Helpotusta vaihdevuosien kuumiin aaltoihin

Helpotusta vaihdevuosien kuumiin aaltoihin

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Naisen biologinen elämä on aktiivista lapsuudesta vanhuuteen: kuukautiskierto ja lasten saaminen, hormonien tasapaino ja muut seikat vaihtelevat paljolti elämänvaiheesta toiseen. Vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu. Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä. Vaihdevuodet tuovat mukanaan omat muutoksensa ja usein naiset kärsivät kuumista aalloista ja muista oireista. Tässä artikkelissa tarjoamme helpotusta kuumiin aaltoihin.

Tämä sinun tulisi tietää kuumista aalloista

Kuuma aalto on yhtäkkinen ja voimakas kuumuuden tunne kasvoilla ja ylävartalossa. Joskus kuumaan aaltoon liittyy pahoinvointia, heikotusta, kovaa hikoilua, huimaava olo tai muita oireita.

Kuumat aallot aiheutuvat estrogeenin vähenemisestä elimistössä. Estrogeeni on vastuussa mm. kuukautiskierron säätelystä. Vaihdevuosioireet voivat olla erityisen voimakkaat, jos et harrasta säännöllistä liikuntaa, tupakoit, olet ylipainoinen tai kärsit stressistä.

Kuumien aaltojen esiintyvyys ja pituus vaihtelee naisesta toiseen. Kuumia aaltoja esiintyy 70–80 %:lla naisista, mutta varsin hankalia ne ovat 20 %:lla. Tavallisimmin oireilu kestää 2–5 vuoden ajan, mutta 10 %:lla oireita esiintyy vielä 10–20 vuoden kuluttua viimeisistä kuukautisista.

Kuumia aaltoja voi hillitä tietyillä luonnollisilla aineksilla, joten jos haluat helpotusta kuumiin aaltoihin esimerkiksi työpäivän aikana, voit kokeilla alta löytyviä keinoja oireiden lieventämiseen. Kuumat aallot voivat saada olon epämukavaksi, hikiseksi ja ne voivat haitata keskittymistä. Lääkäri voi määrätä vaihdevuosioireiden lievittämiseen lääkehoitoa, mutta jos oireilu ei ole kovin voimakasta, voit kokeilla myös muita keinoja, joilla saat helpotusta kuumiin aaltoihin.

Helpotusta kuumiin aaltoihin luonnollisista aineksista

Omenaviinietikka

Helpotusta kuumiin aaltoihin saat esimerkiksi omenaviinietikasta.

 

Omenaviinietikka puhdistaa elimistöä sekä uudistaa ja uudelleenmineralisoi sitä. Omenaviinietikka sisältää jopa 30 erilaista tärkeää ravintoainetta, kuten esimerkiksi vitamiineja, aminohappoja ja mineraaleja, kuten fosforia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rikkiä, natriumia, rautaa, sinkkiä ja fluoria. Omenaviinietikka auttaa tasapainottamaan kehon aineenvaihduntaa ja helpottamaan kuumia aaltoja.

Käyttö

 • Nauti kaksi ruokalusikallista pastöroimatonta omenaviinietikkaa sellaisenaan ennen nukkumaanmenoa.
 • Jos omenaviinietikka sinällään tuntuu liian vahvalta nautittavaksi, sekoita se lasilliseen lämmintä vettä tai mehua.

Soija

Soija sisältää estrogeenin tavoin toimivaa ainetta, joten sillä voi auttaa korvaamaan puuttuvaa estrogeenia elimistössä. Lisäksi soijassa on suuri määrä lesitiiniä, jonka korkea pitoisuus kalsiumia ehkäisee vanhemmiten yleistyvää luukatoa. Nauti soijaa esimerkiksi näissä muodoissa:

 • Soijamaito ja -jogurtti
 • Soijalesitiini
 • Soijapavut
 • Soijasta valmistetut lihaa korvaavat tuotteet
 • Tofu

Suosittelemme nauttimaan kaksi annosta jotakin näistä soijatuotteista päivässä. Voit nauttia annoksen soijajogurttia aamulla ehkäistäksesi päivän aikana esiintyviä kuumia aaltoja, ja uudestaan ennen nukkumaanmenoa ehkäistäksesi yöllisiä hikoilupuuskia. Jos soijatuotteet eivät ole sinulle ennestään tuttuja, voi niiden makuun tottuminen ottaa aikansa. Nykyisin soijatuotteita löytyy onneksi eri makuisina, joten löydät varmasti itsellesi sopivat tuotteet.

Salvia

Salviasta apua kuumiin aaltoihin.

