Salvialla vatsa litteäksi

Salvialla vatsa litteäksi

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Salvia on kasvi, jolla on monia terveydelle hyviä ominaisuuksia. Yksi niistä on se, että se auttaa saamaan litteämmän vatsan – se onkin ihanteellinen kasvi laihduttajan ruokavalioon. Tässä artikkelissa kerromme, mitä hyötyjä salviateen tai -uutteen nauttimisella voi olla.

Mitä salviasta tulisi tietää

Salvia on maustekasvi, joka on lähtöisin Välimeren alueelta. Se kuuluu samaan sukuun mintun kanssa ja kasvaa kuten pensas. Sen lehdet ovat soiket ja vihreät, ja kukat ovat punaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset. Salvialla on pitkä historia lääkekasvina ja ainesosana monissa ’rohdosjuomissa’. Ennen vanhaan sanottiin, että salvian lehtiä syövä ihminen saisi lisää viisautta.

salvia auttaa saamaan litteämmän vatsan

Salvialla on useita käyttötarkoituksia gastronomiasta kauneushoitoihin. Sitä käytetään niin ihovoiteissa kuin hiustenhoitotuotteissa sen herkullisen tuoksun takia. Makumieltymysten mukaan sitä voi käyttää eri aterioiden valmistuksessa.

Seuraavaksi muutamia salvian ominaisuuksia:

  • Salvia on anti-inflammatorinen, eli se auttaa lievittämään lihaskipuja, reumaa ja niveltulehduksia.
  • Se on astringentti eli kudoksia supistava.
  • Se on tehokas antiseptinen aine, loistava tapa päästä eroon kurkun infektioista.
  • Sitä voidaan käyttää vatsan tai lihasten kramppeihin ja kouristuksiin.
  • Taistelee viruksia ja bakteereita vastaan.
  • Sisältää suuren määrän A- ja C-vitamiineja.
  • Vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa.
  • Lievittää hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan ongelmia.
  • Auttaa säätelemään verensokeria.
  • Lisää hikoilua johtuen sen kuivattavista ominaisuuksista (sopii kuumeeseen).
  • Auttaa todistetusti lievittämään kuukautiskipuja.
  • Rauhoittaa päänsärkyä ja vatsakipuja.
  • Estää nesteiden kertymistä.
  • Tehostaa haavojen ja naarmujen paranemista.

On tärkeää huomioida, että salviaa ei suositella imettäville naisille eikä potilaille, joilla on munuaisten vajaatoiminta tai neurovegetatiivisia häiriöitä. Tämä johtuu siitä, että salvia sisältää paljon tujonia. Tujoni on suurina annoksina nautittuna hermostolle myrkyllistä ja voi aiheuttaa kouristuksia. Se voi myös aiheuttaa keskenmenon, minkä vuoksi sitä ei suositella myöskään raskaana oleville naisille.

Miten salvia auttaa saamaan litteämmän vatsan?

Tämä on hyvin usein kysytty kysymys ja täytyy selittää.

Tämä kasvi, jota käytetään usein ruuanlaitossa sekä kauneushoidoissa, omaa aivan loistavia ominaisuuksia, jotka toimivat lääkkeenä eri sairauksiin tai häiriöihin. Kuten yllä jo mainitsimme, se sopii erinomaisesti henkilöille, jotka haluavat litteän vatsan lyhyessä ajassa. Näin se on loistava lisä naisille (ja miehille) jotka ovat laihdutuskuurilla, sillä muiden hyötyjen lisäksi salvialla on kyky säädellä ruuansulatusta.

salvialla on monia käyttötarkoituksia

Salviauutteen tai -teen juominen voi ehkäistä ja lievittää vatsan turvotusta, joka johtuu esimerkiksi ylensyönnistä tai jonkin sellaisen syömisestä, johon keho ei ole niin tottunut (erittäin rasvaiset ja raskaat ruoat, suklaa jne). Sitä käytetään myös keinona välttää ”herkkujen” syömistä dieetillä.

Tätä kasvia voidaan käyttää haudukkeen muodossa. Hauduke auttaa puhdistamaan kehoa ja pääsemään eroon sille haitallisista myrkyistä.

Salvia muun muassa stimuloi sappirakkoa, auttaa taistelemaan ummetusta vastaan, edistää suoliston toimintaa ja auttaa pääsemään eroon ilmavaivoista. Se auttaa poistamaan kehoon kertynyttä kaasua (yksi syy vatsan turvotukseen) ja helpottaa nesteenpoistossa (etenkin nilkoista ja jaloista).

Kuivattu salvia sopii salviateen valmistamiseen

Salviateen valmistaminen on todella helppoa. Laita vain 15 grammaa kuivattua tai tuoretta kasvia (lehdet ja kukkaosat) litraan kiehuvaa vettä.

Tuore salvia pärjää hienosti kotioloissa, ja sitä voi pitää kukkaruukussa, puutarhassa, parvekkeella tai keittiössä runsaassa auringonvalossa, tai vaihtoehtoisesti ostaa kuivattua salviaa eko- tai yrttikaupasta.

Kun sekoitat salvian veteen, anna sen hautua kolme minuuttia. Lisää sitten sitruunan mehua maun mukaan, ja halutessasi voit makeuttaa teen pienellä määrällä steviaa tai puhdasta mehiläishunajaa. Makeuttamaton teejuoma voi olla hieman kitkerää, riippuen omista makutottumuksistasi.

Tämän määrän pitäisi riittää kolmesta neljään päivään. Tänä aikana, salviateen juomisen lisäksi, sinun tulisi syödä terveellisesti. Nauti paljon hedelmiä ja kasviksia, etenkin sellaisia jotka puhdistavat kehoa.

Voit juoda salviateetä kylmänä tai kuumana. Suosittelemme juomaan sitä tyhjään vatsaan aamulla, sillä näin se edistää ruuansulatusjärjestelmän toimintaa paremmin ja tehokkaammin koko päivän poistaen rasvoja ja myrkkyjä kehosta.

Voit säilyttää juomaa kannellisessa astiassa (esim. pullossa tai purnukassa) jääkaapissa ja juoda sitä jääteenä janoon tai lämmikkeenä talvella, tai vaikka tauoilla työpäivän aikana.

Kuvat: zeevveez, Irene Grassi, Joao Medeiros, Seth Anderson ja nociveglia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martins, N., Barros, L., Santos-Buelga, C., Henriques, M., Silva, S., & Ferreira, I. C. F. R. (2014). Evaluation of bioactive properties and phenolic compounds in different extracts prepared from Salvia officinalis L. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.096
  • Walch, S. G., Tinzoh, L. N., Zimmermann, B. F., Stühlinger, W., & Lachenmeier, D. W. (2011). Antioxidant capacity and polyphenolic composition as quality indicators for aqueous infusions of Salvia officinalis l. (sage tea). Frontiers in Pharmacology. https://doi.org/10.3389/fphar.2011.00079
  • Patenkovic, A., Stamenkovic-Radak, M., Banjanac, T., & Andjelkovic, M. (2009). Antimutagenic effect of sage tea in the wing spot test of Drosophila melanogaster. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2008.10.024

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.