Osteoporoosi naisilla – ehkäisy ja hoito

· joulukuu 8, 2015

Kuten ehkä jo tiedätkin, on osteoporoosi pääasiassa naisia koskettava ongelma. Tämä sairaus on krooninen, ja se aiheuttaa luumassan vähenemistä sekä luiden muuttumista hauraammiksi. Jopa luiden muodon vääristymistä saattaa ilmetä, mikä tuo mukanaan pahoja kipuja. Kannattaa siis perehtyä aiheeseen, jotta voit välttää tai lievittää tämän yleisen sairauden oireita.

Onko osteoporoosiin sitten olemassa mitään tehokasta ratkaisua? Ikävä kyllä, tähän sairauteen ei vielä ole keksitty parannuskeinoa. Lääkkeiden lisäksi on olemassa kuitenkin useita luonnollisia ohjeita, joita noudattamalla osteoporoosin oireita voidaan lievittää. Siten elämänlaadun ei tarvitse huonontua dramaattisesti tämän sairauden vuoksi. Tässä artikkelissa käsittelemme siis osteoporoosin ehkäisyyn ja hoitamiseen sopivia luonnollisia kotikeinoja.

Mikä aiheuttaa osteoporoosia, ja mikä tekee toisista sille alttiimpia?

Nainen lukee tuolilla

Ihmisen luut muodostuvat elävästä kudoksesta. Niiden rakenne muuttuu koko ajan syntymästä lähtien, ja luiden tiheys ja vahvuus lisääntyvät ihmisen kehittyessä lapsuudesta nuoruuteen. Tämä lisääntyminen loppuu noin 20 vuoden iässä, jolloin luumassan määrä on yleensä korkeimmillaan.

Mitä tämä sitten tarkoittaa osteoporoosin ja luiden kunnon kannalta? Sitä, että ihmisen lapsuus- ja nuoruusajan kehitys on tärkeä tekijä sen kannalta, kuinka vahvat ja terveet luut lopulta ovat hänen vanhetessaan. Luiden kunto riippuu pääasiassa ruokavalion ja yleisten elintapojen terveellisyydestä, ja tällainen huolenpito mahdollistaa niiden pysymisen vankkoina ja massaltaan tiheinä.

Kuten jokainen tietää, ei elintapojen pitäminen terveenä ole aina helppoa tai mahdollista. Kalsiumin, fluorin tai D-vitamiinin puutteellisuus on haitaksi luiden kehityksen kannalta. Seuraavaksi analysoimme yksityiskohtaisesti niitä tekijöitä, jotka määrittävät sen, kuka sairastuu todennäköisimmin osteoporoosiin vanhemmalla iällä.

1. Riskitekijöitä, joihin ihminen ei voi itse vaikuttaa

 • Sukupuoli. Kuten tiedät, on tämä ikävä kyllä osteoporoosin kannalta riskitekijä. Reilua se ei ole, mutta naisen geneettiset ominaisuudet ja hormoneihin liittyvät tekijät saavat aikaan sen, että erityisesti jotkut naiset ovat hyvin alttiita osteoporoosille. Sairaus saattaa myös kroonistua pidemmän ajan kuluessa, ja sen kanssa täytyy tällöin vain opetella elämään.
 • Ikä. Ajan mukanaan tuomat terveysongelmat ovat fakta, jota ei voi kiistää. Ihmisen ikääntyessä osteoporoosikin tulee todennäköisemmäksi uhaksi, joten tämä riski on täysin normaali osa vanhenemista.
 • Geneettiset ominaisuudet. Jos perheessäsi on joku, joka kärsii osteoporoosista, on sinullakin suurempi todennäköisyys saada tämä vaiva. Ehkäpä äitisi tai isoäitisi sairastuivat, ja tällöin sinun on hyvä tiedostaa alttiutesi, jotta pystyt ennakoimaan ja suojautumaan parhaasi mukaan jo nuorella iällä elämäntapojasi muuttamalla.
 • Vaihdevuodet. Hormonaaliset muutokset, jotka aiheutuvat vaihdevuosista, lisäävät riskiä kärsiä osteoporoosista. Toinen riskitekijä on se, jos vaihdevuodet tulevat naiselle aikaisemmin kuin normaalisti, eli jo noin 45 vuoden iässä.
 • Vartalotyyppi. Jos olet verrattain pienikokoinen ja hento nainen, on sinulla jossakin määrin suurempi riski sairastua.
Röntgenkuva

