9 hormonaalisen epätasapainon oiretta, jotka vaikuttavat ulkonäköön

11 helmikuun, 2019
Vaikka emme useinkaan osaa yhdistää näitä asioita keskenään, jotkut fyysiset muutokset, kuten tummat pussit silmien alla tai äkillinen laihtuminen, voivat johtua hormonaalisesta epätasapainosta.

Sinulla saattaa olla useita hormonaalisen epätasapainon oireita tiedostamattasi. Hormonaalinen epätasapaino syntyy nimittäin helpommin kuin saattaisit kuvitella.

Hormonien tasapaino on hyvin herkkä. Se voi mennä epätasapainoon luonnollisista syistä tai ympäristön ja kehon muutoksista johtuen.

Tämä epätasapaino voi olla myös merkki tiettyjen elinten huonosta toiminnasta. Tässä tapauksessa sen tarkan syyn voi tunnistaa vain lääkäri.

Tässä artikkelissa katsomme joitakin merkkejä, jotka paljastavat hormonaalisen epätasapainon.

1. Akne

hormonaalinen epätasapaino aiheuttaa aknea

Jos kärsit aknesta hyvästä ihonhoidosta huolimatta, ongelma saattaa johtua jostakin muusta: hormonaalisesta epätasapainosta.

Näpyt voivat nimittäin olla seurausta huonosta ihonhoidosta, mutta myös muista tekijöistä, kuten epäterveellisestä ruokavaliosta tai kuukautiskierrosta naisilla.

Usein se on yksinkertaisesti vain hormoniongelma.

Katso myös: 4 naamiota aknen hoitoon

2. Painonnousu

Myös yhtäkkinen painonnousu liittyy yleensä hormoniongelmaan.

On tärkeää pitää mielessä, että kun jotkut pystyvät pudottamaan painoaan nopeasti, toiset lihovat jopa dieetistä ja liikunnasta huolimatta. Tämä voi johtua hormoneista.

Jos kärsit hormonaalisesta epätasapainosta, et ainoastaan ole kykenemätön pudottamaan painoasi, mutta et myöskään saa itseäsi lihomaan halutessasi.

3. Lisääntynyt väsymys

nainen haukottelee

Jos huomaat olevasi yhä väsyneempi, se voi johtua hormonaalisesta epätasapainosta. Se on usein seurausta huonoista unista.

Nekin, jotka nukkuvat joka yö 8 tunnin sikeät unet, voivat näyttää väsyneiltä ilman selkeää syytä.

Usein tämä johtuu keltarauhashormonista. Jos huomaat olevasi erittäin väsynyt, voit käydä verikokeessa selvittämässä, onko keltarauhashormonisi taso normaali.

4. Liiallinen hikoilu

Liikahikoilu voi myös johtua hormoniongelmasta. Sinun on kuitenkin pidettävä mielessä, että se ei aina johdu tästä.

On kuitenkin tärkeää käydä tarkistuttamassa hormonit, erityisesti jos hikoilun yhteydessä tunnet kuumuutta.

5. Pussit silmien alla

hormonaalinen epätasapaino aiheuttaa silmäpusseja

Jos sinulla on poikkeuksellisen tummat pussit silmiesi alla (niin tummat, ettei mikään määrä meikkivoidetta auta peittämään niitä), se voi johtua hormonaalisesta epätasapainosta.

Tässä tapauksessa huomaat myös nukkumisongelmia.

Pidä mielessä, että krooninen unettomuus voi johtua testosteronin puutteesta miehillä ja keltarauhashormonin puutteesta naisilla.

Suosittelemme lukemaan: Silmäpussien syyt ja hoito

6. Masennus tai alakuloisuus

Masennus tai alakuloisuus on toinen oire, jota esiintyy hormonaalisen epätasapainon seurauksena. Sitä esiintyy tyypillisesti naisilla, joiden kuukautiset ovat alkamassa, raskauden aikana tai vaihdevuosina.

Jos huomaat, että suru ja alakulo ovat vallanneet sinut yhtäkkiä, vika saattaa piillä hormoneissasi.

7. Muutokset rinnoissa

rinnat

Jos olet huomannut muutoksia rinnoissasi, saatat kärsiä hormonaalisesta epätasapainosta, ja sinun tulisi mennä lääkäriin hakemaan asianmukaista hoitoa.

Sinun tulisi pitää mielessä, että rintojen pehmytkudoksen tiheys vähenee estrogeenin puutteen seurauksena.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa seuraus. Jos estrogeenia on liikaa, rintoihin voi ilmestyä myös kyhmyjä.

Jos huomaat mitään näistä oireista, älä epäröi mennä lääkäriin.

8. Hiustenlähtö

Hiustenlähtö on yksi hormonaalisen epätasapainon oireista.

Jos huomaat, etteivät parhaimmatkaan shampoot ja hoitokeinot auta sinua vähentämään hiustenlähtöä, kyseessä voi olla hormoniongelma.

9. Liiallinen karvankasvu

liikakarvoitus voi olla hormonaalisen epätasapainon oire

Vastoin kuin edellisessä kohdassa, jos kärsit kehon liikakarvoituksesta, se voi myös johtua liiallisista hormoneista.

Tummat karvat rinnassa, kasvoissa, kämmenien selkäpuolella tai muilla epätavanomaisilla alueilla naisilla voivat olla merkki hormonihäiriöstä, joka voi olla vakavampi kuin arvaat.

  • Kim, T. W., Jeong, J.-H., & Hong, S.-C. (2015). The impact of sleep deprivation on hormones and metabolism. International Journal of Endocrinology. https://doi.org/10.1155/2015/591729

  • Goldman, J. M., Davis, L. K., & Cooper, R. L. (2017). Hormones. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition. https://doi.org/10.1201/9781315155807

  • Becker, J. B., Cummings, J. A., Perry, A. N., & Westenbroek, C. (2012). Hormones and Behavior. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00194-4