Logo image
Logo image

Kuinka voittaa ruokariippuvuus ennen dieetin aloittamista

2 minuuttia
Kuinka voittaa ruokariippuvuus ennen dieetin aloittamista
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko aloittamassa jotain määrättyä ruokavaliota? Yksi uuden ruokavalion aloittamisen haasteista on tietyistä ruoista luopuminen. Ruokavaliossa pysyminen on vaikeaa, mutta vain aluksi. Kerromme, kuinka voittaa ruokariippuvuus, niin voit rauhallisin mielin aloittaa uuden ruokavaliosi tai dieettisi.

Kuinka voittaa ruokariippuvuus

Älä seuraa “ihmedieettejä”

Some figure

Ihmedieetit lupaavat mielettömiä tuloksia lyhyessä ajassa ja vähällä vaivalla. Niitä mainostetaan usein kesän alussa, koska uimarantakausi on edessä. Näiden dieettien lupaukset eivät pidä ja dieetit voivat olla vaarallisia terveydelle.

Esimerkkejä ihmedieeteistä:

  • Hay-dieetti: Tämä ruokavalio tuotiin julkisuuteen 1920-luvulla ja suosittelee erottamaan proteiinin ja hiilihydraatit eri aterioille. Tämä on esimerkki väärästä tiedosta ja mahdollisesti vaarallisista vaikutuksista.
  • Atkinsin dieetti: Tämän ruokavalion tarkoituksena on pitää mm. viljoista, maidosta, palkokasveista ja sokerista saatavien hiilihydraattien määrä hyvin vähäisenä.

Vaikka terveellisessä ruokavaliossa ei pitäisi olla liiallista määrää hiilihydraatteja, ne ovat elintärkeitä ravintoaineita, joita ei pitäisi poistaa ruokavaliosta.

  • Dukan-dieetti: Tässä ruokavaliossa nautitaan paljon proteiinia kuten lihaa, kalaa ja munia. Se on erittäin epätasapainoinen ja epäterveellinen ruokavalio.

Yleisesti ottaen ihmedieetit aiheuttavat rasvan varastoitumista kehoon ruokavaliota muutettaessa ja tehden jojo-vaikutuksen. Tämä on elimistön tapa tasapainottaa ravintoaineiden puutetta.

Lue tämä: 7 aivotoimintaa vahvistavaa ruokaa

Älä jätä aamiaista väliin

Some figure

Aamiaisen väliin jättäminen on virhe, jonka moni laihduttaessa tekee. Jos haluat pudottaa painoa ja pitää ruokavalion terveellisenä, on tärkeää syödä päivän ensimmäinen ateria.

Jos jätät aamiaisen väliin, nälkä kasvaa suuremmaksi ennen lounasta ja syöt enemmän, mikä vaikeuttaa ruoan määrän hallintaa.

  • Aamiaisen väliinjättämisen sijasta syö hedelmiä, viljatuotteita ja proteiinia korvaten niillä tyydyttyneet rasvat ja leivonnaiset.
  • Ruokavaliosi pysyy paremmin tasapainoisena ja ravinteikkaampana.

Lue vitamiineista: Ota näitä neljää immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia

Syö viisi ateriaa päivässä

Ruokaan liittyvästä riippuvuudesta on vaikea päästä yli etenkin nälkäisenä. Siksi on hyvä syödä useampia aterioita päivässä, kolme suurempaa ja kaksi kevyempää ateriaa.

Näin ateriasi jaksottuvat hyvin koko päivälle, mikä vähentää nälän tunnetta ja mielitekoja aterioiden välissä. Pidä huoli omasta ruokailuaikataulustasi jotta saat hyviä tuloksia!

Some figure

Älä ajattele joidenkin ruokien olevan kiellettyjä

Jos kiellät itseltäsi tiettyjä ruokia, joista pidät ja joita haluat syödä, tulet vain pakkomielteiseksi ajatellessasi niitä ja ruokariippuvuus säilyy. Älä sulje pois mitään ruokia ruokavaliostasi ellet olet kasvissyöjä, vegaani tai et syö tiettyjä ruokia uskonnollisista syistä.

Vähennä epäterveellisten ruokien syöntiä kuten karkkia, suklaata, jäätelöä, leivonnaisia jne. Hyvä tapa nauttia herkustasi on syödä sitä kerran viikossa tiettynä päivänä. Ajattele sitä palkintona terveellisesti syödyn viikon jälkeen.

Syö hitaasti lautaselta pöydän ääressä

Syö pöydän ääressä tuolilla istuen. Annostele ruokaa vain kerran lautasellesi ja syö vain yksi annos. Näin pystyt arvioimaan ruoan kulutuksen ja tiedät, oletko syönyt riittävästi, liian paljon vai liian vähän.

Samaan aikaan syömällä hitaasti tulet tuntemaan kylläisyyden tunteen pikemmin. Syöt helposti liikaa kun syöt nopeasti. Jos olet hyvin nälkäinen lounasaikaan, tämä keino voi auttaa hallitsemaan ruokavaliotasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Abbasi J., Interest in the ketogenic diet grows for weight los and type 2 diabetes. JAMA, 2018. 319 (3): 215-217.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.