5 askelta huonon itsetunnon tunnistamiseksi ja voittamiseksi

marraskuu 13, 2017
On tärkeää tiedostaa, että itsetuntomme riippuu meistä itsestämme, ei muiden mielipiteistä. Opi arvostamaan ja rakastamaan itseäsi.

Kun olimme pieniä, kukaan ei opettanut meitä rakentamaan tervettä psyykkistä hyvinvointia. Jos olimme niin onnekkaita, että meillä oli tukea antava ja kiltti perhe, on mahdollista että meillä on nyt suhteellisen hyvä itsetunto. Kasvaessamme tämä hauras ja haavoittuvainen osa saattaa käydä läpi ylä- ja alamäkiä kaikkien kokemustemme takia.

Meille on opetettu, että ollaksemme erityisiä ja onnistuaksemme elämässä meidän on osattava asioita monipuolisesti, oltava fyysisesti täydellisiä, rohkeita ja menestyksekkäitä.

Ihmiset kuitenkin yleensä päätyvät kehittämään itselleen itsetunnon korvikkeen, jossa itsensä kelpuuttaminen riippuu siitä, kuinka muut kohtelevat meitä. Jos joku hylkää minut, en ole enää rakkauden arvoinen. Jos saan potkut töistäni, en ollut siinä lainkaan hyvä. Jos ystäväni ottavat minuun etäisyyttä, se johtuu siitä etten ansaitse kenenkään luottamusta.

Tämä ei ole oikein. Meidän ei koskaan tulisi ajaa itseämme näin negatiivisiin tunnetiloihin.

Tänään kerromme 5 yleisimmistä huonon itsetunnon merkistä ja kuinka ne voidaan kohdata.

Kuinka tunnistaa huono itsetunto: 5 askelta

Itsetunto ei tarkoita sitä, että uskoo olevansa paras ihminen maailmassa, eikä myöskään sitä, että näkee itsensä huonoimpana. Ensimmäinen on esimerkki eräänlaisesta sokeasta ylpeydestä, ja toinen selkeä esimerkki huonosta itsetunnosta.

Suosittelemme myös lukemaan: Mitä aivoissasi tapahtuu, kun kärsit?

Meidän tulisi oppia alusta alkaen uskomaan itseemme ja kykyihimme. Ongelmat alkavat silloin, kun keskitymme muiden hyväksynnän saamiseen sen suhteen, kykenemmekö tekemään jotakin tai olemmeko rakkauden arvoisia.

Tämä on asia, joka aiheuttaa hurjasti kärsimystä, ja meidän tulisi tehdä parhaamme välttääksemme sitä. Nyt katsomme joitakin merkkejä, jotka kertovat meille onko itsetuntomme terve vai ei.

perhonen ja kahlitut kädet

1. Pelkään epäonnistumista

Olemme hakeneet lapsuudesta asti vanhempiemme ja opettajiemme tukea tekemillemme asioille. Jos teen virheen, ainakin aikuinen voi auttaa minua.

Nyt kun olemme aikuisia, meillä on yhä epäonnistumisen ja virheiden tekemisen pelko. Emme usko, että meillä on vaadittavia kykyjä tehdä tiettyjä asioita.

Kuinka kohdata tämä pelko

Heikko itsetunto näkyy ennen kaikkea siinä, että ihmisellä on epätavallisen paljon pelkoja. Ensiksi meidän tulee päästä yli epäonnistumisen pelosta.

Virheet eivät ole huono juttu. Ne auttavat meitä oppimaan tekemään asiat paremmin. Meidän ei tulisi leimata itseämme kömpelöiksi vain siksi, että teimme virheen – ei ole mitään pahempaa kuin itsensä arvosteleminen.

2. Ärtyisyys

Huono mieliala, apatia ja ärsyyntyminen herkästi ovat usein merkkejä heikosta itsetunnosta ja jopa masennuksesta.

