Luonnolliset hoitokeinot unenlaadun parantamiseen

Luonnolliset hoitokeinot unenlaadun parantamiseen
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nukahtaminen voi silloin tällöin olla vaikeaa, ja joillekin nukahtamisesta muodostuu jokailtainen taistelu. Hyvälaatuinen ja syvä uni on tärkeää fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta, eikä unettomuudesta kärsivä ihminen pysty toimimaan normaalisti. Olo on tokkurainen, ärtynyt ja väsynyt, keskittymiskyky katoaa, eikä mitään jaksaisi tehdä. Nykypäivän elämäntyyli kaikkine elektronisine laitteineen, joita räplätään päivät pitkät ja vielä illalla sängyssäkin, voivat haitata nukahtamista ja huonontaa unenlaatua. Unenlaadun parantamiseen kannattaa kaikkien panostaa!

Monet eivät ehkä sitä tajua, mutta univaikeudet voivat koskea myös pieniä lapsia. Aina lasten nukkumiseen tai unenlaatuun ei kiinnitä paljonkaan huomiota, sillä lapset heräilevät pieninä paljon, eivätkä aikuiset aina tajua lapsen kärsivän uniongelmista. Joskus lapsi nukahtaa samantien sänkyyn päästyään, mutta joillekin vanhemmille lasten nukkumaan laittamisesta tulee silkkaa tuskaa. Tässä artikkelissa esittelemme luonnolliset keinot unenlaadun parantamiseen ja nukahtamisen helpottamiseen.

Miten voin nukkua paremmin?

Vauvan uni

Ehkäistäksemme uniongelmia ja nukahtamisvaikeuksia niin lapsilla kuin aikuisillakin, on tärkeää tehdä muutoksia jokailtaisiin rutiineihin ja muuttaa tunnit ennen nukkumaanmenoa rentouttavaksi ajaksi.

 • Nauti illallinen vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ennen sänkyyn kömpimistä ei tulisi syödä, sillä keho ei ehdi sulattamaan ruokaa kunnolla, jos painut heti illallisen jälkeen sänkyyn. Syö kevyt illallinen 2 tai 3 tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa, äläkä jätä illallistamista kovin myöhäiseen kellonaikaan. Tämä antaa keholle tarpeeksi aikaa sulattaa ruoka, eivätkä uniongelmat vaivaa niin herkästi.
 • Vältä stimulantteja. Alkoholi, tee, kahvi tai tupakka eivät kuulu hyvään iltarutiiniin. Alkoholi, kofeiinijuomat ja tupakka stimuloivat keskushermostoa, mikä voi pitää valveilla ja aiheuttaa yöheräilyä.
 • Älä käytä tabletteja, puhelinta tai läppäriä ennen nukkumaamenoa. Älä pelaa videopelejä. Jos haluat nukkua hyvin ja herätä levänneenä, ei kannata käyttää elektroniikkaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Älä tuo puhelinta tai tietokonetta sänkyyn, vaan pidä makuuhuone elektroniikasta vapaana vyöhykkeenä. Älä pidä TV:tä makuuhuoneessa ja varmista, ettei sängyn läheisyydessä ole vilkkuvia valoja. Asiantuntijat suosittelevat, että elektronisia laitteita ei tulisi käyttää noin tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 • Ota rentouttava kylpy. Lämmin ja hyvältä tuoksuva kylpy rentouttaa saman tien ja auttaa valmistautumaan uneen ja lepoon.
 • Teeuutteet. Teeuutteiden nauttiminen voi parantaa unenlaatua. Nauttimalla tiettyjä rauhoittavia aineksia nukut paremmin ja ehkäiset unettomuutta. Suosi etenkin kamomillaa, timjamia, passionhedelmän kukkaa, lehmusta, sitruunamelissaa, verbenaa ja timjamia. Keitä kuppi vettä ja lisää muutama teelusikallinen kuivattua yrttiä tai käytä valmiiksi teepusseihin pakattua teetä. Anna teen uuttua 5 minuuttia ja juo se 20-30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Voit tehdä teen nauttimisesta rentouttavan iltarutiinin: keitä kuppi teetä ja lue kirjaa puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoa – huomaat pian, miten rentouttavaa ja mukavaa tämä puuha on.

Eteerisestä öljystä valmistettu voide unenlaadun parantamiseen

 

laventeliöljy unenlaadun parantamiseen

Pidä mielessä yllämainitut vinkit ja kokeile niiden lisäksi tätä ihanantuoksuista, rentouttavaa voidetta, joka valmistetaan täysin luonnollisista aineksista. Voide auttaa nukahtamaan ja parantaa unen laatua.

Ainekset

 • Noin 55 grammaa kookosvoita
 • Noin 55 grammaa kookosöljyä
 • 20 tippaa eteeristä laventeliöljyä
 • 12 tippaa eteeristä kamomillaöljyä
 • 10 tippaa eukalyptusöljyä

Valmistus 

 • Sulata kookosvoi ja kookosöljy vesihauteessa kattilassa.
 • Anna seistä 10 minuuttia ja lisää sitten öljyt.
 • Aseta kattila jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Voide on valmista käytettäväksi, kun sen koostumus muuttuu kermaisen paksuksi.

Käyttö

 

vauvan jalkoja hierotaan

Säilytä voide tiiviissä lasiastiassa ja nappaa pieni nokare ennen nukkumaanmenoa. Levitä voide jalkoihin hellästi hieromalla. Hieronta auttaa rentoutumaan ja tekee unesta miellyttävää.

Vedä jalkaan puuvillasukat heti voiteen levittämisen jälkeen ja kömmi sänkyyn – nukut kuin tukki!

Pidä tämä mielessä

Tämä luonnollinen hoitovoide on hyvä vaihtoehto unettomuuden hoitoon ja univaikeuksien lievittämiseen. Hoitovoide on täysin luonnollinen, kemikaaliton ja myrkytön, ja se sopii 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille käytettäväksi.

Hoito ei sovi kroonisten univaikeuksien hoitoon. Jos kärsit vakavasta unettomuudesta tai univaikeuksista, hakeudu lääkärin vastaanotolle, sillä voit tarvita lääkehoitoa tai terapiaa. On tärkeää jutella univaikeuksista lääkärin kanssa, mikäli ne jatkuvat muutamaa viikkoa pidempään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.