Näillä konsteilla hoidat kipeitä jalkapohjia

heinäkuu 14, 2015

Kipu jalkapohjassa, tai niin kutsuttu plantaarifaskiitti eli kantaluuhun kiinnittyvän jännekalvon tulehdus, koskee tarkemmin ottaen kantapään alempaa osaa. Kipu voi myös tosin levitä koko jalkaterään tai ilmetä jossakin muussa kohdassa kuin kantapäässä. Syynä tällaiseen jalkakipuun saattaa olla liiallinen jalkateriin kohdistuva paine, joka aiheuttaa nivelsiteiden repeytymistä sekä voimakasta kipua ja jäykkyyttä kantapäässä.

Plantaarifaskiitin aiheuttajat

Tämä ilmiö syntyy pääasiassa seuraavien tekijöiden seurauksena:

  • Ylipaino
  • Raskaus
  • Liian raskaat työpäivät
  • Epäsopivien jalkineiden käyttö
  • ”Lättäjalka” tai vaihtoehtoisesti erittäin korkea jalan kaari

Plantaarifaskiitin oireet

Tämän tilan aiheuttamat oireet ovat yleisesti ottaen seuraavat:

  • Kipu
  • Kantapään alaosassa (tai koko jalkaterässä) ilmenevä polttava tunne
  • Jäykkyys

Plantaarifaskiitti ilmenee yleisesti ottaen ainoastaan toisessa jalassa, vaikka se voi myös koskea molempia jalkateriä.

Ongelman aiheuttama kipu on selvästi voimakkainta aamuisin, kun otat ensimmäiset askeleesi pitkän yön kestäneen levon jälkeen, tai jos olet ollut istuma-asennossa tai levännyt pitkän aikaa. Kipua voi myös tuntua silloin, kun olet viettänyt pitkän päivän liikuntaa harrastaen, tai kun olet tehnyt mitä tahansa sellaista, joka on tarkoittanut jalkojen varassa oloa pitkän aikaa.

Kivun hoito jalkapohjissa

Jalkaterissä ilmenevän kivun hoito perustuu tulehduksen lievittämiseen.

Kotihoidon keinot

paljain jaloin kävely

Ensimmäisenä asiana sinun tulee pysytellä paljain jaloin niin paljon kuin mahdollista, sekä laittaa jaloillesi jäätä ainakin neljä kertaa päivässä 20 minuutin ajaksi kerralla. Tämä auttaa sinua vähentämään tulehdusta sillä jalan alueella, jolla se ilmenee.

Sinun tulisi laittaa kenkiisi tuet, jotka toimivat jalan kaaren tukena ja siten lievittävät kipua.

Käytä ainakin 20 minuuttia päivittäin jalkaterää venyttäviin harjoituksiin.

Ota muutama tulehduskipulääke, kuten esimerkiksi ibuprofeiini, joka varmasti auttaa sinua suuresti, mutta älä kuitenkaan mene liiallisuuksiin tämän kanssa.

Lääkehoidot

Jos tulehdusta hillitsevät lääkkeet eivät anna sinulle tarvitsemaasi lievitystä, kokeile jotakin paljon voimakkaampaa ja tehokkaampaa hoitoa, kuten kortikosteroidi-pistosta. Nämä injektiot laitetaan suoraan kyseessä olevaan jänteeseen, kantapäähän tai jalkaterän kaareen. Sen jälkeen alueeseen kohdistetaan sähkövirtaa – mikä ei aiheuta kipua – jotta steroidi pystyy pääsemään ihon ja lihaksen lävitse.

Sinua hoitava ammattilainen saattaa myös valita hoitokeinoksi fysioterapiaa, johon kuuluu jalkapohjan kalvojänteen ja akillesjänteiden venyttämistä. Hoidostasi vastaava henkilö suosittelee sinulle myös harjoitteita, jotta voisit vahvistaa jalan alimpia lihaksia.

Joissakin tapauksissa on myös ehdottoman tarpeellista käyttää yön aikana lastoja, jotka auttavat pohkeen ja jalkaterän kaaren venyttämisessä.  Tämä pitää jalan taipuneena, venyttää jalkapohjan kalvojännettä ja akillesjänteitä, ja siten vähentää kipua ja jäykkyyttä aamuisin.

Voisit myös käyttää ortopedisia tuotteita kengissäsi, jotta pystyisit edesauttamaan paineen jakautumista jalkaterässä. Tämä estää vieläkin suuremman vahingon kohdistumista jalkapohjan kalvojänteelle.

Muista tämä!

On todella tärkeää, että pidät silmällä kaikkia niitä oireita, jotka ilmenevät. Jos et havaitse minkäänlaista kohentumista tilassasi sen jälkeen kun olet aloittanut hoidon kotikonsteilla, on parasta käydä hyvällä lääkärillä välittömästi ja seurata hänen antamiaan ohjeita.

UUTISIA VERKOSSA