Onko mahdollista tulla luonnollisesti raskaaksi 45-vuotiaana?

23 huhtikuun, 2019
Monet naiset siirtävät nykyään raskaaksi tulemista myöhemmäksi, aina viimeisille mahdollisille lisääntymisvuosille. Tosiasia on, että naisen hedelmällisyyteen vaikuttavat monet tekijät ja yksi niistä on ikä. 

Suurimmassa osassa länsimaita on ilmennyt seuraavanlainen uusi ilmiö: raskaaksi tuleminen 45-vuotiaana. On monia taloudellisia, akateemisia, sosiaalisia ja muita tekijöitä, jotka saavat naisen siirtämään raskaaksi tulemista myöhemmäksi viimeisille mahdollisille lisääntymisvuosille.

On naisia, jotka ovat tulleet raskaaksi 45-vuotiaina tai sitä vanhempina. Monet eivät kuitenkaan tiedä ovatko nämä raskaudet luonnollisia vai eivät. Tässä artikkelissa tutkimme luonnollisesti raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä tässä iässä.

Naisen hedelmällisyys ja mahdollisuus tulla raskaaksi 45-vuotiaana

Hedelmällisyys muuttuu iän myötä. Naisen lisääntymisvaihe alkaa ovulaatiosta ja kuukautisista. Tämä vaihe alkaa nuoruudessa noin 14 vuoden iässä, vaikkakin jokaisen naisen elimistö kehittyy eri tahtiin.

Mutta naisen lisääntymisvaiheella on myös loppu. Raskaaksi tulemiseen luonnollisesti 45-vuotiaana on hyvin vähäiset mahdollisuudet. Ymmärtääksemme syyt siihen, täytyy meidän tietää mitä tapahtuu kuukautiskierron aikana.

Mitä kuukautiskierron aikana tapahtuu?

munasarja

Munasarjoista löytyy rakkuloita, pieniä nesteellä täytettyjä palloja. Munasolut ovat näiden rakkuloiden sisäpuolella. Jokaisen kuukautiskierron alussa aivot kuitenkin tuottavat munarakkuloita stimuloivaa hormonia, joka saa rakkulan kasvamaan.

Kun rakkula kehittyy, se vapauttaa munasolun ja tuo munasolu on valmis sperman hedelmöitettäväksi. Jos niin tapahtuu, nainen tulee raskaaksi. Solut kiinnittyvät kohdun limakalvoon ja alkavat kehittyä vauvaksi.

Jos munasolu ei kuitenkaan hedelmöity, vuodattaa kohtu sen sisuksen ja keho työntää sen ulos kuukautisvuotona, josta kuukautiskierto alkaa. 16 vuoden iästä lähtien tyypillinen kuukautiskierron pituus on 26-35 päivää.

7 vuotta sen jälkeen naiset ovat hedelmällisimmillään, eli heidän kehonsa on alttiimpi tulemaan raskaaksi. Tämä hedelmällinen jakso kestää kolmenkympin loppupuolelle ja neljänkympin alkuun asti. 

Hedelmällisyys alkaa kuitenkin laskemaan asteittain sen jälkeen. Kuukautisvuodot ovat harvempia ikään liittyvistä muutoksista johtuen. Miksi näin tapahtuu?

Rajoittunut munasarjavarasto

Toisin kuin miehillä, naisilla on tietty määrä ovosyyttejä tai munarakkuloita. Se tunnetaan munasarjavarastona ja se on yksi tärkeimmistä elementeistä naisen hedelmällisyyden suhteen.

Tytöillä on syntyessään noin miljoona ovosyyttiä. Mutta kun tyttö tulee murrosikään, tämä varasto pienenee noin 400 000 ovosyyttiin. Näistä ovosyyteistä naisella on vain 300-400 mahdollista ovulaatiota tullakseen raskaaksi koko hänen lisääntymisvaiheensa aikana.

Paras  lisääntymisikä

raskaana oleva nainen istuu ikkunalla

Naisen paras lisääntymisikä on kaksikymppisenä. Naisen munasarjavarasto pienenee kun aika kuluu ja nainen vanhenee. Sillä tavalla hedelmöittymisestä tulee monimutkaista ja raskaaksi tulemisen mahdollisuus laskee.

Terveellä 30-vuotiaalla naisella on vain 20 % mahdollisuus tulla raskaaksi. Asiantuntijoiden mukaan ovosyyttivarasto alkaa kuitenkin laskea dramaattisesti 35-37 vuoden iässä. 40-vuotiaalla naisella on vain 5 % mahdollisuus tulla raskaaksi.

Toisin sanoen vain 5 naista 100:sta hedelmöittyy ja muiden täytyy yrittää uudelleen. Siispä raskaaksi tulemisen biologiset mahdollisuudet 45-vuotiaana ovat melko pienet. Kaikesta tulee myös monimutkaisempaa johtuen menopaussin alkamisesta.

Todennäköisyys tulla luonnollisesti raskaaksi 45-vuotiaana

Monet saattavat ajatella, että hedelmällisyys ei lopu ennen kuin naisen menopaussi alkaa. Luonnollisen raskauden mahdollisuus päättyy kuitenkin monia vuosia aikaisemmin, noin 45-vuotiaana. Se vähentää myös muiden hedelmällisyyshoitojen, kuten koeputkihedelmöityksen mahdollisuutta.

Tutkijat yrittävät kuitenkin lisätä raskaaksi tulemisen mahdollisuutta vanhemmalla iällä hedelmöityshoidon avulla. Tutkimus esimerkiksi osoittaa, että nykyään raskaaksi tulemisen todennäköisyys 40-vuotiaana on 27,6 %; 41-vuotiaana todennäköisyys on noin 20 %; ja 43-vuotiaana on vain 10 % mahdollisuus tulla raskaaksi.

On tärkeää huomata, että 43 vuotta on uusi hedelmöittymisen ikäraja hedelmöityshoidon avulla. Nämä hoidot ovat kuitenkin paljon kalliimpia vanhemmille naisille. Se tarkoittaa sitä, että raskaaksi tulemisen mahdollisuudet 45-vuotiaana ovat hyvin pienet.

Johtopäätökset

voit tulla raskaaksi 45-vuotiaana

Kun nainen vanhenee, raskaaksi tulemisen mahdollisuus pienenee, varsinkin 35 vuoden iässä. Siihen kuuluvat myös naiset, jotka haluavat tulla raskaaksi 45-vuotiaana. Siitä syystä raskautta suunnittelevien tai parhaillaan yrittävien naisten on tärkeää pitää se mielessä.

Heidän on myös tärkeää pitää itsensä tietoisina, harkita eri vaihtoehtoja ja pitää mielessä realistinen kuva onnistumisen mahdollisuudesta. Se auttaa heitä tekemään parhaan päätöksen perhesuunnittelussa.

  • (2018). Retrieved from http://www.reproductivefacts.org/globalassets/rf/news-and-publications/bookletsfact-sheets/spanish-fact-sheets-and-info-booklets/edad_y_fertilidad-spanish.pdf
  • Duarte, C., & Florián Joseh, D. (2012). Resultados en mujeres mayores de 40 años. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 58(1), 31-34.