Logo image
Logo image

Ihokuorinta kasvoille ja vartalolle - parhaat kotikonstit

3 minuuttia
Ihokuorinta kasvoille ja vartalolle - parhaat kotikonstit
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Ihokuorinnassa kuoritaan ihon ulointa kerrosta ja poistetaan kuollutta ihosolukkoa. Kuolleet ihosolut kertyvät ihon pinnalle ja saavat ihon näyttämään elottomalta. Itse asiassa iholtasi varisee joka päivä yli 30 000 kuollutta ihosolua. Ihokuorinta kasvoille ja vartalolle on paikallaan tehdä aina silloin tällöin, ja tästä artikkelista löydätkin parhaat ohjeet kotona toteutettaviin ihokuorintahoitoihin. Nämä kuorinnat ovat helppoja, aromaattisia, luonnollisia ja erittäin tehokkaita.

Ihokuorinta kasvoille ja vartalolle – hyödyt

  • Auttaa ehkäisemään ja poistamaan jälkiä ihossa
  • Antaa iholle luonnollista kiiltoa
  • Parantaa ihon uusien solujen ulkonäköä
  • Aktivoi kollageenin toimintaa
  • Parantaa verenkiertoa
  • Auttaa ehkäisemään ryppyjä ja ihon velttoutta
  • Tekee ihosta pehmeämmän
  • Puhdistaa ihoa myrkyistä ja auttaa ihon hapettamisessa

Miten kuoria ihoa?

Levitä hieman kuorintavoidetta kostealle, hyvin pestylle alueelle. Hiero hellävaraisesti pyörivin liikkein. Käy läpi koko kuorittava alue ja vältä herkkiä alueita kuten silmänympäryksiä. Kun kuorit reidet, pakarat, tai muut isommat alueet, käytä vähän enemmän voimaa kunnes huomaat, että verenkierto aktivoituu. Anna kuorinnan ainesten vaikuttaa yhden tai kaksi minuuttia ja huuhtele pois vedellä.

Ihostasi tulee entistä kosteutetumpi, jos lisäät ohjeiden ainesten lisäksi öljyä. Jos ihosi on kovin kuiva, suosittelemme kosteuttamaan sen uudelleen kuorinnan jälkeen.

Some figure

Kuinka usein iho tulisi kuoria?

Kuorintoja ei kannata tehdä liian usein, koska solujen tulisi antaa uusiutua omassa ja luonnollisessa syklissään.  Siksi suosittelemme tehdä kuorinnan vain kerran viikossa.

Ihokuorinta kasvoille

Kuorinta kuivalle iholle

Kuiva iho pitää kuoria huomattavasti hellävaraisemmin kuin muun tyyppiset ihot, ja kuorinta tulee tehdä vain kerran kahdessa viikossa. Siksi tämän ihokuorinnan reseptin pohjana on natriumkarbonaatti, tuttavallisemmin ruokasooda. Ruokasooda on koostumukseltaan erittäin hienojakoinen ja luonteeltaan alkaloiva, jonka johdosta ihokuorinta kasvoille ja muille herkille alueille sen avulla on suositeltavaa.

Sekoita ruokasoodaa oliiviöljyyn kunnes seos on tasaista, ja ruokasooda näyttää värjääntyneen öljyllä.

Vanhemmalle iholle suosittelemme lisäämään muutaman tipan ruusunmarjaöljyä tai pelargonian eteeristä öljyä. Molemmat auttavat elvyttämään ihoa syvemmissä kerroksissa.

Kuorinta sekaiholle

Sekaiho on sekoitus rasvaista ja kuivaa ihotyyppiä, minkä vuoksi kuorinnan on oltava kohtalaisen hellävarainen. Keskitymme tässä enemmän sekaihon rasvaisten alueiden kuorintaan eli niin sanottuun T- alueeseen, johon lukeutuu otsa, nenä ja leuka.

Käytämme pohjana taas ruokasoodaa, mutta tässä tapauksessa öljyn tulee olla kevyempää, esimerkiksi manteli- tai seesaminsiemenöljyä. Lisää myös mieluiten orgaanista appelsiinin kuorta, joka antaa kuorinnalle herkullisen aromin ja auttaa tekemään siitä vieläkin hoitavampaa.

Kuorinta rasvaiselle iholle

Rasvainen iho vaatii viikottaista kuorintaa, joka auttaa sitä pysymään puhtaana myös ihon syvemmissä kerroksissa. Tässä tapauksessa käytetään perustana sokeria, joka on vähän karkeampaa kuin ruokasooda. Sekoita siihen  luontaista tai marketista ostettua aloe vera -geeliä. Lisää sitten yhden sitruunan kuori, ja lisäksi voit lisätä muutaman tipan sitruunan eteeristä öljyä jos haluat vieläkin voimakkaamman ja herkullisemman tuoksun.

Some figure

 

Kuorinta akneiholle

Akneihoa täytyy hoitaa erittäin hellävaraisesti, koska akne on ihon tulehdus. On myös hyvä puhdistaa alue erityisen huolellisesti.

Kuorintavoide akneiholle: sekoita ruokasoodaa aloe vera -geeliin, lisää muutama tippa kookosöljyä ja muutama tippa teepuuöljyä tai eteeristä palmarosa-öljyä (Cympopogon martinia).

Ihokuorinta vartalolle

Vartalon iho ei ole niin herkkää kuin kasvojen iho, ja syvemmällä ihokuorinnalla pystyt parantamaan verenkiertoa reisissä, vatsan alueella, pakaroissa ja käsivarsissa. Tästä syystä käytämme tämän kuorinnan pohjana karkeaa suolaa, joka on täydellinen vartalon hieronnassa ,ja auttaa siis verenkierron lisäksi mm. selluliittiin sekä raskausarpiin.

Sekoita suola kookosöljyyn. Valinnaisesti voit lisätä rosmariinin tuoksuista eteeristä öljyä, joka auttaa entisestään aktivoimaan verenkiertoa.

Kuvat – debcil ja Emily Barney.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Cleveland Clinic, “Understanding the ingredients in skin care products”. (2015).

American Academy of dermatology, “How to safely exfoliate at home” (s.f.).


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.