Kuinka voittaa ruokariippuvuus ennen dieetin aloittamista

· heinäkuu 9, 2018

Oletko aloittamassa jotain määrättyä ruokavaliota? Yksi uuden ruokavalion aloittamisen haasteista on tietyistä ruoista luopuminen. Ruokavaliossa pysyminen on vaikeaa, mutta vain aluksi. Kerromme muutamia hyviä keinoja jotka helpottavat sinua pääsemään yli ruokariippuvuudesta, niin voit rauhallisin mielin aloittaa uuden ruokavaliosi tai dieettisi.

Älä seuraa ”ihmedieettejä”

vähän hiilihydraatteja

Ihmedieetit lupaavat mielettömiä tuloksia lyhyessä ajassa ja vähällä vaivalla. Niitä mainostetaan usein kesän alussa koska uimarantakausi on edessä. Näiden dieettien lupaukset eivät pidä ja dieetit voivat olla vaarallisia terveydelle.

Esimerkkejä ihmedieeteistä:

  • Hay-dieetti: Tämä ruokavalio tuotiin julkisuuteen 1920-luvulla ja suosittelee erottamaan proteiinin ja hiilihydraatit eri aterioille. Tämä on esimerkki väärästä tiedosta ja mahdollisesti vaarallisista vaikutuksista.
  • Atkinsin dieetti: Tämän ruokavalion tarkoituksena on pitää mm. viljoista, maidosta, palkokasveista ja sokerista saatavien hiilihydraattien määrä hyvin vähäisenä.

Vaikka terveellisessä ruokavaliossa ei pitäisi olla liiallista määrää hiilihydraatteja, ne ovat elintärkeitä ravintoaineita joita ei pitäisi poistaa ruokavaliosta.

  • Dukan-dieetti: Tässä ruokavaliossa nautitaan paljon proteiinia kuten lihaa, kalaa ja munia. Se on erittäin epätasapainoinen ja epäterveellinen ruokavalio.

Yleisesti ottaen ”ihmedieetit” aiheuttavat rasvan varastoitumista kehoon ruokavaliota muutettaessa ja tehden jojo-seurauksen. Tämä on elimistön tapa tasapainottaa ravintoaineiden puutetta.

Lue tämä: 7 aivotoimintaa vahvistavaa ruokaa

Älä jätä aamiaista väliin

terveellinen aamiainen

Aamiaisen väliin jättäminen on virhe, jonka moni laihduttaessa tekee. Jos haluat pudottaa painoa ja pitää ruokavalion terveellisenä, on tärkeää syödä päivän ensimmäinen ateria.

Jos jätät aamiaisen väliin, nälkä kasvaa suuremmaksi ennen lounasta ja syöt enemmän, mikä vaikeuttaa ruoan määrän hallintaa.

  • Aamiaisen väliin jättämisen sijasta syö hedelmiä, viljatuotteita ja proteiinia korvaten niillä tyydyttyneet rasvat ja leivonnaiset.
  • Ruokavaliosi pysyy paremmin tasapainoisena ja ravinteikkaampana.

Lue vitamiineista: Ota näitä neljää immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia

Syö viisi ateriaa päivässä

Ruokaan liittyvästä riippuvuudesta on vaikea päästä yli etenkin nälkäisenä. Siksi on hyvä syödä useampia aterioita päivässä, kolme suurempaa ja kaksi kevyempää ateriaa.

Näin ateriasi jaksottuvat hyvin koko päivälle, mikä vähentää nälän tunnetta ja mielitekoja aterioiden välissä. Pidä huoli omasta ruokailuaikataulustasi jotta saat hyviä tuloksia!

lopeta ruokariippuvuus ja syö terveellisesti

Älä ajattele joidenkin ruokien olevan kiellettyjä

Jos kiellät itseltäsi tiettyjä ruokia joista pidät ja joita haluat syödä, tulet vain pakkomielteiseksi ajatellessasi niitä. Älä sulje pois mitään ruokia ruokavaliostasi ellet olet kasvissyöjä, vegaani tai et syö tiettyjä ruokia uskonnollisista syistä.

Vähennä epäterveellisten ruokien syöntiä kuten karkkia, suklaata, jäätelöä, leivonnaisia jne. Hyvä tapa nauttia herkustasi on syödä sitä kerran viikossa tiettynä päivänä. Ajattele sitä palkintona terveellisesti syödyn viikon jälkeen.

Syö hitaasti lautaselta pöydän ääressä

Syö pöydän ääressä tuolilla istuen. Annostele ruokaa vain kerran lautasellesi ja syö vain yksi annos. Näin pystyt arvioimaan ruoan kulutuksen ja tiedät oletko syönyt riittävästi, liian paljon vai liian vähän.

Samaan aikaan syömällä hitaasti tulet tuntemaan kylläisyyden tunteen pikemmin. Syöt helposti liikaa kun syöt nopeasti. Jos olet hyvin nälkäinen lounasaikaan, tämä keino voi auttaa hallitsemaan ruokavaliotasi.