja uskallat ilmaista mielipiteesi, pystyt luomaan merkittäviä, syviä yhteyksiä muihin. Et pelkää muiden arvostelua etkä yritä miellyttää, vaan olet rohkeasti oma itsesi – samalla houkutat luoksesi samankaltaisia ihmisiä, jotka kohtelevat sinua ansaitsemallasi arvostuksella.

Some figure

Kun olosi on hyvä, olet myös motivoituneempi osallistumaan sosiaalisiin tilanteisiin. Ehkäpä aloitat uuden harrastuksen tai liityt ryhmäliikuntatunnille. Saatat jopa uskaltautua aloittamaan keskustelun tuntemattoman ihmisen kanssa. Kaikki tämä lisää yleistä hyvinvointiasi ja tuo mukanaan paljon iloa elämääsi.

4. Liikunta ehkäisee kognitiivista rappeutumista

Jos aivoja rappeuttavat sairaudet, kuten Alzheimerin tauti pelottavat sinua, on hyvä tietää, että liikunta voi auttaa ehkäisemään tällaisten sairauksien syntymistä. 25-45 -vuotiaiden onkin syytä harrastaa liikuntaa säännöllisesti – aivosi kiittävät sinua!

5. Liikunta auttaa kontrolloimaan riippuvuutta

Jos olet riippuvainen jostakin huumausaineesta, alkoholista, tupakasta tai muusta riippuvuutta aiheuttavasta aineksesta, kokeile liikuntaa himojen kontrollointiin. Joissain tapauksissa liikunta auttaa pääsemään eroon riippuvuudesta kokonaan.

Miten liikunta auttaa riippuvuuden hoidossa?

Riippuvuus liittyy läheisesti dopamiinin vapautumiseen aivoissa. Esimerkiksi tupakka vapauttaa aivoissa mielihyvän tunteen aiheuttavaa dopamiinia, mutta sitä vapautuu luonnostaan myös liikunnan aikana. Kun saat saman tunteen liikunnasta kuin tupakan polttamisesta, on riippuvuus helpompi selättää.

6. Liikunta parantaa muistin toimintaa

Liikunta lisää uusien solujen syntymistä hippokampuksessa, joka on vastuussa oppimisesta ja muistin toiminnasta. Kun solut aktivoituvat, paranee muistin toiminta ja pystyt oppimaan uutta paljon helpommin.

Liikunnan puute tekee hallaa muistille, joten vältä liikkumattomuutta.

Some figure

7. Liikunta tekee sinusta tuotteliaamman

Saatat helposti kuvitella, että fyysinen ponnistelu saa olon väsyneeksi ja nuupahtaneeksi, ja että suorituskyky töissä ja muissa aktiviteeteissa kärsii. Tämä ei pidä paikkaansa ollenkaan, sillä liikunta itse asiassa antaa lisäenergiaa ja potkua päiviin.

Liikunta saa olon virkeäksi ja kyvykkääksi, ja energinen olo säilyy koko päivän. Suoriudut töissä tehokkaammin ja jaksat vielä illallakin peuhata lasten kanssa tai lähteä ystävien kanssa illalliselle.

Liikunnan puute aiheuttaa tunnetusti monia terveyshaittoja, ja liikunta onkin tärkeä osa terveellistä elämää. Löydä itsellesi sopiva keino liikkua ja ota liikunta osaksi päivittäistä rutiinia. Jos aamusi ovat rauhallisia, käväise happihyppelyllä ennen töihin lähtöä, vietä lounastunti joogaten tai lähde töiden jälkeen tanssitunnille. Keinot ovat monet, ja niistä jokainen on parempi vaihtoehto kuin liikkumattomuus.

Jos olosi on väsynyt ja saamaton, tai kärsit masennuksesta, kokeile liikuntaa mielialan nostattamiseen. Joskus jokin niinkin yksinkertainen asia kuin liikunta auttaa ratkaisemaan monet ongelmat. Nyt, kun tiedät nämä liikunnan 7 psyykkistä hyötyä, laita lenkkarit jalkaan ja lähde ulos!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.