Logo image
Logo image

Poista kehon pahat hajut luonnollisesti

4 minuuttia
Poista kehon pahat hajut luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 19 marraskuuta, 2018

Kesän kuumat lämpötilat, kova hikoilu, ulkona reippailu moniin vaatekerroksiin kääriytyneenä, paikasta toiseen sinkoilu päivän aikana, synteettisten materiaalien käyttö… Kaikki tämä ja monet muut seikat voivat johtaa hikoiluun. Hiestä puolestaan aiheutuu paha haju niin kainaloissa kuin jaloissa. Onneksi kehon pahat hajut saa pois helpoilla ja luonnollisilla keinoilla, jotka raikastavat haisevat kengät ja kainalot. Jatka lukemista!

Mistä kehon pahat hajut tulevat ja miksi?

Some figure

Epämiellyttävää hajua voi esiintyä missä tahansa kehon osassa, mutta useimmiten sitä ilmenee niillä alueilla, jotka eivät saa paljon ilmaa, joissa sijaitsee paljon hikirauhasia ja joissa bakteerit viihtyvät. Etenkin kainalot, jalat ja haaraväli ovat alttiita hajuille. Monet iholla elävät mikro-organismit pesivät kosteissa paikoissa, kuten juuri noilla alueilla. Kun näiden alueiden lämpötila kohoaa ja iho hikoilee, pääsevät bakteerit lisääntymään. Pahat hajut syntyvät, kun lisääntyneet bakteerit erittävät kaasuja.

Lisäksi kainaloissa ja jaloissa on runsaasti hikirauhasia, jotka vapauttavat vettä (hikeä) liikunnan yhteydessä ja kuumalla säällä alentaakseen kehon nousevaa lämpötilaa. Samasta syystä johtuu kuumeen aikainen hikoilu.

Hikoilulla on myös toinen tarkoitus: se eliminoi myrkkyjä kehosta. Tämän luonnollisen prosessin myötä pienet ihon läpi kulkeutuvat suolaiset vesipisarat vievät mukanaan kuona-aineita ja muita haitallisia aineksia, joita kehoon kertyy.

Hikoilu ja pahat hajut

Some figure

Kun hikoilemme, syntyy pahaa hajua. Hiki itsessään ei haise, mutta kun se tulee kontaktiin iholla olevien bakteerien kanssa, alkaa hajua kehittyä. Hikoilemme etenkin silloin kun lämpötila on kuuma, kun urheilemme ja joskus hikoilemme hormonaalisista seikoista johtuen. Naisilla vaihdevuosioireiden kuumat aallot aiheuttavat usein hikoilupuuskia. Myös kuukautiskierron tietyt vaiheet voivat altistaa hikoilulle, samaten teinivuosien hormonaaliset muutokset, niin tytöillä kuin pojillakin.

Saatamme hikoilla myös psyykkisten ärsykkeiden takia, kuten stressaantuneina, hermostuneina tai jännittyneinä. Ylipainokin altistaa kovalle hikoilulle.

Huonolaatuisten kenkien käyttäminen, jotka on valmistettu ilmaa läpäisemättömästä materiaalista ja joiden ilmankierto on heikkoa, aiheuttaa usein jalkojen hikoilua. Jalat hikoilevat päivän mittaan. Kun hikoilun aiheuttama kosteus ei pääse karkaamaan vaan pakkautuu kengän sisälle, syntyy jalkaan bakteereja ja pahimmassa tapauksessa sienikasvustoa. Sekä bakteerit että sienet aiheuttavat epämiellyttävää hajua. Tilannetta voi pahentaa synteettisistä materiaaleista valmistettujen sukkien käyttäminen, joten suosi aina puuvillasukkia. 

Some figure

Sama sääntö pätee myös muihin vaatteisiin. Jos käytät synteettisiä kankaita, jotka kiristävät ja puristavat, ei ilma pääse kiertämään ihon ja vaatteen välillä. Hikoilu voi lisääntyä etenkin kainaloissa ja haaroissa. Suosi puuvillasta tai pellavasta valmistettuja luonnonkuituisia vaatteita, etenkin alusvaatteita ja paitoja valitessasi.

