Ehkäise kasvojen ennenaikaiset rypyt ja juonteet

9 maaliskuun, 2019

Kasvojen ennenaikaiset rypyt ja juonteet saavat sinut näyttämään vanhemmalta. On monia syitä, jotka vaikuttavat ryppyjen muodostumiseen kasvoilla odotettua aiemmin: esimerkkeinä muun muassa vitamiinien puute, tupakointi, liian vähäinen kasvojen kosteuttaminen ja ympäristön saasteet. Opi, miten voit ehkäistä ennenaikaiset rypyt ja juonteet ja näyttää kauniilta missä iässä tahansa.

 Johtuvatko ennenaikaiset rypyt geeneistä?

Joillekin onnekkaille ilmaantuu ryppyjä vasta kuusikymppisenä, mutta valitettavasti me kaikki emme kuulu tähän kastiin. Geenit eli perintötekijät ovat osittain vastuussa siitä, miltä ihosi näyttää, mutta myös ympäristö, ruokavalio, liikunta, elintavat, jne. vaikuttavat tähän.

Ei ole olemassa ihmettä tai salaista kaavaa (huolimatta siitä miten iho- ja kosteusvoiteita markkinoidaan ja myydään), mutta on olemassa muutamia tapoja joilla voit parantaa yleisilmettäsi.

kasvot ennenaikaiset rypyt

Ihon ollessa ”nuori” sen ominaispiirteitä ovat hyvä rakenne, kiinteys ja luonnollinen kosteus. Ajan mittaan dermis eli verinahka, saa vaikutteita monista tekijöistä. Tällaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat ihon terveyteen ja täten mahdollistavat ryppyjen ilmaantumisen ennenaikaisesti, ovat:

 • Yleinen terveydentila (tällä on seurauksia ihoosi)
 • Mielenrauha (on todistettu, että stressi, masennus ja suru vaikuttavat ihoon ja mm. vanhentaa sitä)
 • Vitamiinien puute ruokavaliossa
 • Tiettyjen tuotteiden liiallinen kulutus (listan yläpäässä alkoholi, kofeiini, raffinoitu eli jalostettu sokeri ja tupakka)
 • Ympäristön saasteet (suurkaupungissa asuminen, autojen pakokaasut, yms.)
 • Ihonhoidon laiminlyönti (kosteuttamatta ja pesemättä jättäminen)
 • Epäilyttävät laihdutuskuurit (esimerkiksi nuo ihmedieetit jotka lupaavat sinun laihtuvan 20 kg viikossa)
 • Riittämätön veden saanti (muista: 2 litraa talvella ja 3 litraa kesällä päivittäin)

rypyt juonteet

Vinkkejä kasvojen ryppyjen ehkäisyyn

Seuraavien vinkkien avulla saat ihosi näyttämään paremmalta, nuoremmalta ja luonnollisemmalta. Näin vältät myös ennenaikaiset rypyt ja etenkin noita ennenaikaisia juonteita koska ne eivät välttämättä viittaa viisaaseen ikään vaan lähinnä ihonhoidon laiminlyöntiin.

 • Huolehdi kasvojen ihosta: Puhdista iho päivittäin ja tee syväpuhdistava hoito kerran viikossa. Näin saat poistettua päivän aikana iholle kertyneen lian (ilmansaasteet, tupakansavu, meikki, jne.). Kosteuta iho hyvin aamuisin. Kotihoidossa valitse ihollesi sopivia, laadukkaita ja neutraaleita saippuoita ja käytä niitä sopiva määrä päivittäin.
 • Mieti syömistäsi: Ruokavalio vaikuttaa myös ihoon. Tiesitkö, että joillakin elintarvikkeilla on ikääntymistä hillitsevä vaikutus – esimerkiksi sellaisilla ruoilla jotka sisältävät C-vitamiinia (etenkin sitrushedelmät), koska ne auttavat kehoa tuottamaan enemmän kollageenia. Suosi myös ”antioksidantteja” kuten pinaattia, tomaattia, parsakaalia, avokadoa, viinirypäleitä, jne.
 • Vältä painosi äkillistä heilahtelua: Äkillisellä painon heilahtelulla on negatiivinen vaikutus ihoosi, joten jos suunnittelet painonpudotusta tai -nostamista, sen tulisi olla mahdollisimman kontrolloitua ja tasaista. Iho venyy ja kutistuu painonnousun ja -laskun myötä. Tämä vaikuttaa ihon luonnolliseen elastisuuteen – se voi kärsiä suurista ja äkillisistä muutoksista ja tämä edelleen edesauttaa ennenaikaisten ryppyjen muodostumista.
 • Suojaa iho UV-säteiltä: verinahka kärsii auringosta kovin, etenkin kasvojen alue, koska se on alttiina auringolle ympäri vuoden. Kasvojen alueen iho kärsii haitallisesta ultraviolettisäteilystä joka päivä. Mikäli haluat ehkäistä ennenaikaisten ryppyjen muodostumisen, älä altista itseäsi liiallisesti auringolle, tai älä ainakaan unohda käyttää kunnon aurinkosuojaa, vähintään SPF 30.
 • Lopeta tupakointi: Savukkeet vanhentavat ihoa ja onhan tupakoinnilla tunnetusti monia muitakin terveyteen haitallisella tavalla vaikuttavia ominaisuuksia. Tupakka on vaarallista iholle, sillä tupakansavun sisältämät myrkyt vahingoittavat ja vanhentavat ihoa. Paljon tupakoivilla on väsynyt ja ryppyinen iho. Lisäksi ryppyjä muodostuu etenkin huulten ympärille jatkuvan imuliikkeen takia.

 Luonnon parannuskeinot ryppyjä vastaan

 • Sekoita oluthiivaa veteen ja jogurttiin tai vehnänalkioihin. Levitä seos ihon juoviin kevyesti taputellen, anna kuivua ja huuhtele pois.
 • Laita risiiniöljyä silmien ympärille, niiden ns. ’ääriviivoille ja nurkkiin’. Näin ehkäiset silmänurkkien ryppyjä.
 • Hiero ryppyjä hellävaraisesti päivittäin avokadoöljyllä tai kaakaovoilla.
 • Leikkaa puoliksi useita vaaleita viinirypäleitä, poista siemenet ja levitä rypäleiden puolikkaat suun ja silmien ympärille. Anna rypälemehun kuivua ennen kuin levität meikkiä. Voit myös tehdä rypäleistä ’smoothien’ ja levittää sen kasvoillesi. Pese pois 20 minuutin kuluttua.
 • Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa, kolme ruokalusikallista hunajaa ja puolikas teelusikallinen mehiläissiitepölyä. Kostuta kasvot lämpimällä vedellä (älä unohda kaulaa) ja levitä seos iholle. Odota viisi minuuttia ja huuhtele pois.
 • Valmista kotitekoinen ryppyvoide: kolme ruokalusikallista oliiviöljyä, puolikas teelusikallinen kaakaovoita, ruokalusikallinen mehiläishunajavahaa ja kaksi ruokalusikallista ruusuvettä. Kuumenna vaha, öljy ja voi pienessä kattilassa vesihauteessa ja kun seos on sulanut, poista se lämmöltä ja anna jäähtyä. Lisää sitten ruusuvesi ja sekoita kunnes seoksesta muodostuu tasainen massa. Levitä seos ennenaikaisten juonteiden päälle ja anna vaikuttaa yön yli.

Kuvat – Mahmoud 99725, Monkey Myshkin, Lindsey Turner, Amanda, Wouter Verhelst ja Heather.