Logo image
Logo image

Kuinka monta vuotta tupakointi lyhentää elämääsi?

3 minuuttia
Kuinka monta vuotta tupakointi lyhentää elämääsi?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suurin osa tupakoitsijoista tietää varsin hyvin, miten vaarallista tupakointi on. Tupakka ei vaikuta pelkästään keuhkoihin, vaan sillä on laaja-alaisia ja vakavia vaikutuksia lähes kaikkiin ihmisen elintoimintoihin. Tupakka sisältää yli 7000 ainesosaa (mm. ammoniakkia ja häkää), joista yli 60 on syöpää aiheuttavia ja monet ärsyttäviä tai myrkyllisiä kemikaaleja. Vakavin tupakan aiheuttamista sairauksista on syöpä.

Tupakointi alentaa eliniänodotetta huomattavasti. Tupakointi aiheuttaa vuosittain noin 5000 kuolemaa Suomessa. Tupakointi aiheuttaa etenkin keuhkosairauksia, kuten keuhkolaajentumaa, keuhkoahtaumatautia ja keuhkosyöpää.

Some figure

Tupakointi vaikuttaa kaikkiin kehon elimiin ja se nopeuttaa myös ikääntymisprosessia. Nikotiini supistaa pintaverisuonia, mikä tekee tupakoitsijan ihosta harmahtavan ja kalpean. Iho myös rypistyy ja vanhenee ennen aikojaan. Tupakka värjää myös hampaita ja kynsiä. Kun tupakointi lopetetaan, ihon verenkierto elpyy ja sen normaali heleä väri palaa sekä myös hampaiden ja kynsien normaali väri palaa vähitellen. Myös hengityksen ja hiusten haju raikastuu.

WHO:n (World Health Organization eli Maailman terveysjärjestö) mukaan yli 6 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ympäri maailmaa tupakoinnista johtuviin sairauksiin ja komplikaatioihin. Miljoona heistä on passiivisia tupakoitsijoita.

Tupakointi tuhoaa terveyden ja tappaa enemmän ihmisiä maailmassa kuin HIV, alkoholi ja laittomat huumeet yhteensä.

Tupakointi ja sen seuraukset

Some figure

Tupakointi lisää riskiä sairastua verenkiertoelimistön sairauksiin, kuten sydäntautiin, halvaukseen, keuhkolaajentumaan, haimasyöpään, kurkkusyöpään, ihosyöpään ja moniin muihin vakaviin ja tappaviin sairauksiin.

Hiljattainen New England Journal of Medicine -julkaisussa esiintynyt tutkimus kertoo, että tupakointi voi lyhentää elämää jopa 10 vuotta. Tutkimuksen suoritti tutkijatiimi, joka koostui amerikkalaisista, kanadalaisista ja englantilaisista tutkijoista, ja joka halusi selvittää tupakoinnin terveyshaittoja ja tupakoinnin lopettamisen hyötyjä.

Tutkijat keräsivät tietoa 217 000 koehenkilöltä Yhdysvalloissa vuosien 1997 ja 2004 välillä. Tutkimustulokset osoittivat, että tupakoitsijan kuolleisuus on kolminkertainen verrattuna tupakoimattomiin. Monet näistä kuolemista johtuivat suoraan tupakoinnin aiheuttamista sairauksista.

Tutkimuksen mukaan tupakoimattomilla on kaksi kertaa suurempi todennäköisyys elää 80-vuotiaaksi kuin tupakoivilla. Tämä tarkoittaa sitä, että tupakointi ei vaikuta pelkästään vanhuksiin, vaan tupakointiin voi kuolla myös suhteellisen nuorena keski-iässä.

Tutkimuksen hyvät uutiset olivat kuitenkin se, että ne henkilöt, jotka lopettavat tupakoinnin, voivat saada takaisin menettämänsä vuodet. Tupakoinnin lopettaneista 25-34 -vuotiaista lisäsi kymmenen vuotta elämäänsä, 35-44 -vuotiaista yhdeksän vuotta ja 45-54 -vuotiaista kuusi vuotta. Mitä aikaisemmin tupakoinnin lopettaa, sitä parempi on ennuste ja kehon palautuminen.

Onko tupakoinnin lopettaminen mahdollista?

