Logo image
Logo image

Mistä zumban suosio johtuu?

3 minuuttia
Miksi zumba on valloittanut niin monen aktiivisen ihmisen sydämen? Zumba treenaa koko vartaloa ja kaloreiden polttamisen lisäksi se kohentaa tasapainoa, rytmiä ja koordinaatiokykyä. Lisäksi zumba vahvistaa jalkoja, käsiä ja vatsaa.
Mistä zumban suosio johtuu?
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko kuullut zumbasta? Olet saattanut nähdä zumbatunteja tarjottavan kuntosalilla tai liikuntakeskuksessa, sillä zumba on ollut suuressa suosiossa jo joitakin vuosia. Monet ovat suorastaan koukuttuneet tähän liikuntamuotoon, sillä se on hauska ja energinen tapa liikkua, joka treenaa kehoa ja nostaa mielialaa.

Zumbatunneista on tullut vakituinen osa punttisalien ryhmäliikuntatoimintaa, sillä sen suosio perustuu lajin hauskuuteen, helppouteen ja kaloreita polttavaan tehoon. Jos et tiedä liikunnasta paljoakaan, tässä artikkelissa annamme sinulle tietopaketin zumbaa koskien ja syyt siihen, miksi sitä kannattaa harrastaa.

Mitä zumba on?

Soittolistalla on sekoitus latinalaisen Amerikan musiikkia, kuten salsaa, bachataa, flamencoa ja merenguea, ja lajissa yhdistyy fitness, tanssi ja viihdyke, mikä tarjoaa ainutlaatuisen tavan treenata ja laihduttaa.

Zumba sopii kaiken ikäisille, lapsista vanhuksiin, niin naisille kuin miehillekin.

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan, ei pohjakunnon tarvitse olla kummoinen, sillä zumba sopii kaikentasoisille liikkujille. Tarvitset vain hippusen koordinaatiokykyä pystyäksesi seuraamaan liikkeitä.

Some figure

Lajin harrastaminen säännöllisesti voi vähentää kehon rasvamäärää huomattavasti ja tuloksia voi näkyä jo kuukauden jälkeen.

Kaloreiden polttamisen lisäksi zumba treenaa koko vartaloa, parantaa tasapainoa, rytmitajua ja koordinaatiokykyä, samalla kun kiinteytät ja vahvistat käsiä, jalkoja ja keskivartaloa.

Alta löydät lisää liikuntamuodon hyödyistä ja vaikutuksista.

Suositeltua lukemista: Tanssimisen terveysedut

Zumban harrastamisen hyödyt

Teho perustuu aerobiseen liikuntaan, jossa verenkierto tehostuu, keuhkot ja sydän työskentelevät kovemmin, aineenvaihdunta kiihtyy, hikoiluttaa ja rasvaa palaa. Hyödyt elimistölle ovat moninaiset.

Zumba on hauska tapa liikkua, joka energisoi ja saa hyvälle tuulelle. Monet terveysalan ammattilaiset suosittelevat zumbaa ylipainoisille ihmisille, sillä se polttaa tehokkaasti kaloreita, mutta ei vaadi kovatehoista ja niveliä rasittavaa treeniä.

Polttaa kaloreita

Liikkeissä yhdistyy monia erilaisia koreografioita, jotka aktivoivat kaikkia kehon lihaksia. Zumbatunnilla palaa helposti jopa 800 kaloria – tämä riippuu tietenkin täysin siitä, kuinka pitkä tunti on, kuinka täysillä liikut mukana ja kuinka tehokas aineenvaihduntasi on.

Zumba on joka tapauksessa loistava keino pitää keho hoikkana ja pudottaa painoa.

Kiinteyttää kehoa

Some figure

Musiikin rytmi ja kehon aerobiset liikkeet auttavat muokkaamaan ja kiinteyttämään lihaksia. Vahvistat etenkin käsivarsia, jalkoja, pakaroita ja vatsalihaksia.

Se on hauskaa

Zumban valtti on sen hauskuus ja helppous – muutaman tunnin jälkeen osaat peruskuviot jo leikiten. Tarkoitus on pitää hauskaa treenin yhteydessä, mikä on koukuttava yhdistelmä. Jos ryhmäliikuntatunnit ovat mielestäsi tylsiä, kokeile zumbaa.