Tällaisina hetkinä tunnemme menettäneemme hallinnan kaikesta ympärillämme olevasta. Meillä ei ole enää toivoa, ja se on vaarallinen tila.

Kuinka kohdata tämä tilanne

Laita asiat tärkeysjärjestykseen, jossa ensimmäinen tavoite on pitää huolta itsestäsi. Muuta rutiineja ja ystävyyssuhteita ja aloita uusia tehtäviä ja harrastuksia.

Pääsi sisällä olevan negatiivisen äänen hiljentäminen herättää sinut uusiin unelmiin.

hiukset ovat musta sadepilvi ja nainen puristaa niistä veden pois

3. Halu miellyttää

Olemme puhuneet lukuisia kertoja sivustollamme siitä, mikä riski liittyy miellyttämisen ja tykätyksi tulemisen tarpeeseen. Se voi olla merkki huonosta itsetunnosta.

Vaikka ei ole mitään pahaa siinä, että saa kehuja silloin tällöin ulkopuolelta, ongelmia syntyy silloin, jos tarvitsemme tätä jatkuvaa hyväksyntää ”ollaksemme tyytyväisiä itseemme”.

Kuinka päästä yli miellyttämisen tarpeesta

Yritä tehdä asioita yksin ilman tarvetta selittää tekemisiäsi kenellekään. Nauti yksinäisyyden hetkistä ja ole ennen kaikkea jämäkkä. Kieltäydy, kun joku pyytää sinua tekemään jotakin mitä et haluaisi tehdä.

Meidän on saatava hallintaan tämä liiallinen riippuvaisuus toisista ihmisistä.

Lue myös: Ole sellainen nainen, jonka ei tarvitse todistella mitään

4. ”Maailman taakan” kantaminen ja itsesyytökset

Joskus koemme, että aivan kaikki ympärillämme tapahtuvat asiat ovat meidän omaa syytämme.

Jos lapsesi menestyy huonosti koulussa, saatat esimerkiksi kokea, ettet ehkä auta häntä tarpeeksi. Tai kun vanhempamme sairastuvat, sanomme itsellemme, että meidän olisi pitänyt olla tarkkaavaisempia. Kun joku kritisoi meitä tai hylkää meidät, syytämme itseämme.

Kuinka hallita itsesyytöksiä

Meidän on ymmärrettävä, ettei meidän tarvitse kantaa koko maailman taakkaa omilla harteillamme. Emme ole vastuussa kaikesta ja kaikkien asioiden sujumisesta.

Päästä irti tästä taakasta ja yritä antaa mielesi ja kehosi levätä. Arvosta asioita yksinkertaisesti. Etsi hetkiä olla yksin ja lakkaa analysoimasta itseäsi.

tyttö kädellään minikokoinen mies

5. Toivon puute

Ei ole väliä, oletko 8 vai 80; ihmiset tarvitsevat aina jonkinlaisen projektin tai tavoitteen. Tarvitsemme lukemattomia toiveita ja unelmia tuomaan väriä elämäämme.

Jos huomaat herääväsi joka aamu ilman toivoa tai tunnetta merkityksestä, ja sinulla on taipumusta antaa muiden halujen ohjailla sinua, itsetuntosi tarvitsee apua. Pidä siitä huolta.

Suosittelemme lukemaan myös: Mitkä värit vaikuttavat tunteisiin?

Kuinka kohdata toivon puute

Useimmiten toivo menee siksi, että jäämme kiinni piintyneisiin rutiineihin, meiltä puuttuu ulkoisia ärsykkeitä ja emme vain tunne oloamme hyväksi sisäisesti.

Löydä uusia intohimoja. Lähde kulkemaan johonkin suuntaan, muuta suunnitelmia ja ennen kaikkea löydä uusia ihmisiä. Uudet ystävyyssuhteet ovat joskus parasta lääkettä sydämelle.

UUTISIA VERKOSSA