Logo image
Logo image

Tanssimisen terveysedut

4 minuuttia
Tanssiminen on yksi niistä tavoista, jolla kaiken ikäiset ihmiset voivat ylläpitää fyysistä kuntoa. Sen lisäksi että se on hauskaa, tanssiminen tarjoaa paljon positiivisia terveysetuja. Lue niistä enemmän tässä artikkelissa!
Tanssimisen terveysedut
Viimeisin päivitys: 01 helmikuuta, 2019

Tanssiminen on sellainen tapa, joka todella voi piristää monotonista elämää. Psyykkinen ja fyysinen sekä yleisterveys todella hyötyvät siitä. Kun päätät aloittaa uuden liikuntamuodon, varmaankin haluat valita jonkin hauskan ja nautinnollisen liikunnan, ja juuri sitä tanssiminen onkin!

Tanssimisen hyödyt yleisterveydelle

Some figure

Auttaa sydäntäsi

Tanssiminen on upea aktiviteetti henkilöille, joilla on kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Eräs italialainen tutkimus osoitti, että henkilöt, joilla oli sydämen vajaatoimintaa ja jotka harjoittivat tanssimista liikunnanmuotona, paransivat sydämensä terveyttä sekä hengitystä ja elämänlaatua merkittävällä tavalla verrattuna ihmisiin, jotka ajoivat polkupyörällä tai kävelivät saadakseen liikuntaa.

Painonpudotus

Painonpudotus on toinen tanssimisen eduista, jos sitä harrastetaan jatkuvasti. Eräs tutkimus fysiologisen antropologian julkaisussa osoitti, että aerobinen liikuntaharjoitusohjelma tanssille on aivan yhtä käyttökelpoinen painonpudotuksen suhteen ja aerobisen kapasiteetin lisäämisessä kuin pyöräily ja lenkkeily.

Lisää energiaasi

Puuttuuko sinulta energiaa päivän mittaan? Tanssiminen voi auttaa sinua palauttamaan sen. Eräs tutkimus, joka julkaistiin The Scholarly Publishingissa ja Academic Resources Coalitionissa osoitti, että viikoittainen tanssiohjelma parantaa fyysistä vointia ja energiatasoja aikuisilla.

Parantaa joustavuutta, vahvuutta ja kestävyyttä

Tanssiminen vain muutamia kertoja vaatii suuren määrän joustavuutta. Suuri osa tanssitunneista alkaa lämmittelyllä, johon kuuluu useita erilaisia venyttelyharjoituksia. Kun tanssit, sinun täytyy rutistaa itseäsi hallitaksesi kaikkien lihasryhmien liikealueita.

Tanssiminen lisää vahvuutta, pakottaen lihakset kestämään vartalon omaa painoa. Monet tanssityylit, mukaanlukien jazz ja baletti, vaativat hyppimistä ilmassa ja hyppääminen vaatii valtavaa määrää voimaa jalan päälihaksissa.

Tanssi on fyysistä harjoittelua, minkä vuoksi se lisää kestävyyttä. Kestävyys on lihasten kykyä työskennellä kovasti pidempiä ajanjaksoja uupumatta. Tanssiminen säännöllisesti on täydellistä lisäämään kestävyyttä, erityisesti voimakas tanssi.

Tanssin edut psyykkiselle terveydelle

Some figure

Se saa sinut tuntemaan itsesi onnelliseksi

Tanssiminen on jotakin, josta käytännössä kaikki voivat nauttia. Jos katsot ketä tahansa ihmisiä tanssimassa, heillä on varmasti iso hymy kasvoillaan. Hymyileminen ja nauraminen tanssin aikana on täysin luonnollista! Tämä johtuu siitä, että se antaa sinun todella nauttia itsestäsi. Tanssimisessa ei ole ikärajaa, kuten muissa liikuntamuodoissa. Minkä tahansa ikäinen henkilö voi tanssia ja nauttia tanssin terveyseduista.

Eliminoi stressiä ja masennusta

On osoitettu, että yksi tanssin eduista on se, että se auttaa estämään lievää masennusta ja parantaa tanssijan luottamuksen tunnetta. Masennuksesta on tullut suurempi ongelma nuorten ja kaiken ikäisten aikuisten keskuudessa.

Eräs tutkimus aivotutkimuksen kansainvälisessä julkaisussa osoitti, että tanssiliiketerapia ei vain paranna masennusta, vaan se myös vähentää stressin psykologista taustaa säännöllistämällä serotoniini- ja dopamiinitasoja kehossa. Koska tanssiminen on sosiaalinen aktiviteetti, se auttaa yksinäisyyden tunteisiin henkilöillä jotka kärsivät masennuksesta ja joilla voi olla tällaisia tunteita, ja joskus vanhemmilla ihmisillä jotka asuvat yksin.

Parantaa luottamuksen tunnetta ja itsetuntoa

Tanssi auttaa myös parantamaan luottamuksen tunnetta. Aina kun opit uuden tanssiaskeleen, koet luottamuksen lisääntyvän ja energiatasojesi kasvavan. Tämä lisäys luottamuksen tunteessa siirtyy tämän jälkeen kaikille elämäsi alueille.