Kohentaa mielialaa

Aivan kuten kaikki muukin liikunta, myös zumba stimuloi endorfiinin tuotantoa aivoissa. Endorfiinit ovat vastuussa onnellisuuden tunteesta ja itseluottamuksesta. Hikoilemalla ja huhkimalla zumbatunnilla pidät kehon endorfiinitason korkealla ja pysyt tyynenä ja hyväntuulisena koko päivän.

Energinen musiikki ja yhdessä muiden kanssa liikkuminen karkoittaa negatiiviset ajatukset ja tunteet. Naura itsellesi ja pidä hauskaa – zumba ei ole vakava laji, eikä sitä ole tarkoitus harrastaa kulmat kurtussa.

Poistaa stressiä

Some figure

Tanssiliikkeet, musiikin rytmi ja aerobinen harjoitus laukaisee stressin, joten kokeile zumbaa rankan työpäivän päätteksi tai karkaa zumbatunnille lounastauolla – näin jaksat päivän loppuun energisenä. Zumballa on erityisen myönteinen vaikutus psyykkiseen terveyteen.

Suositeltua lukemista: 7 tapaa lievittää stressiä

Vähentää maitohappojen tuotantoa

Liikunnan yhteydessä ja jälkimainingeissa lihaksiin kertyy maitohappoa, joka voi aiheuttaa polttelevan tunteen. Zumbatreenin aikana voit heittää hyvästit maitohappopolttelulle, sillä zumba vähentää maitohapon tuotantoa.

Sopii kaikenikäisille

Some figure

Zumba sopii myös huonokuntoisille ja vanhuksille, ja liikkeitä voi muokata oman suoritustason mukaan. Zumbasta on myös eri variaatioita, jotka on suunniteltu eri ikäisille ja eri kuntoisille ihmisille.

Tulokset saattavat yllättää

Kun päätät alkaa harrastamaan zumbaa säännöllisesti, huomaat nopeasti treenituntien vaikutuksen. Zumbaamalla poltat rasvaa ja muokkaat vartaloa, ja laihdut nopeammin kuin uskotkaan. Zumban tulokset motivoivat jatkamaan harrastusta, kehittymään ja laihtumaan, ja treenituntien energinen tunnelma koukuttaa nopeasti.

Se on sosiaalinen laji

Zumbatunnilla ei kukaan voi murjottaa, sillä tunnin tarkoitus on tanssia ja pitää hauskaa. Zumbatunnilla voit saada uusia ystäviä ja tapaat erilaisia ihmisiä. Zumbatunteja järjestetään pienilläkin paikakunnilla, sillä sen suosio on ollut valtava kaikenikäisten keskuudessa. Jos sinulla ei ole aikaa zumbatunneille tai jos lähelläsi ei järjestetä zumbaa, voit harrastaa sitä myös kotona erilaisten DVD-ohjelmien avulla.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Delextrat, A. A., Warner, S., Graham, S., & Neupert, E. (2016). An 8-Week Exercise Intervention Based on Zumba Improves Aerobic Fitness and Psychological Well-Being in Healthy Women. Journal of Physical Activity and Health. http://doi.org/10.1123/jpah.2014-0535

  • Krishnan, S., Tokar, T. N., Boylan, M. M., Griffin, K., Feng, D., Mcmurry, L., … Cooper, J. A. (2015). Zumba® dance improves health in overweight/obese or type 2 diabetic women. American Journal of Health Behavior. http://doi.org/10.5993/AJHB.39.1.12

  • Delextrat, A., Bateman, J., Esser, P., Targen, N., & Dawes, H. (2016). The potential benefits of Zumba Gold® in people with mild-to-moderate Parkinson’s: Feasibility and effects of dance styles and number of sessions. Complementary Therapies in Medicine. http://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.05.009

  • Vendramin, B., Bergamin, M., Gobbo, S., Cugusi, L., Duregon, F., Bullo, V., … Ermolao, A. (2016). Health Benefits of Zumba Fitness Training: A Systematic Review. PM and R. http://doi.org/10.1016/j.pmrj.2016.06.010


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.