Logo image
Logo image

Poista nikotiini elimistöstäsi 7 ruoan avulla

4 minuuttia
Tupakoinnin lopettamiseksi vaaditaan tietty määrä itsekuria, mutta myös eräät ruoat pystyvät lievittämään nikotiinin aiheuttamaa riippuvaisuutta.
Poista nikotiini elimistöstäsi 7 ruoan avulla
Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2018

Nikotiini on alkaloidi, jolla on vakavia sivuvaikutuksia ihmisen elimistössä. Tämä riippuvuutta aiheuttava aine ei ole ainoastaan vahingollista itse tupakoitsijalle, sillä myös lähellä olevat ihmiset joutuvat alttiiksi eräille vakaville sairauksille.

Tupakassa olevan nikotiinin vaaraa ei kannata sivuuttaa. Se voi olla yhtä suurta riippuvuutta aiheuttava tekijä kuin alkoholi, kokaiini tai morfiini.

Nikotiiniriippuvuudesta ei ole helppoa päästä eroon, sillä ihmisen keho ja aivot saattavat olla erittäin tottuneita tähän stimulanttiin. Kun sitä ei saada, elimistö reagoi klassisilla oireilla: ahdistuneisuudella, ärtyneisyydellä ja levottomuudella.

Oletpa sitten tupakoitsija tai tupakoitsijan lähellä jatkuvasti, sinun kannattaa muistaa, että elimistössäsi tapahtuu tupakan vuoksi muutoksia, jotka asettavat koko terveytesi vaaraan. Sinun tulisikin elämänlaatusi ja hyvinvointisi takaamiseksi tehdä eräitä suuria muutoksia.

Seuraavassa kerromme, mitkä ruoat voivat auttaa puhdistamaan kehoa myrkyistä niin, että nikotiini voi poistua järjestelmästäsi.

Ensin on kuitenkin tietysti olennaista, että tupakka jätetään täysin pois. Seuraavaksi tulisi keuhkojen parantamiseksi sekä kehossa olevien myrkkyjen poistamiseksi parantaa ruokavaliota niin paljon kuin se vain on mahdollista.

Nikotiinin vaikutukset ihmisen kehossa

Some figure

Kun ajattelet niitä seurauksia, joita tupakoinnilla on terveydellesi, saattaa mieleesi tuleva asia hyvinkin olla keuhkosyöpä. On kuitenkin myös sellaisia tupakoinnin seurauksia, jotka eivät ole yhtä dramaattisia, ja nämä pysyvät näkymättömissä, joten ne jäävät usein huomiotta.

Vain joillakin tupakoitsijoilla tulee jossakin vaiheessa pitkän ajan kuluessa ilmenemään syöpää.

Ne haitat, jotka todella jäävät huomiotta, ovat kaikki ne seuraukset, jotka aivan kaikki tupakoitsijat tulevat kokemaan elimistössään:

 • Sydämen lyöntinopeuden lisääntyminen.
 • Kun nikotiinia pääsee aivoihin, se vaikuttaa välittäjäaineisiin, kuten dopamiiniin. Ihminen tuntee olonsa rentoutuneemmaksi, mutta tämä tunne on vain väliaikainen.
 • Yksi tai kaksi tuntia tämän jälkeen henkilö tarvitsee uuden annoksen nikotiinia. Riippuvuus on nopeasti kehittyvä.
 • Nikotiini vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntaan.
 • Yksi tämän alkaloidin vaikutuksista on sen aiheuttama muutos ruoansulatuksessa. Nikotiini nimittäin hidastaa mahan toimintaprosessia.
 • Nikotiini myös tekee kehosta happopitoisemman sekä vähentää haiman toimintakykyä.
 • Suolisto tulee muuttumaan sekä ärtyy.
 • Jatkuva nikotiinin käyttö stimuloi vatsan happojen tuotantoa.

Puhdista nikotiini kehosta näiden ruokien avulla

Oletpa sitten tupakoitsija joka lopettaa, tai sellainen joka jatkaa, on parasta kiinnittää huomiota ruokavalioon, jotta myrkylliset aineet voitaisiin paremmin poistaa kehosta.

Yksi asia joka tulisi pitää mielessä, on tämä: sekä vähän nikotiinia sisältävät savukkeet että nikotiinilaput ovat epätervellisiä. Ne ovat tietysti avuksi siinä, että tupakointi voitaisiin lopettaa askel kerrallaan, mutta pidemmän ajan kuluessa ne voivat olla aivan yhtä vaarallisia kuin tavallinen tupakka.