Tanssiminen on sosiaalinen aktiviteetti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vahvat sosiaaliset siteet ja hengaaminen ystävien kanssa edistää korkeaa itsetuntoa ja positiivista asennetta. Tanssi tarjoaa paljon mahdollisuuksia tutustua muihin ihmisiin. Tanssitunneille osallistuminen voi lisätä itsetuntoasi ja kehittää sosiaalisia kykyjäsi. Koska fyysinen harjoittelu vähentää stressiä ja kireyttä, tanssiminen antaa sinulle yleisen hyvinvoinnin tunteen.

Tanssin edut mielenterveydelle

Some figure

Parantaa muistia

New England Journal of Medicinen tutkimuksen mukaan tanssiminen voi parantaa muistiasi ja estää dementia ilmaantumista, kun vanhenet. Tiede on paljastanut, että aerobinen harjoittelu voi palauttaa aivoturson vähentyneen volyymin aivojen alueella, joka kontrolloi muistia. Aivoturso kutistuu luonnollisesti aikuisiän aikana, mikä johtaa usein muistiongelmiin ja joskus dementiaan.

Taistele Alzheimerin sairautta vastaan

Yksi tutkimus, jossa oli iäkkäitä osallistuja ja joka julkaistiin New England Journal of Medicinessa, osoitti että säännöllinen tanssiminen auttaa estämään Alzheimerin tautia ja muiden dementian muotojen vaikutuksia. Se voi myös lisätä mielen kirkkautta kaiken ikäisillä ihmisillä. On myös osoitettu, että henkilöt, jotka sairastavat Alzheimerin tautia, ovat olleet kykeneviä muistamaan unohdettuja muistoja, kun he ovat tanssineet sellaisen musiikin tahdissa, jota he ennen olivat kuunnelleet.

Lisää älykkyyttä

Vuosisatojen ajan tanssin ohjekirjat ja muut kirjoitetut tekstit ovat ylistäneet tanssin terveysetuja, yleisesti fyysisen liikunnan muotona. Nykyisten tutkimusten ansiosta on osoitettu, että se lisää älykkyyttä. Älykkyyden olemus on päätöksenteko. Paras neuvo koskien mielen kirkkautta on se, että harrasta aktiviteetteja, jotka vaativat sinua tekemään nopeita päätöksiä (sekunneissa). Joten lisätäksesi älykkyyttäsi muistin alueella, kaikki mitä sinun tulee tehdä, on työstää tanssisi fyysistä tyyliä.

Yksi tapa tehdä näin on oppia jotakin uutta. Ei vain tanssia, vaan kaikkea, mikä on uutta. Osallistumalla tanssitunneille voit haastaa mielesi ja stimuloida yhteyksiä aivojen välillä tuottaen tarvetta suuremmalla määrälle reittejä. Vaikeat tunnit ovat parhaita, koska ne haastavat sinut tarvitsemaan enemmän uusia hermoyhteyksiä, mikä lisää hermoyhteyksiäsi.

Minkä tyyppisen musiikin tahdissa minun pitäisi tanssia?

On olemassa paljon tanssityylejä; jazz, salsa, merengue, bachata, reggae, zumba, hip-hop, baletti, moderni tanssi jne. Näitä kaikkia tanssitaan eri tyylisen musiikin tahdissa. Jokainen tanssin muoto on yhtä hyödyllinen kuin toisetkin. Kaikki tanssityylit tarjoavat sinulle keinon terveelliseen elämään. Tanssiminen voi auttaa sinua monin tavoin. Kaikki tanssityylit ovat yhtä tehokkaita, sinun tarvitsee vain päättää mistä tanssityylistä pidät eniten ja harjoitella sitä rutiininomaisesti saavuttaaksesi tanssin terveysedut.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Belardinelli, R., Lacalaprice, F., Ventrella, C., Volpe, L., & Faccenda, E. (2008). Waltz dancing in patients with chronic heart failure: new form of exercise training. Circulation. Heart Failure1(2), 107–114. https://doi.org/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.108.765727
  • Stillman, C. M., Donahue, P. T., Williams, M. F., Callas, M., Lwanga, C., Brown, C., … Erickson, K. I. (2018). Weight-Loss Outcomes from a Pilot Study of African Dance in Older African Americans. Obesity26(12), 1893–1897. https://doi.org/10.1002/oby.22331
  • Douka S, Zilidou VI, Lilou O, Manou V. Traditional Dance Improves the Physical Fitness and Well-Being of the Elderly. Front Aging Neurosci. 2019;11:75. Published 2019 Apr 5. doi:10.3389/fnagi.2019.00075
  • Murrock, C. J., & Graor, C. H. (2014). Effects of dance on depression, physical function, and disability in underserved adults. Journal of Aging and Physical Activity22(3), 380–385. https://doi.org/10.1123/JAPA.2013-0003
  • Borhan A, Hewston P, Merom D, et al. Effects of dance on cognitive function among older adults: a protocol for systematic review and meta-analysis. Syst Rev. 2018;7(1):24. Published 2018 Jan 27. doi:10.1186/s13643-018-0689-6
  • Klimova, B., Valis, M., & Kuca, K. (2017). Dancing as an Intervention Tool for People with Dementia: A Mini-Review Dancing and Dementia. Current Alzheimer Research14(12). https://doi.org/10.2174/1567205014666170713161422

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.