6 tehokasta tapaa säädellä painonnousua aiheuttavia hormoneja

marraskuu 30, 2016
Tietyt ruoat voivat aiheuttaa painon nousemista, joten noudata näitä neuvoja kyseisten ruokien välttämiseksi sekä säädelläksesi hormoneja, jotka pahentavat ongelmaa.

Lääkärit ovat neuvoneet potilaitaan jo pitkään pudottamaan painoaan syömällä vähemmän ja liikkumalla enemmän. Nyt kuitenkin suuri osa heistä on tajunnut, että tämä vanha neuvo on liian yksinkertainen hoitamaan ylipainon ja liikalihavuuden monimutkaista ongelmaa.

Hormoneilla ja geeneillä on nimittäin myös tärkeä rooli paino-ongelmissa. Vaikka et voikaan vaihtaa geenejäsi, voit säädellä painonnousua aiheuttavia hormoneja syömisen kautta.

1. Yritä syödä runsaasti kuitua ja mahdollisimman vähän sokeria säädelläksesi hormoneja

kuitu

Insuliini on yksi parjatuimmista hormoneista painonnousun kannalta, sillä se saa solut varastoimaan sokeria rasvaksi elimistöön.

Tästä voi syntyä noidankehä: sitä mukaa kun painosi nousee, elimistösi tarvitsee enemmän insuliinia vähentääkseen soluissa olevan sokerin määrää. Tämä puolestaan saa sinut lihomaan entistä enemmän.

Jos noudatat vähäsokerista ja runsaskuituista ruokavaliota, voit helpommin säädellä insuliinitasojasi luonnollisesti. Tämä johtuu siitä, että kuitu pilkkoutuu hitaasti elimistössä, mikä auttaa estämään yhtäkkisiä verensokerin nousuja.

Kuitu myös edistää ruoansulatusta ja pitää sinut kylläisenä pidempään, joten painon pudottaminen helpottuu entisestään.

2. Syö proteiinia pitkin päivää

Proteiinilla on tärkeä tehtävä, sillä se auttaa säätelemään greliini-nimistä hormonia. Et ehkä ole kuullut siitä aiemmin, mutta se on kuitenkin erittäin tärkeä hormoni painon kannalta. Sitä kutsutaankin ”nälkähormoniksi”.

Tämän hormonin suuri pitoisuus saa aivosi antamaan käskyn ruokkia elimistöä, vaikkei syöminen todellisuudessa olisikaan juuri silloin tarpeen. Proteiini auttaa vaimentamaan tämän hormonin, sammuttaen väärät signaalit.

Syömäsi proteiinin ei tarvitse olla eläinperäistä, kuten lihaa, kananmunia tai maitotuotteita. Pähkinät, siemenet ja palkokasvit, kuten pavut, linssit tai herneet, ovat muita proteiinivaihtoehtoja, joista voit valita.

3. Valitse maitotuotteesi viisaasti

Ellet ole laktoosi-intolerantti, maitotuotteet eivät ole sinulle haitaksi. Sinun tulee kuitenkin valita ne huolella.

maito

Monet maitotaloustuotteita valmistavat yritykset käyttävät keinotekoisia kasvuhormoneja karjankasvatuksessa lisätäkseen tuotetun maidon ja lihan määrää. Näitä hormoneja ei ole tarkoitettu ihmisille, joten on mahdollista, että ne liittyvät läheisesti painonnousuun.

Valitse aina luomua tai sellaisia maitotuotteita, joissa näitä hormoneja ei ole käytetty. Näin voit nauttia niistä kantamatta huolta niiden mahdollisesta vaikutuksesta painoosi.

4. Varo jyviä

Gluteiinia sisältävät jyvät ja siemenet, erityisesti täysjyvä, eivät ole haitaksi kenellekään. Jos sinulla kuitenkin on ongelmia kilpirauhashormonien kanssa, näiden tuotteiden syömistä kannattaa vähentää huomattavasti.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti gluteiinia sisältävä ruokavalio saattaa merkittävästi vähentää kilpirauhashormonin tuotantoa. Tällä hormonilla on tärkeä merkitys halutessasi välttää painonnousua, sillä se auttaa säätelemään aineenvaihduntaa.

Mitä matalampi kilpirauhashormoniesi taso on, sitä hitaampi on aineenvaihduntasi ja sitä vaikeampi sinun on pudottaa painoasi. Jos säätelet tämän tyyppisiä hormoneja, onnistut laihtumaan pitkällä aikavälillä.

5. Vältä soijatuotteita

soija

Soija on monimutkainen tuote. Vaikka se sisältääkin vain vähän rasvaa ja kaloreita sekä runsaasti kasviperäistä proteiinia, siinä on myös kemikaaleja, jotka tunnetaan nimellä fytoestrogeenit.

Fytoestrogeenit voivat estää elimistösi oikean estrogeenin tuotannon. Estrogeenin ollessa sopivalla tasolla myös leptiini-niminen hormoni toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Leptiini on tärkeä hormoni painon kannalta, sillä se säätelee kylläisyyttä. Leptiinitasojen ollessa normaali tunnet olosi kylläiseksi syötyäsi tarvitsemasi määrän.

Tästä syystä on hyvä välttää soijatuotteita, jos tarkoituksenasi on pudottaa painoa.

6. Vähennä kofeiinin määrää

Kahvi ja tee sisältävät runsaasti antioksidantteja ja niillä on muitakin loistavia hyötyjä terveydellesi. Painonpudotusta ajatellen sinun kannattaa kuitenkin harkita nauttimasi kofeiinin määrän vähentämistä.

Kofeiini saattaa nimittäin lisätä elimistösi tuottamaa kortisolia, joka on stressiin liittyvä hormoni ja joka saattaa saada aikaan lihomista vatsan seudulla, sillä se siirtää rasvaa sinne käsivarsista ja jaloista.

kofeiini

Jos siis haluat pudottaa painoasi, vähennä mahdollisimman paljon kofeiinia sisältävien juomien nauttimista – tähän kuuluvat myös jotkut sellaiset tuotteet, joiden väitetään olevan kofeiinittomia.

Nämä muutokset ruokavaliossasi eivät välttämättä koske ainoastaan nauttimiesi kalorien määrää, vaan säännöllisesti käyttämiesi tuotteiden ominaisuuksia.

Hormoneillasi on tärkeä merkitys yrittäessäsi pudottaa tai nostaa painoasi. Jos osaat säädellä näitä lihomista aiheuttavia hormoneja, sinun on paljon helpompi saavuttaa tavoitteesi.

Muista, että jos haluat tehdä suuria muutoksia ruokavalioosi tai ruokailutottumuksiisi, on parasta puhua ensin luotettavalle lääkärille tai ravitsemusneuvojalle.

 

 

 

UUTISIA VERKOSSA