Paras asia, jonka voit tehdä, on siis tahdonvoiman kerääminen ja niiden laukaisijoiden hallinta, jotka “pyytävät” sinua sytyttämään tupakan, ja sitten vain yksinkertaisesti torjunta. Tupakoinnin lopettaminen on yhtä kuin terveys – tämä on todella asia, joka kannattaa painaa mieleen.

Seuraavaksi kerromme sellaisista ruoista, jotka auttavat poistamaan nikotiinin haitalliset vaikutukset kehosta.

1. Luonnollinen appelsiinimehu, granaattiomena ja sitruuna

Some figure

C-vitamiini puhtaassa muodossaan on äärimmäisen hyödyllistä terveyden edistämiseksi. Tämä luonnollinen yhdiste on lääkinnällinen kaikille tupakoitsijoille. Se auttaa palauttamaan vahingoittuneen kudoksen hyvinvoinnin, ja se parantaa verenkiertoa, poistaa myrkyllisiä aineita sekä lisää veren punasolujen määrää.

Joka aamu sinun kannattaisikin yhdistää appelsiinimehua puolikkaan sitruunan mehuun ja puolikkaan granaattiomenan siemeniin. Sekoita ainekset ja juo mehu ennen aamiaista. Lisää myös hiukan hunajaa, jos haluat.

2. Parsakaali

Parsakaali on hyvin tehokas metallien ja myrkyllisten aineiden poistaja kehosta.

Se on erittäin soveltuva tuote syövän estämiseen, ja parsakaali on tärkeä ennen kaikkea siksi, että se on yksi parhaista C- ja B5-vitamiinien lähteistä, joita kaupoista löytyy.

3. Inkivääri

Älä turhaan epäröi tuoreen inkiväärin käytön suhteen – jo kaksi tai kolme grammaa raastettua inkivääriä vaikkapa salaatissa on riittävä määrä hyvän vaikutuksen saamiseksi.

Tämä on yksi kaikkein suositelluimmista aineksista, mikäli haluat lopettaa tupakoinnin, ja se vapauttaa kehoa myrkyllisistä aineista, kuten nikotiinista.

4. Porkkanamehu

Ne jotka lopettavat tupakoinnin, juovat yleensä paljon nesteitä. Keho täytyy tällöin “tyhjentää” kaikista vahingollisista aineista, jotka siihen ovat kertyneet pidemmän ajan kuluessa.

Porkkanamehussa on runsaasti A-, B-, C- ja K-vitamiinia, ja nämä ovat aivan välttämättömiä tekijöitä nikotiinin poistamiseksi elimistöstä.

5. Vadelmat

Some figure

The Spanish Society of Tobacco Specialists -järjestö (SEDET) on todennut vadelmaan liittyen erään varsin kiinnostavan asian.

The Health Science Institute -järjestö (ICSa), joka kuuluu UAEH-yliopistoon (State University of Hidalgo, Meksiko), on paljastanut mielenkiintoisen tutkimuksensa myötä, että vadelmat ovat hyvin tehokas apu tupakoinnin lopettamisessa.

Niissä on todettu olevan runsaasti ellageenihappoa – tämä on aine, joka pystyy poistamaan nikotiinia ja muita vahingollisia yhdisteitä ihmisen kehosta.

6. Pinaatti

Syö raakaa pinaattia – älä kuumenna sitä, sillä muuten pinaatti menettää vitamiinit ja foolihapon, jotka ovat elintärkeitä tekijöitä nikotiinin poistamiseksi kehosta.

7. Paprika

Aivan kuten pinaattiakin, on paprikaakin parasta syödä raakana. Viipaloi siis pieni määrä, ja lisää paprika salaatteihisi.

Paprikoissa on runsaasti C-, B2- ja B6-vitamiineja, jotka ovat elintärkeitä kehon parantamiseksi silloin, kun sen täytyy toipua tupakan aiheuttamista haitoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 1. Molero, C. A., & Muñoz, N. J. E. (2005). Psicofarmacología de la nicotina y conducta adictiva. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/S1575-0973(05)74521-9
 2. Díaz-Maroto, J. L., & Jiménez-Ruiz, C. (2008). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Inf Ter Sist Nac Salud.
 3. Campo, A. (2002). Dependencia de nicotina. Revista Colombiana de Psiquiatría.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.