Paranna aineenvaihduntaasi ja nopeuta painonpudotusta

· marraskuu 6, 2015
Kun syöt aamiaista, aktivoit samalla aineenvaihduntasi ja alat polttamaan kaloreita jo aikaisin aamulla. Lisäksi saat olosi tuntumaan täydeltä, mikä estää ahdistuneisuutta päivän edetessä.

Aineenvaihdunta on sarja kemikaalireaktioita, ja se muuttaa syömämme ruoan energiaksi. Näin saamme polttoainetta, jota solut ja elimet tarvitsevat pystyäkseen toimimaan oikealla tavalla. Jos parannat aineenvaihduntaasi ja teet siitä aktiivisen koko päivän ajaksi, edistät painonpudotusta. Tämä johtuu siitä, että aineenvaihdunnan prosessi polttaa tällöin tehokkaasti niitä kaloreita, joita saat syömästäsi ruoasta.

Ihmiset, jotka eivät yleensä syö paljoa, ja jotka viettävät suuren osan ajastaan istuma-asennossa sekä syövät epäterveellisiä ruokia, tai ihmiset, jotka kärsivät sellaisista terveysongelmista kuten kilpirauhasen toimintahäiriöistä, ovat taipuvaisia hitaaseen aineenvaihduntaan. Siten heidän elimistönsä ei pysty käsittelemään kunnolla sokereita, rasvoja tai kaloreita, ja siksi heille kerääntyy helposti selluliittia, rasvaa ja painoa.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että korjaamalla muutaman päivittäisen elintavan sekä tiettyjä helppoja ohjeita noudattaen, pystyy aineenvaihduntaa aktivoimaan olennaisesti. Tämän ansiosta huonon aineenvaihdunnan aiheuttamat ylimääräiset kerääntyneet kilot putoavat huomattavasti helpommin. Haluatko siis nopeuttaa aineenvaihduntaasdi luonnollisella tavalla? Lue lisää ja seuraa yksinkertaisia ohjeitamme!

Terveelliset ruokatottumukset

aamiainen

Useimmat ihmiset saavat lisäkiloja huonon aineenvaihdunnan vuoksi siitä syystä, että heidän ruokavalionsa ei ole oikeanlainen. On totta, että paljon sokeria ja rasvaa sisältävät ruoat aiheuttavat nopeaa painonnousua, mutta on myös muita sellaisia ruokailutottumuksia, jotka vaikuttavat painoon ja aineenvaihdunnan nopeuteen haitallisesti.

Jos haluat parantaa aineenvaihduntaasi, tulisi aivan aluksi sisäistää se, että aamiaisen syönti on hyvin merkittävä edellytys tehokkuuden saavuttamiseksi. Monet ihmiset jättävät tästä huolimatta aamiaisen väliin kokonaan, sillä he eivät koe ehtivänsä syödä aamulla, tai sitten he ajattelevat virheellisesti tämän edistävän painon alenemista. Totuus on kuitenkin se, että aamiainen on yksi päivän tärkeimmistä aterioista, sillä se aktivoi aineenvaihdunnan ja laittaa sen toimimaan oikealla tavalla koko päivän ajaksi.

Hyvän aamiaisen merkitys aineenvaihdunnalle

Aamiaisen tulisi olla vankka tapa, sillä niin aineenvaihdunnan tehostaminen kuin sitä kautta myös painon vähentäminen muuttuvat huomattavasti helpommaksi. Onkin yleinen sanonta, että aamiainen on päivän tärkein ateria, ja tämä on totta: kun syöt aamiaista laitat aineenvaihduntasi käyntiin, ja alat jo aikaisessa vaiheessa päivää polttamaan kaloreita.

Saat terveellisestä aamiaisesta myös kylläisyyden tunteen, joka kestää, ja siten estät myöhemmin päivällä ilmenevää ahdistusta. Olisi kuitenkin huomioitava, että aamiaista tulee aina syödä tunnin sisällä heräämisestä, sillä myöhemmin syötynä sen hyödyt aineenvaihdunnan kannalta eivät ole enää samat.

Hyvään aamiaiseen kuuluu proteiinia, kuten esimerkiksi kananmunaa, antioksidantteja vaikkapa hedelmistä, ja runsas määrä kuitua, jota löytyy täysjyväviljasta, hedelmistä, vihanneksista ja monista muista tuotteista.

Syö monta kertaa päivässä

hedelmäsalaatti

Toinen avain aineenvaihdunnan parantamisen kannalta on terveellisen aterian syönti ainakin 5 kertaa päivässä. Tällaisen runsaan syömisen on todettu parantavan aineenvaihduntaa siksi, että jos et syö riittävästi, aktivoi elimistösi puolustusmekanismin, joka yrittää säästää suuremman määrän kaloreita ruuan puutteen vuoksi. Jos sen sijaan syöt hyvin mutta pienissä määrissä koko päivän mittaan, annat aineenvaihdunnallesi mahdollisuuden toimia ilman pysähdyksiä, sillä se pitää itsensä aktiivisena ja käsittelee ravinteita koko päivän ajan.

Harrasta liikuntaa säännöllisen usein

Hyvän liikuntarutiinin omaksuminen on yksi avain terveenä pysymiseen, ja se on tärkeää myös aineenvaihdunnan parantamiseksi ja siten painon pudottamiseksi. Jos tavoitteenasi on nopeuttaa aineenvaihduntaa, on tarpeen yhdistää voimaharjoitteet sydämen ja verisuonten terveyttä parantaviin liikkeisiin. Voimaharjoitteisiin voi kuulua muun muassa painonnosto kuntosalilla.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että on hyvin oleellista käyttää vähintään 40 minuuttia liikuntaan joka päivä, mikäli tavoitteena on aineenvaihdunnan nopeuttaminen.

Juo enemmän vettä

vedenjuonti

Elimistön nestetasapainosta huolehtiminen on myös avainasemassa aineenvaihdunnan kannalta. Runsas vedenjuonti on loistava tapa puhdistaa elimistöä ja poistaa myrkyllisiä aineita, ja tämä puolestaan edistää sitä, ettei rasvaa keräänny yhtä helposti. Tutkimusten mukaan vedenjuonti voi parantaa aineenvaihduntaa 30 % sitä seuraavan tunnin aikana, ja näin vesi voi polttaa 24 kaloria.

Syö mausteisia ruokia

Maustetut ruoat luovat paljon energiaa yksinkertaisesti siksi, että niillä on lämmittävä vaikutus elimistössä. Tämä nopeuttaa sitä rasvanpolttoprosessia, joka kuuluu ruoansulatukseen. Ala siis säännöllisesti syömään tuntuvasti mausteita ja tulisia aineksia – näitä voivat olla muun muassa curry, cayennepippuri, mustapippuri, kumina tai kurkuma.

Muista siis ennen kaikkea aamiaisen tärkeys, ja hyödynnä myös muita vinkkejämme, mikäli painonpudotus ja vilkkaampi aineenvaihdunta ovat tavoitteenasi!