Hoida vaihdevuosioireita luonnollisesti

Vaihdevuosioireita voi hoitaa mm. juomalla teeuutteita, nauttimalla paljon kylmää vettä ja välttämällä kofeiinia sisältäviä juomia. Myös fyysinen rasitus ja harjoitukset voivat auttaa.

Jokainen nainen tulee käymään läpi vaihdevuosina tai menopaussina tunnetun munasarjojen toiminnan hidastumisen ja estrogeenin tuotannon alenemisen, joka kuuluu naisen normaaliin elämänkaareen. Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen, joka aiheuttaa usein hormonaalisia muutoksia elimistössä – tämä ilmenee usein kuumina aaltoina ja hikoiluna. Hikoilua voi esiintyä päivällä tai yöllä ja se tulee puuskittain.

Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotojen loppumista, mutta vaikeimmillaan ne yleensä ovat vuoden sisällä menopaussista. Joillakin naisilla ne voivat jatkua pitkäänkin, toisaalta joillekin ei oireita tule lainkaan.

Osa naisista turvautuu lääkehoitoihin hormonitoiminnan tasapainottamiseksi ja olon helpottamiseksi. Lääkehoitoa voi tukea muutamilla ruokavaliomuutoksilla ja lieviä oireita voi kokeilla helpottaa ilman lääkkeitä. Syömällä oikein voi vähentää inhottavien kuumien aaltojen esiintymistä ja hillitä unta haittaavaa yöhikoilua.

Soija

Soija on yksi hyödyllisimmistä luonnon aineista vaihdevuosioireiden hoitoon, sillä soija sisältää aineita, jotka vaikuttavat kehossa estrogeenin tapaan. Jos kärsit pahoista hikoilupuuskista öisin, suosittelemme lisäämään soijaa päivittäiseen ruokavalioosi oireiden helpottamiseksi. Tämän lisäksi soija pitää huolta luustosta, kohentaa sydämen terveyttä ja tasapainotta insuliinia. Suosi etenkin soijamaitoa ja tofua, sillä ne sisältävät eniten soijaa. Voit myös kokeilla soijajogurttia ja muita soijavalmisteita.

Lehmustee

Metsälehmuksesta valmistettu tee tunnetaan myös niinipuuteenä ja se sopii loistavasti yöhikoilun ja kuumien aaltojen ehkäisyyn. Jos et saa öisin nukuttua ja tunnet olosi väsyneeksi yöllisen hikoilun takia, voi lasillinen lehmusteetä parantaa oloa huomattavasti ja ennen nukkumaanmenoa nautittuna se vähentää hikoilua. Lisää kaksi teelusikallista lehmuksen lehtiä lasilliseen kuumaa vettä, anna uuttua 5 minuuttia ja nauti juuri ennen nukkumaanmenoa.

Salvia

Salvia

Kuumien aaltojen hoitaminen kuumilla juomilla voi tuntua hassulta, mutta teeuutteet toimivat parhaiten lämpiminä juomina, sillä korkea lämpötila aktivoi vaikuttavat ainesosat. Salviasta valmistettu teejuoma helpottaa kuumia aaltoja ja yöhikoilua tehokkaasti. Keitä litra vettä ja heitä sekaan kimppu salvian lehtiä, anna uuttua 10 minuuttia. Nauti juomaa pitkin päivää aterioiden jälkeen.

Taikapähkinä

Rajujen kuumien aaltojen ja sitä seuraavan hikoilun hoitoon suosittelemme taikapähkinästä valmistettua teejuomaa. Uuta muutamaa taikapähkinän lehteä kuumassa vedessä ja nauti kaksi kupillista päivässä. Kokeile itse ja huomaat, miten oireet lievenevät.

Salviasta, sitruunasta ja selleristä valmistettu juoma

Selleri

Jos taikapähkinä ei tunnu tuovan helpotusta oireisiin, kokeile tätä reseptiä. Selleri, sitruuna ja salvia yhdessä luovat tehokkaan juoman, joka lieventää vaihdevuosioireita.

Näin sen valmistat

Pese selleri huolellisesti, poista kanta ja leikkaa siivuiksi. Pese ja viipaloi sitruuna, leikkaa kannat pois. Laita nippu salviaa sekä viipaloitu selleri ja sitruuna kattilaan, kaada päälle vettä ja anna kiehua 10 minuuttia. Poista lämmöltä ja anna uuttua 10 minuuttia, siivilöi lasiastiaan ja anna jäähtyä. Nauti vähintään kolme kertaa päivässä.

Muita vinkkejä vaihdevuosioireiden helpottamiseen

  • Käytä luonnonmateriaaleista valmistettuja, mukavia ja löysiä vaatteita, jotka antavat ilman kiertää ihon ja vaatteen välissä. Suosi etenkin pellavaa ja puuvillaa. Vaihda lakanat säännöllisesti ja varmista, että ne on valmistettu hengittävästä puuvillasta. Älä käytä satiinia tai muita materiaaleja sängyssä.
  • Pidä huolta hyvästä tuuletuksesta makuuhuoneessa ja muissa tiloissa, jossa vietät paljon aikaa. Jätä ikkuna auki yöksi tai osta tuuletin, mikäli yöhikoilut ovat tuskallisia ja pitävät sinua valveilla.
  • Vältä kuumissa ja kosteissa tiloissa oleskelua, sillä kova kuumuus voi altistaa hikoilupuuskalle ja kuumille aalloille. Vältä esimerkiksi saunomista.
  • Kun kuuma aalto on parhaillaan päällä, aseta kylmägeelityyny tai kylmä pyyhe niskalle. Voit kokeilla myös pyyhkeeseen käärittyjä jääpaloja. Älä koskaan laita jääpalaa suoraan iholle.
  • Suorita kotihieronta viikottain laventeliöljyä käyttäen. Laventeli rauhoittaa aisteja ja kehoa ja ehkäisee kuumia aaltoja.
  • Juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Käytä paljon jääpaloja vedessäsi.
  • Harrasta vähintään 30 minuuttia liikuntaa päivässä. Suosittelemme etenkin kävelyä, hölkkää ja uintia.
  • Vältä kofeiinipitoisia juomia, kuten kahvia ja energiajuomia. Tarkista ruokavaliosi ja vähennä etenkin kovien rasvojen, maitotuotteiden ja mausteiden määrää.
  • Normaalipainon ylläpitäminen voi helpottaa vaihdevuosioireiden kontrolloimisessa. Ylipaino on usein yhteydessä rajuihin vaihdevuosioireisiin.
  • Kokeile viileää suihkua tai kylpyä ennen nukkumaanmenoa. Tämä auttaa pysymään viileänä ja raikkaana koko yön ja vähentää yöhikoilua.
UUTISIA VERKOSSA