 

Salvia sisältää soijan tavoin fytoestrogeeniä, ja sillä on tämän lisäksi stimuloiva vaikutus. Salvian nauttiminen aktivoi verenkiertoa ja laajentaa verisuonia, mikä helpottaa kuumia aaltoja. Helpoin tapa salvian nauttimiseksi on valmistaa siitä uute tai uittaa salvian kukkia viinissä yön ylitse. Jos et pääse käsiksi tuoreeseen salviaan, voit käyttää myös salviaöljyä, jota voi olla helpommin saatavilla luontaistuotekaupoissa.

Ainekset

 • Ruokalusikallinen tuoretta salviaa tai kaksi teelusikallista kuivattua salviaa.

Käyttö

 • Valmista teeuute lehdistä. Keitä kupillinen vettä, aseta lehdet mukiin ja kaada noin 90-asteinen vesi päälle.
 • Peitä muki ja anna teen uuttua 30 minuuttia. Siivilöi.
 • Teeuute on valmis nautittavaksi, makeuta hunajalla tarvittaessa. Toista kolme kertaa päivässä.

Pellava

Kun vaihdevuosioireet ovat lieviä, voit hyödyntää pellavansiemeniä niiden hoidossa. Pellavansiemen sisältää fytoestrogeeniä, joka ehkäisee estrogeenin puutoksesta aiheutuvaa aaltoilua ja hikoilua. Lisäksi pellavansiemen auttaa helpottamaan ummetusta ja alentamaan kolesterolia, mikä pitkällä tähtäimellä johtaa vaihdevuosioireiden katoamiseen.

Nauti kaksi ruokalusikallista pellavansiemeniä päivässä.

Käyttö

 • Nauti pellavansiemenet salaatin seassa.
 • Yhdistä kulholliseen jogurttia, sekoita mehuun tai keittoihin.
 • Ripottele leivän päälle juuston tai hillon kera.

Punainen apila

Puna-apilaa voidaan hyödyntää kuumien aaltojen hoidossa ja se sopii myös kolesteroliarvojen alentamiseen, verenkierron parantamiseen, osteoporoosin ehkäisyyn, rintojen aristamisen helpottamiseen ja poskien punoituksen vähentämiseen. Jos käytät muita lääkkeitä säännöllisesti, keskustele puna-apilan käytöstä lääkärisi kanssa ennen kuurin aloittamista. Puna-apiloiden lehdissä on korkea valkuais- ja C-vitamiinipitoisuus. Nuoret lehdet sopivat salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Kukat sopivat teeaineksiksi.

Ainekset

 • 2 teelusikallista kuivattua puna-apilaa.

Käyttö

 • Puna-apilasta valmistuu helposti teeuute. Laita kuivattu apila mukiin ja kaada päälle noin 90-asteista vettä.
 • Peitä muki ja anna uuttua puoli tuntia. Siivilöi ja nauti.
 • Valmista tee kaksi tai kolme kertaa päivässä.

Älä unohda liikuntaa

Liikunta pitää mielen virkeänä.

 

Liikunta ei suoranaisesti liity kuumien aaltojen helpottamiseen, mutta liikunta ylipäätään parantaa oloa ja pitää huolta terveydestä. Liikunta rentouttaa ja uudistaa kehoa, ja pitää mielen virkeänä. Valikoi mieleisesi liikuntamuoto ja kokeile rohkeasti uusia lajeja: ryhmäliikunta, kävely, pyöräily, juoksu, tanssi, jooga tai uinti sopivat lähes kaikille.

Pukeudu moniin eri kerroksiin, niin että voit vähentää vaatetusta kuuman aallon iskiessä. Pukeudu hengittäviin kuituihin, kuten puuvillaan ja pellavaan, ja poista vaatekerroksia aallon tehdessä olon tukalaksi. Jos aallot äityvät pahaksi ja haittaavat nukkumista ja normaalia elämää, käänny lääkärisi puoleen ja voitte yhdessä päättää kokeilla lääkehoitoa tai muita konsteja. Muista, etteivät vaihdevuodet jatku ikuisesti, vaan kyseessä on elämänvaihe, joka on luonnollinen osa naisen elämää.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen

Oletko koskaan miettinyt, kuinka vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen? Tässä artikkelissa kerromme asiasta lisää, jatka siis lukemista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
 • De Castro, A., Torrijos, A., Labarta, E., & Lledó, P. (2006). Menopausia y osteoporosis. Medicina Clinica Monografias.
 • Pelcastre-Villafuerte, B., Garrido-Latorre, F., & De León-Reyes, V. (2001). Menopausia: Representaciones sociales y prácticas. Salud Publica de Mexico. https://doi.org/10.1590/S0036-36342001000500004
 • Couto Núñez, D., & Nápoles Méndez, D. (2014). Aspectos sociopsicológicos del climaterio y la menopausia. Med.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.