Logo image
Logo image

Onko parisuhteesi onneton? Tee näin

2 minuuttia
Se saattaa olla vaikeaa, mutta jos olet onnettomassa parisuhteessa, kysy itseltäsi joitakin kysymyksiä saadaksesi tietää, kannattaako sitä jatkaa.
Onko parisuhteesi onneton? Tee näin
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Joskus ajattelemme ettemme ole onnellisia parisuhteessamme, vaikka se mitä meidän oikeasti tarvitsisi tehdä olisi selvittää, mitä teemme väärin tässä onnettomassa suhteessa. Jatka lukemista, jos parisuhteesi on onneton tai läheisesi on onnettomassa suhteessa.

Ehkäpä olemme unohtaneet, että suhteet vaativat työtä. Rakkaus ei yksin riitä. Suhteet tarvitsevat huomattavan paljon vaivannäköä ja työtä.

Tyytymättömyys astuu joskus kuvaan parisuhteessa. Mutta sen sijaan että panikoisit tai harmistuisit asiasta, pysähdy ja katso mitä todella on meneillään.

Todelliset syyt miksi parisuhteesi on onneton

Some figure

On monia syitä sille, miksi joku ei ole onnellinen suhteessaan. Ehkäpä intohimo on haihtunut tai suhteessa on ollut uskottomuutta. Tai ehkäpä jonkin riidan aikana toinen ei ole kokenut tulevansa kunnioitetuksi.

On kuitenkin joitakin syitä, joihin et kenties kiinnitä huomiota. Tämä saattaa johtua siitä, että ne ovat paljon monimutkaisempia ja vaativat syvällisempää analyysia.

Katsotaan niistä joitakin.

1. Et myönnä kantavasi kaunaa

Jos toinen osapuoli on ollut uskoton, olet saattanut antaa hänelle anteeksi, mutta sisäisesti petät itseäsi. Et ole todellisuudessa täysin antanut anteeksi; kannat yhä kaunaa.

Tämä saattaa olla syy siihen, miksi et ole onnellinen suhteessasi. Jatkossa sinun onkin hyväksyttävä, että tunnet näin.

Oletko vihainen? Tunnetko katkeruutta? Sinun ei tarvitse pettää itseäsi. On parempi hyväksyä tunteesi.

2. Et halua myöntää, ettet käsittele riitatilanteita hyvin

Some figure

Suhteessa on aina eroavaisuuksia, jotka johtavat väittelyihin ja riitoihin. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla ongelma, kunhan osaatte hallita niitä kunnolla.

Kuunteletko toista? Onko sinun aina oltava oikeassa? Otatko hänen menneisyytensä jatkuvasti esiin? Kaikki tämä voi olla syy siihen, miksi et ole onnellinen suhteessasi.

Jämäkkyys on tärkeä taito suhteessa. Sinun tulisi kuitenkin aina myös kunnioittaa toista kertoessasi omaa mielipidettäsi tai selvittäessäsi jotakin asiaa. Oleellista on pääseminen lopulta yksimielisyyteen.

Vihaisena ei koskaan tulisi mennä nukkumaan. Ratkaiskaa ongelma mahdollisimman nopeasti, älkää siirtäkö sitä. Näin jätätte riidan taaksenne ja suhteenne itse asiassa vahvistuu.

3. Intohimo on sammunut

Joskus unohdamme sen, kuinka tärkeää seksi on ja että se vaikuttaa suhteen terveyteen. Toisinaan intohimo kuitenkin sammuu, emmekä tiedä miksi.

Tästä syystä on aika katsoa, kuinka kommunikaatio sujuu suhteessanne. Saatko ilmaistua sen mitä haluat? Nautitko seksistä vai näetkö sen vain velvollisuutena? Annatko sille aikaa vai pidätkö muita asioita tärkeämpinä?

Intohimoakin on vaalittava. Se, ettette koskettele toisianne, osoita hellyyttä, ilmaise välittämistä… kaikki tämä voi saada intohimon sammumaan.

Jos ette osaa korjata ongelmaa itse, parisuhde- tai seksuaaliterapeutin juttusilla käyminen voi olla suuresti avuksi.

4. Et hyväksy, että parisuhteesi on ehkä tullut päätepisteeseen

Some figure

Kun et ole onnellinen jo vuosia kestäneessä suhteessasi, saattaa olla että olet haluton päättämään sitä. Todellisuudessa tämä voi tarkoittaa sitä, että olet väärän ihmisen kanssa tai saatat jopa tuntea aiemman uskottomuuden taakan.

Joskus meiltä puuttuu rohkeutta sanoa “nyt riittää” ja päättää rakkaudeton suhde, jossa emme ole enää onnellisia.

Mutta rehellisyys on paljon parempi kuin teeskennellä jotain, joka saattaa johtaa katastrofaaliseen loppuun, jossa kaikki saavat siipeensä.

Kun suhteen toinen osapuoli ei ole tyytyväinen suhteeseen, on tärkeää selvittää, voiko ongelman ratkaista vai onko aika erota. Tätä varten sinun on lakattava pettämästä itseäsi ja alettava olla rehellinen sekä itsellesi että kumppanillesi.

Suhteessa kummankin tulisi olla onnellinen. Jos olet onnettomassa suhteessa, eikö olisi aika löytää ratkaisu?

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Christensen, A., & Doss, B. D. (2017). Integrative behavioral couple therapy. Current Opinion in Psychology. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2016.04.022
  • Benson, L. A., McGinn, M. M., & Christensen, A. (2012). Common Principles of Couple Therapy. Behavior Therapy. https://doi.org/10.1016/j.beth.2010.12.009

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.