2. Riskitekijät, joihin voit itse vaikuttaa

 • Yksi fakta, joka ehdottomasti kannattaa pitää mielessä osteoporoosia koskien on tämä: on aina hyödyksi pitää kalsiumin ja D-vitamiinin tasot korkeina.
 • Vältä alkoholia, ja jätä pois myös limsat ja muut hiilihapolliset virvoitusjuomat. Nämä tuotteet, jotka ovat monen suosikkeja, ovat valitettavasti usein erittäin haitallisia luiden kannalta, sillä ne vähentävät kalsiumin määrää elimistössä.
 • Poltatko tupakkaa? Yritä päästä tästä hyvin haitallisesta tavasta eroon mitä pikimmiten.
 • Pidä itsestäsi huolta, jotta et sairastuisi syömishäiriöihin, kuten anoreksiaan. Jos tällaiset häiriöt kestävät ihmisellä kovin kauan, alkavat luut kärsiä.
 • Jos estrogeeni- tai testosteronitasot elimistössäsi ovat alhaiset, on sinulla suurempi mahdollisuus osteoporoosin kehittymiseen. Ole tarkkana myös kilpirauhasen epäsäännöllisen toiminnan suhteen, sillä tämä voi aiheuttaa luumassan vähenemistä.
 • Ole varovainen sellaisten lääkkeiden kuten kortikosteroidien kanssa, sillä nämä hoidot tulehtuneisuuden vähentämiseksi saattavat aiheuttaa monenlaisia ongelmia vuosien ajan käytettyinä. Sama koskee närästyslääkkeitä. Ne tekevät kalsiumin imeytymisestä vaikeampaa ja aiheuttavat siten osteoporoosia. Käytä tällaisia lääkkeitä siis ainoastaan kohtuudella, älä koskaan turhaan!

Kuinka osteoporoosia voi hillitä ja helpottaa?

Kurpitsansiemenet

Ensiksi haluamme muistuttaa muutamasta faktasta osteoporoosin hoitoa koskien. Tätä sairautta ei voida parantaa, ainoastaan sen hoito on mahdollista. Sinun tulee diagnoosin saaneena aina seurata niitä ohjeita, jotka lääkärisi on määrännyt. Siten on äärimmäisen tärkeää, että heti jos saat diagnoosin, ymmärrät, että elämäsi ei voi jatkua samanlaisena kuin ennen, mikäli haluat parantaa tilannettasi. Muutamilla muutoksilla osteoporoosin oireiden hallinta on kuitenkin mahdollista, joten tilanne ei ole synkkä. On silti tärkeää muistaa, että positiivista asennetta ja tahtoa tarvitaan, jotta pystyt nauttimaan hyvästä elämänlaadusta ja pitämään tämän sairauden aisoissa.

Älä esimerkiksi pidättäydy ainoastaan kipulääkkeissä, vaan tartu muutamaan hyvään ja yksinkertaiseen neuvoon, jotta pystyisit nauttimaan elämästä niin paljon kuin mahdollista.

1. Uinti: Olet varmasti kuullut, että istuma-asentoon painottuva elämäntyyli aiheuttaa luiden tiheyden alenemista. Jos siis olet saanut tietää sairastavasi osteoporoosia, älä missään tapauksessa luovuta ja jää paikoillesi istumaan. Uinti kolme kertaa viikossa on suuri apu tilanteeseesi, ja sillä on todella hoitava vaikutus. Vältät niin luumassan menettämisen jatkumisen, ja tulet myös huomaamaan, että olosi on kykenevämpi, vetreämpi ja vähemmän kivulias.

2. Magnesium ja D-vitamiini: Näitä lisäravinteita voi ostaa apteekeista, tai vaihtoehtoisesti voit puhua lääkärillesi ja pyytää reseptin. Magnesiumia ja D-vitamiinia on kuitenkin myös ruoassa, joten kannattaa ehdottomasti syödä esimerkiksi pinaattia, kurpitsansiemeniä, kokojyväriisiä, kalaa, avokadoa, maustamatonta jogurttia, banaaneja, kuivattuja viikunoita ja tummaa suklaata.

3. Korte ja voikukka: Nämä ovat kerrassaan mahtavia luonnontuotteita, sillä ne auttavat naisia saamaan kehoonsa silikonia, jota heiltä niin usein puuttuu. Jos nautimme näitä kasveja haudukkeiden muodossa joka päivä, pystymme imeyttämään kalsiumia paremmin.

4. Kirsikat ja sitruuna: Nämä kaksi hedelmää ovat elintärkeitä osteoporoosista kärsivälle. Kirsikoiden hankkiminen voi olla joskus haaste, mutta sitruunaa kannattaa juoda lasillinen joka päivä. Miksi se on niin hyvä tuote? Siksi, että siinä on kalsiumia ja C-vitamiinia, ja se auttaa siten saavuttamaan luiden kunnollisen kalkkeutumisen.

Ala noudattamaan näitä helppoja neuvoja päivittäisessä elämässäsi jo nyt, jotta voisit helpottaa osteoporoosia luonnollisesti ja estää tulevia ongelmia!