Some figure

Tupakoinnista on vaikea päästä eroon, etenkin jos tupakoinnin aloittaa nuorena. Tupakoinnin lopettaminen ei kuitenkaan ole mahdotonta. Monet kärsivät vieroitusoireista ja pelkäävät lihovansa lopettaessaan tupakoinnin, kun makuaisti paranee.

Vaikeinta tupakoinnin lopettamisessa on tottumus ja tapa: tupakkatauko töissä on mukava hetki, jolloin saa rentoutua ja jutella työkavereiden kanssa, aamun ensimmäinen tupakka kahvin kanssa on ehkä päivän ainoa hiljainen hetki ennen lasten heräämistä. Tupakka muodostuu nautinnoksi.

Päättäväisyydellä ja positiivisella asenteelle tupakoinnin lopettaminen on mahdollista, jopa vuosikymmenien sauhuttelun jälkeen. Vaikka olisit yrittänyt monta kertaa aikaisemmin, on syytä jatkaa yrittämistä. Jos olet valmis päästämään irti tupakasta, tutustu näihin eri keinoihin:

 • Seinään lopettaminen eli ns. “cold turkey”: Tämä on kaikista vaikein tapa lopettaa tupakointi, mutta tietyille ihmisille se sopii. Lopetat tupakoinnin yhtäkkiä, heität pois jäljellä olevat savukkeet ja sytyttimet. Kun tupakkaa ei ole saatavilla, on ehkä helpompi olla tupakoimatta. Täysinäinen tupakoinnin lopettaminen tuo mukanaan monia terveyshyötyjä, sillä kehoon ei pääse enää ollenkaan haitallisia kemikaaleja ja esimerkiksi keuhkojen suorituskyky alkaa kohentua nopeasti. 
 • Asteittainen lopettaminen: Jos seinään lopettaminen tuntuu liian vaikealta ja pelottavalta, voit vähentää polttamiesi savukkeiden määrää päivä päivältä, kunnes pääset lukuun nolla. Yritä puolittaa tupakoinnin määrä puoleen ja vähennä siitä yksi savuke päivää kohti.
 • Nikotiinihoidot: Tupakoinnin lopettamisen tueksi on monia nikotiinivalmisteita, joiden tarkoitus on ehkäistä vieroitusoireita ja hoitaa nikotiiniriippuvuutta. Nikotiinivalmisteista saat pienen annoksen nikotiinia, mutta et muita haitallisia kemikaaleja. Valmisteiden tehosta on tutkimusnäyttöä. Nikotiinivalmisteita on laastareina, suihkeina, purkkana, imeskelytabletteina ja muissa muodoissa. Valmisteiden tarkoitus on vähentää tupakointihimoja, kunnes et enää tunne niitä ollenkaan.
 • Akupunktio: Kiinalaisen lääketieteen perinteinen akupunktio voi lievittää tupakointihimoa. Kokemusperäisesti jotkut tupakoinnin lopettajat kertovat sen rauhoittavan ja rentouttavan. Yleensä akupunktiota käytetään silloin, kun yritetään hillitä vieroitusoireita ja tasata oloa. Akupunktio voi olla toimiva lisä tupakoinnin lopettamiseen ja se motivoi jaksamaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alavanja, M., Baron, J. A., Brownson, R. C., Buffler, P. A., DeMarini, D. M., Djordjevic, M. V., … Zaridze, D. (2004). Tobacco smoke and involuntary smoking. In IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. https://doi.org/10.1007/978-1-61737-995-6_3
 • Becoña, E. (2003). Tabaco, ansiedad y estrés. Revista Salud y Drogas.
 • Doll, R., & Hill, A. B. (1999). Smoking and carcinoma of the lung: Preliminary report. Bulletin of the World Health Organization. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4682.739
 • Hidalgo, J. A. G., Piedra, J. A. D., Díaz, K. A., & González, M. M. A. (2012). Hábito de fumar en la adolescencia. Revista Cubana de Medicina General Integral.
 • National Institute On Drug Abuse. (2008). Adicción al tabaco. National Institute On Drug Abuse.
 • Schroeder, S. A. (2013). New Evidence That Cigarette Smoking Remains the Most Important Health Hazard. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1213751
 • Tonstad, S. (2009). Cigarette smoking, smoking cessation, and diabetes. Diabetes Research and Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2009.04.013

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.