Logo image
Logo image

Tupakoinnin lopettamisen vaikutukset kehossa ajan kuluessa

3 minuuttia
Yritätkö päästä eroon tupakoinnista? Ajattele sitä, mitä tapahtuu elimistössäsi kun saat tämän muutoksen aikaiseksi. Jatka lukemista, sillä nyt saat tietää koko loppuelämäsi aikana tapahtuvista hyödyistä ja muutoksista, kun hylkäät tämän haitallisen tottumuksen.
Tupakoinnin lopettamisen vaikutukset kehossa ajan kuluessa
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tupakoinnin lopettaminen on iso ja terveyttä parantava asia niille kaikille, jotka ovat koukussa tupakkaan. Tämän ryhmän sisällä on kuitenkin skeptikkoja, joiden mielestä tupakoinnin lopettamisesta ei ole mitään hyötyä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat tupakoinnin lopettamisen vaikutukset kehossa pidemmällä tähtäimellä.

On varmaa, että ihmisen tottumusten muuttaminen on vaikeaa. Tämä pätee ehdottomasti myös tupakkaan. Ne, jotka ovat tottuneet tupakoimaan, ovat yleensä itsepäisiä tässä asiassa ja harvoin etsivät tilanteeseensa ammattiapua.

Tupakointi on yksi suurimmista syistä kuolemaan maailmassa, ja siten on äärimmäisen tärkeää välttää tupakkatuotteiden käyttöä.

Tämä fakta ei aina ole tarpeeksi heille, jotka ovat koukussa tupakkatuotteisiin. Nyt kerromme, mitä ihmisen kehossa ja mielessä tapahtuu koko loppuelämän osalta, kun tupakointi lopetetaan – jatka lukemista, jos pohdit tätä päätöstä itsekin!

Tupakoinnin lopettamisen vaikutukset kehossa

Usein tupakoinnin haitat eivät estä tämän tavan suurimpia kannattajia jatkamasta. Jos osoitat tällaiselle ihmiselle tupakoinnin hyödyt aikajärjestyksessä, ne vaikuttavat kuitenkin paljon suuremmilta.

Jos sinä tai joku tuntemasi henkilö tupakoi, yritä vakuuttaa hänet seuraavilla argumenteilla. Tässä siis esittelemme aikajärjestyksessä tupakoinnin vaikutukset kehossa.

 

Mitä tapahtuu 12 tuntia viimeisen tupakan polttamisen jälkeen?

Some figure

Aikaisimmat hyödyt tupakoinnin lopettamisesta tulevat esille ensimmäisten 12 tunnin sisällä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit hyödyntää seuraavia mahtavia vaikutuksia lähtökohtana sille, miksi jonkin läheisesi kannattaisi lopettaa tämä tapa.

 • 12 tunnin jälkeen kehosi alkaa hankkiutua eroon kaikista niistä myrkyllisistä aineista, jotka liittyvät tupakointiin.
 • Elimistön happitasot nousevat, ja hiilimonoksidin määrä vähentyy merkittävästi.

Kaksi päivää ilman tupakkaa

Kahden päivän kuluttua kehon pääaistit alkavat taas toimia normaalisti. Yksi selkeä esimerkki tästä on haju- ja makuaistin taso. Kahden vuorokauden jälkeen maut ja hajut ovat jo tarkemmin havaittavissa.

Tupakka on yksi suurimmista syistä huononemiseen useissa hermopäätteissä, jotka liittyvät ihmisen aisteihin.

Kuukausi ilman tupakkaa

Some figure

Hengästyneisyys ja yskiminen ovat eräitä sellaisia asioita, jotka liittyvät hyvin usein tupakointiin.

 • 30 päivän jälkeen tupakoinnin lopettamisesta keuhkot alkavat tulla parempaan kuntoon.
 • Fyysinen kunto tulee vähitellen parantumaan, ja yskä tulee katoamaan täysin.

Yhdeksän kuukautta ilman tupakkaa

Hengitysteihin liittyvät hyödyt tupakoinnin lopettamisesta ovat erittäin suuret, ja lopettamisen jälkeen jatkat keuhkoputkien ja keuhkoissa olevien värekarvojen puhdistamista pitkään.

 • Tämän vaiheen aikana lisäksi verenkiertojärjestelmäsi alkaa myös toimia paljon paremmin.
 • Hapetettu veri kulkeutuu helpommin valtimoiden kautta sekä tavoittaa kehon pääelimet tehokkaammin.

Viisi vuotta tupakoinnin lopettamisesta

Some figure

Kuten jo mainitsimmekin, tupakkatuotteissa olevat myrkylliset aineet vaikuttavat hyvin negatiivisesti verenkiertojärjestelmään. Tämän vuoksi on tavallista, että verenkiertojärjestelmän toipuminen vie pidemmän aikaa tupakan jättämisen jälkeen.

 • Viiden vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta verenkiertojärjestelmä on palautunut lähes normaaliksi.
 • Valtimot ja suonet tulevat tällöin olemaan tavallisen kokoisia, ja sydänsairauksien riski vähenee suuresti.

Kymmenen vuotta tupakoinnin lopettamisesta

Tässä vaiheessa on suuri todennäköisyys, että saat epämiellyttäviä tuntemuksia kun ihmiset ympärilläsi tupakoivat. Kehossa on edelleen käynnissä vähitellen tapahtuva toipumisen prosessi.

Tupakoinnin aiheuttama tapa on hyvin vaikuttava, ja jopa kymmenen vuoden kuluttua keho käy edelleen läpi paranemisprosessia.

 • Tästä huolimatta keuhkosyövän kehittymisen mahdollisuus on tällöin enää pieni.
 • Muutkin syövät saattavat olla epätodennäköisempiä tässä vaiheessa.

20 vuotta tupakoinnin lopettamisesta

Some figure

Riippuen näkökulmastasi (ja iästäsi), 20 vuotta voi vaikuttaa hyvin pitkältä tai hyvin lyhyeltä ajalta. Monelle ihmiselle kaksi vuosikymmentä edustaa kuitenkin hyvin suurta osaa koko elämästä.

Kun tähän etäisyyteen tupakoinnista päästään, ei kehossa ole enää mitään jälkeä siitä, että ihminen on joskus polttanut. On siis aivan kuin ei olisi koskaan poltettu yhtäkään tupakkaa.

Riskisi saada sellaisia sairauksia, jotka liittyvät tupakointiin, ovat tässä vaiheessa jo lähestulkoon mitättömät, ja mahdollisuudet kärsiä mistä tahansa terveysongelmasta ovat samanlaiset kuin sellaisella henkilöllä, joka ei ole koskaan tupakoinut.

Tupakoitko, mutta haluaisit lopettaa? Mitä enää odotat? Ala nauttia näistä terveyshyödyistä jo tänään! Muista, että tupakoinnin lopettamisen vaikutukset ilmenevät kehossasi jo ensimmäisten 12 tunnin aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Beco, E. (2013). Dejar de Fumar. Sanitas.Es. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(12)70071-7
 • Díaz-Maroto Muñoz, J.-L., & Jiménez –Ruiz Neumólogo Coordinador, C. A. (2008). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Inf Ter Sist Nac Salud. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/S1575-0973(01)70005-0
 • Consejería de Sanidad Murcia. (2005). Guía para dejar de fumar. Programa de Información Sobre El Tabaquismo. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(12)70071-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.