6 vinkkiä surusta selviytymiseen

marraskuu 5, 2015
Surusta yli päästäksemme on tärkeää hyväksyä tapahtunut. Muista, että läheisesi tai ihminen jonka olet menettänyt haluaisi, että olet onnellinen. Yritä pitää itsesi kiireisenä ja vietä aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Läheisen menettäminen ja siitä eteenpäin jatkaminen on yksi vaikeimmista koettelemuksista jonka voimme  elämässämme kohdata. Se, että joudumme hyväksymään tilanteen jossa rakkaamme ei enää olekaan fyysisesti läsnä, on isku todellisuudentajullemme ja aiheuttaa hämmennystä. Lähes aina tällainen tilanne saa meidät vaipumaan pitkiksi ajoiksi masennukseen ja suruun.

Kaikilla meillä on erilaisia tapoja selviytyä läheisen kuolemasta ja hyvä tukiverkosto voi olla ratkaisevaa tuskasta ja surusta selviytymisen kannalta. Tutkimuksen mukaan tukea antava sosiaalinen ympäristö ja terveelliset elämäntavat auttavat pääsemään surun yli ajan myötä. Mutta riippuen kuoleman aiheuttamasta henkisestä iskusta ja kärsivästä yksilöstä, toipuminen saattaa kestää kuukausia tai jopa vuosia.

On tärkeää muistaa että surulla on henkisiä ja fyysisiä oireita. Surevat ihmiset usein kärsivät äärimmäisestä uupumuksesta, ruokahalun menetyksestä ja vähentyneestä seksuaalisesta halusta. Jos suruprosessisi on monimutkainen ja sisältää muita oireita masennuksen lisäksi, kannattaa etsiä apua ammattitaitoiselta psykologilta, joka voi neuvoa sinua oikeaan suuntaan päästäksesi yli surusta.

Jos sinulla on tällä hetkellä vaikeaa koska olet menettänyt läheisesi, tutustu alla oleviin ohjeisiin jotka voivat auttaa sinua hyväksymään menetyksesi ja löytämään taas normaalin elämänrytmin.

Aika

Aika on äärimmäisen tärkeää surusta yli pääsemiselle. Jotkut tarvitsevat enemmän aikaa kuin toiset, mutta jokaisen on hyvä muistaa että vie aikaa käsittää että läheinen on poissa ja meidän tulee jatkaa elämäämme.

Hyväksy sureminen

kyyneleet

Menetyksestä johtuva tuska on väistämätöntä ja tuo mukanaan tunteita jotka voivat saada sinut tuntemaan itsesi fyysisesti sairaaksi. Mutta tämä on normaali vaihe prosessissa ja siitä voidaan päästä asteittain yli. Yritä olla asettamatta syytöksiä ja tukahduttamatta tunteitasi käydessäsi läpi tätä tuskallista vaihetta.

Ilmaise tunteesi

Joku on aina halukas kuuntelemaan ja jakamaan tuskan jonka läheisesi poissaolo aiheuttaa. Puhuminen tapahtuneesta ja kaikista menetyksen aiheuttamista tunteista on keino hyväksyä että läheisesi on poissa ja pystyt pian arvostamaan onnellisia muistoja. Mutta jos tukahdutat nuo tunteet surulla ja turhautuneisuudella, saatat eristäytyä, mikä vain voimistaa suruasi ja työntää pois ihmiset jotka tukevat sinua.

Muista, että elämä jatkuu

mielihyvä

Vaikka läheisen menettäminen on niin tuskallista että se saattaa saada sinut menettämään elämänhalusi, todellisuudessa elämä jatkuu ja on muita ihmisiä jotka tarvitsevat meitä. Ajattele läheistäsi, joka aina halusi parastasi ja etsi tapoja olla onnellinen vaikka hän ei olekaan enää läsnä. Löydä uusia aktiviteetteja joista nautit, vietä aikaa perheen ja ystävien seurassa, omista uudet saavutuksesi henkilölle jonka menetit. Kaikki tämä auttaa sinua nousemaan masennuksesta ja ylipääsemään surusta.

Pidä huolta omasta ja perheesi terveydestä

Läheisen menettämisestä aiheutuva syvä suru saattaa saada sinut unohtamaan tärkeitä asioita kuten hyvä ravitsemus, säännöllinen liikunta ja muut terveelliset tavat jotka parantavat elämänlaatuasi. On tärkeää palauttaa nämä tavat mahdollisimman pian koska ne auttavat helpottamaan masennusta ja välttämään vakavia sairauksia. 

Tue perhettäsi

perhe

Saatat tuntea suunnatonta surua, mutta muista ettet ole ainoa joka kärsii menetyksestä. Perheesi ja ystäväsikin ehkä kaipaavat tukea. Kun olet tukena muille, alat itsekin voida paremmin. Perheesi ja ystäväsikin kaipaavat muistutusta onnellisista hetkistä jotka elävät sydämissänne ikuisesti. 

 

UUTISIA VERKOSSA