Logo image
Logo image

Milloin suihkussa tulisi käydä ja miksi

2 minuuttia
Ottaen huomioon päivittäiset rutiinimme ja tapamme, se käymmekö suihkussa aamulla vai illalla, riippuu suihkulta haluamistamme vaikutuksista.
Milloin suihkussa tulisi käydä ja miksi
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suihkussa käyminen on yksi tavallisimmista toimista, joka on yhteistä kaikille ihmisille ja jota pidetään vain yhtenä päivittäisistä rutiineista.

1700-luvun jälkeen hygieniasta huolehtimisesta tuli osa ihmisten tapoja. Sitä ennen peseytymistä pidettiin vielä haitallisena keholle. Ei ole siis ihmekään, että se oli lapsilta kielletty.

Some figure

Vaikka suihku ja peseytyminen tuntuukin yksinkertaiselta asialta, siihen liittyy muutakin kuin kastuminen, saippuoiminen ja huuhtelu.

Itse pesemisen lisäksi suihkun käytölle on muitakin syitä, kuten rentoutuminen, virkistyminen, olon parantaminen ja monissa tapauksissa myös joidenkin sairauksien hoito.

Kiistelty aihe

Koska suuri osa maapallon väestöstä käyttää suihkua, asiaan liittyy luonnollisestikin monia eri näkökulmia.

Yksi suosituimmista tavoista käydä suihkussa on aamulla ennen päivän askareita ja uudestaan illalla ennen nukkumaanmenoa, kun kaikki toimet on tehty (siis kaksi kertaa päivässä). Vaikka ihmisillä onkin tapana peseytyä edellä mainittuina aikoina, kannattaa ottaa huomioon, että ei ole olemassa mitään ehdotonta totuutta sen suhteen, mihin kellonaikaan suihkuun kannattaa mennä.

Kiistely aiheesta ei myöskään kannata ottaen huomioon, että kyseessä on hyvin yksityinen asia, joka riippuu ihmisestä itsestään.

1. Kun olet likainen

Tämä perustelu on ehkä yksi tavallisimmista, kun ihmisillä on tarve päästä suihkuun. Se on niistä kaikkein loogisin, sillä peseytyminen on hyvin puhdistavaa.

2. Mielihyvän vuoksi

Tämä saattaa vaikuttaa hassulta, mutta monet ihmiset menevät suihkuun saadakseen mielihyvää. Tähän lasketaan myös rentoutuminen, joka saattaa olla erittäin tarpeellista lihaksille.

Ajattele ihoasi

Some figure

Edellä mainituissa väittämissä koskien sitä, milloin suihkussa tulisi käydä, ei ole mitään kiistanalaista. Mutta on olemassa yksi olennainen tekijä, jonka vain harva pitää mielessä: iho. Tämä on yksi tärkeimmistä huomioon otettavista asioista suihkussa käymiseen liittyen.

Iholla on tietynlainen suojaava bakteerikerros. Liiallinen suihkuttelu ja pesuiaineiden(saippuan, voiteiden yms.) käyttäminen voi vaikuttaa siihen suuresti.

Lääketieteen asiantuntijat suosittelevat käymään suihkussa vain kerran päivässä, jotta vältetään edellä mainitun ihoa suojaavan kerroksen vahingoittuminen. On otettava huomioon, että kaikki pesukerrat voivat ajan kuluessa johtaa iho-ongelmiin, kuten ihotulehdukseen tai allergioihin.

Milloin siis pitäisi käydä suihkussa?

Some figure

Riittänee sanoa, että on olemassa monia päteviä perusteluita sille, miksi suihkussa pitäisi käydä niin aamulla kuin illallakin.

Tässä niistä joitakin, jotka puoltavat kumpaakin vaihtoehtoa:

Suihku aamuisin

On suositeltavaa käydä suihkussa aamuisin vain silloin, jos jotkut seuraavista asioista toteutuvat kohdallasi:

 • Heräät aikaisin.
 • Sinulla on ongelmia karvojen ajelussa varhain aamulla.
 • Uneliaisuus sängystä noustessa.
 • Liiallinen yöhikoilu.
 • Kevyt työpäivä.
 • Illalla peseytyminen vaikuttaa unen määrään.
 • Rasvainen iho.

Suihkussa käynti iltaisin

Syyt iltapesuun, erityisesti juuri ennen nukkumaanmenoa, ovat tavallisesti edellä mainittujen syiden vastakohdat.

 • Liian vähän aikaa aamulla.
 • Käytät meikkiä, joka pitää saada illalla kunnolla pois iholta.
 • Liiallinen väsymys.
 • Vaativa työpäivä.
 • Suuri fyysinen aktiivisuus (urheilu tai kävely).
 • Liiallinen hikoilu päivän aikana.
 • Liikkuminen pyörällä paikasta toiseen.
 • Haluat rentoutua nukkuaksesi paremmin.

Millainen vesi sopii suihkussa käymiseen?

Some figure

Näiden peseytymisajankohtaa koskevien perustelujen pohtimisen jälkeen on vielä ratkaisematta yksi kysymys: millaista vettä tulisi käyttää?

Yleensä on kaksi vaihtoehtoa: kuuma ja kylmä. Näihin voisi lisätä vielä kolmannenkin, joka on haalea. Ei ole koskaan hyvä mennä äärimmäisyyksiin. Näin ollen suositeltavin vesi kropalle on haalea (enemmän viileähkö kuin kuuma).

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Zhai, H., Wang, J., & Fang, Y. (2006). DUCHA: A new dual-channel MAC protocol for multihop ad hoc networks. IEEE Transactions on Wireless Communications. https://doi.org/10.1109/TWC.2006.04869

 • En naranja. (2016). ¿Qué tipo de calentador de agua es más eficiente?

 • Blanco S., H. A., De Williams, M. L., Velezmoro, A. C., & Aguilar L., V. H. (2014). Consumo de agua en actividades domésticas. Caso de estudio: Estudiantes de la asignatura saneamiento ambiental de la UCV. Revista de La Facultad de Ingenieria.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.