Tiesitkö, että myös ruokavaliolla on suora vaikutus kehon hajuun? Jos nautit paljon valkoista sokeria, rasvassa paistettua ruokaa, eläinrasvoja, prosessoitua lihaa ja epäterveellisiä ruokia, täytyy kehon poistaa elimistöstä huomattavasti enemmän myrkkyjä ja kuona-aineita joita epäterveellisestä ravinnosta kertyy. Keho puskee kuona-aineet ihon pintaan, mikä voi aiheuttaa pahan hajun lisääntymistä ja voimakkuutta. Paras tapa välttää tämä on nauttia terveellistä ravintoa, paljon kasviksia ja hedelmiä (etenkin raakana), täysjyvää, pähkinöitä, palkokasveja ja runsaasti vettä (vähintään 2 litraa päivässä tai enemmänkin, jos urheilet paljon).

Poista kehon pahat hajut luonnollisesti

Luonnollinen keino pahan hajun poistamiseen on huolehtia hygieniasta. Käy suihkussa kerran päivässä, kahdesti, jos hikoilet paljon päivän aikana. Käy suihkussa kovan treenin jälkeen, äläkä anna hien kuivua iholle. Pese kainalot, selkä, taipeet ja nivuset huolellisesti. Älä pese haaraväliä saippualla, vaan käytä pelkkää vettä tai alueelle tarkoitettua hellävaraista ja hajusteetonta saippuaa.

Älä käytä aerosolipulloissa myytävää tai voidemaista antiperspiranttia kainaloissa, sillä nämä voivat tukkia huokoset. Näiden käytöstä aiheutuu noidankehä, jossa tukit huokoset antiperspirantilla, mikä johtaa hajun pahenemiseen, jolloin lisäät antiperspiranttia. Valitse luonnollisia tai kotitekoisia deodorantteja, jotka eivät tuki huokosia eivätkä sisällä haitallisia kemikaaleja.

Kotitekoinen deodorantti

  • 5 mintunlehteä
  • 5 rosmariininlehteä
  • 250 ml vettä

Kiehauta ainekset yhdessä, anna jäähtyä, siivilöi ja kaada lasipurkkiin. Voit käyttää deodoranttia joka päivä. Uita vanulappua seoksessa ja hiero se kainaloihin ja jalkoihin.

Jos hikoilet paljon, kannattaa kantaa mukana ylimääräistä teepaitaa tai aluspaitaa. Näin kehon pahat hajut eivät ehdi tarttua kankaaseen ja pysyt raikkaana koko päivän. Eteeriset öljyt, kuten laventeli, voivat auttaa ehkäisemään pahan hajun syntymistä.

Pahaa hajua voi ehkäistä myös sisäisesti. Kokeile lehtivihreää ja vihreää teetä. Lehtivihreä auttaa poistamaan myrkyt ja kuona-aineet kehosta, jolloin pahaa hajua syntyy vähemmän. Lehtivihreää saa kapselimuodossa monista luontaistuotekaupoista. Voit myös kasvattaa vehnää leveässä astiassa, antaa sen kasvaa ja leikata se sitten irti ja käyttää smoothiessa tai mehuissa.

Vihreä tee on helppo keino puhdistaa keho ja lisäksi se nostaa kehon lämpötilaa ja polttaa ylimääräistä rasvaa. Nauti yksi tai kaksi kupillista vihreää teetä päivässä.

Jos kainaloista kumpuava haju johtuu deodorantin liiallisesta käytöstä, suosittelemme kainaloiden säännöllistä kuorintaa sitruunalla ja ruokasoodalla. Kuorinta tulee suorittaa illalla, sillä iholla sitruunamehu voi aiheuttaa vaurioita suorassa auringonvalossa. Voit myös sekoittaa ruokasoodaan tilkan vettä muodostaaksesi tahnan, joka sopii käytettäväksi kainaloissa ja jaloissa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.