Onko uskottomuudesta mahdollista päästä yli?

Kun pariskunnan suhteessa ilmenee uskottomuutta, joskus pystytään luomaan entistä turvallisempi ja vahvempi side. Tämä kuitenkin edellyttää anteeksiantoa ja jossakin määrin myös unohtamista.
Onko uskottomuudesta mahdollista päästä yli?

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun mediassa puhutaan uskottomuudesta, ajattelemme yleensä fyysistä uskottomuutta. Se voi kuitenkin viitata mihin tahansa uskollisuuden puutteeseen liittyen niihin sitoumuksiin, jotka ihminen on ilmaissut tai hyväksynyt itselleen.

Tavallisin muoto on tietysti seksuaalinen uskottomuus, mutta laajemmin asiaa ajatellen se voi olla myös psyykkistä, taloudellista, uskonnollista tai monen muun tyyppistä uskottomuutta.

Jotkut pariskunnat pystyvät selviytymään uskottomuudesta. Miten tämä on mahdollista? Mitä he tekevät, jotta suhde voi parantua?

Nyt katsomme näitä sekä muita parisuhteen uskottomuuteen liittyviä asioita.

Miten uskottomuudesta päästään yli?

Kun huomaat että kumppanisi on ollut uskoton, vaikeinta on ehkä kohdata oma vihasi.

Sinun tarvitsee hyväksyä että sinut on petetty, sekä päästä ylitse surusta ja pettymyksestä. Luottamuksen rikkominen parisuhteessa voi johtaa asumuseroon tai avioeroon.

On silti pariskuntia jotka selviytyvät uskottomuudesta, ja heillä voi jälkeenpäin olla jopa entistä parempi turvallisuudentunne ja vahvuus suhteessaan.

Parilla on edessään pitkä “kuntoutumisprosessi”, jos he haluavat pyrkiä jatkamaan yhdessä.

On tärkeää palauttaa luottamus ja antaa anteeksi, jotta olisi mahdollista päästä eteenpäin – näin haavat voivat parantua pikkuhiljaa.

Mitä uskottomuuden jälkeen tapahtuu?

puhumalla yli uskottomuudesta

Ensinnäkin tulee muistaa, että yksi tärkeä asia on se tapa, miten kumppani saa tietää toisen olleen petollinen.

Kun kumppani tunnustaa olleensa uskoton, tämä voi johtua siitä että hän katuu, tai sitten siitä että hän on huolissaan toisen loukkaantumisesta.

Joka tapauksessa rehellisyys on avainasia niillä pareilla, jotka selviävät uskottomuudesta. Tämä ei silti tarkoita, että asian tunnustaminen riittäisi.

Jos kerta on ensimmäinen, rehellisesti puhuminen mahdollistaa viestinnän, joka voi auttaa saamaan parin yhteen uudelleen.

Toinen tärkeä asia on se, että kummankaan ei tulisi päästää vallalle yhtäkkisiä tunteita, jotka saavat tekemään myöhemmin kaduttavia päätöksiä. Ystäviin ja perheeseen tukeutuminen on terve tapa sopeutua tällaiseen tilanteeseen.

Tunteiden jakaminen läheisten kanssa mahdollistaa objektiivisen tuen saamisen, jotta tunteiden käsittely helpottuisi.

Tärkeää on etsiä asioita, jotka pitävät yhdessä

kahden ihmisen välinen rakkaus

Parit, jotka pysyvät yhdessä uskottomuuden jälkeen, ovat yleensä kypsiä aikuisia, joilla on yhdessä lapsia, ystäviä sekä taloudellisia sitoumuksia.

Tämä ei tarkoita, että kaikki tulisi hyväksyä arjen jatkumiseksi. On kuitenkin fakta, että tällaiset siteet auttavat analysoimaan päätöksiä huolella. Tällöin otetaan huomioon sekä lyhyen että pitkän aikavälin seuraukset.

Joskus toisaalta asiat ovat vain niin, että yhteisen elämän mahdollisuudet on jo käytetty, eikä suhteella ole tulevaisuutta.

Uusien sitoumusten luonti ja kova työ niiden eteen

uskottomuuden käsitteleminen

Parit, jotka pysyvät yhdessä uskottomuuden jälkeen, rakentavat suhteen uudistuneen ja vahvistuneen luottamuksen sekä anteeksiannon perustalle. Tavoitteena on korvata kipu ja negatiiviset ajatukset uudemmalla, vahvemmalla rakkaudella.

Suhteen alkuaikoina on aina pinnan alla olevia käytösnormeja, jotka saavat asiat sujumaan. Kun uskottomuutta ilmenee, pariskunnan täytyy puhua toisilleen suoraan odotuksistaan sekä luoda uusia sitoumuksia.

Ensimmäisinä kuukausina on normaalia, että petetty osapuoli kokeilee ja epäilee kumppaniaan, mutta tämä vaihe ei ole ikuinen.

Petetyn tulee välttää jatkuvaa kumppanin puhelimen tarkastelua, ja pettäneen osapuolen tulee tehdä kaikkensa saadakseen luottamuksen takaisin parisuhteessa.

Uskottoman osapuolen tulee myöntää virheensä ja selittää syyt tapahtuneeseen

Uskottomuudesta selviävät parit käyvät läpi vaiheen, jossa uskoton osapuoli ottaa vastuuta teoistaan.

Tämä edellyttää kahta tärkeää asiaa:

  • rehellisyyttä
  • kolmannen osapuolen kanssa yhteydenpidon jättämistä täysin

Tämä mahdollistaa viestinnän parantumisen, jotta voidaan tunnistaa syyt uskottomuuteen. Näin voidaan ymmärtää parhaat tavat eteenpäin yhdessä jatkamiseksi.

Avoimesti puhuminen voi olla vaikeaa. Jos se ei ole mahdollista kunnolla, on parasta kuitenkin yrittää löytää yhteisymmärrystä. Muista, että tätä vaihetta ei koskaan tulisi jättää välistä.

Pariskunnat, jotka haluavat selvitä uskottomuudesta, hakevat apua

pariterapia voi auttaa

Asiantuntijan apu on hyvin terveellinen keino selviytyä pariskuntana uskottomuudesta ja edetä alkuun uudessa tilanteessa. Asiantuntija ohjaa parin seuraavaan vaiheeseen, jossa pystytään ymmärtämään ne sisäiset syyt, jotka johtivat uskottomuuteen.

  • Usein terapeutit tarjoavat neutraalin tilan, jossa pari pystyy oikeasti saamaan takaisin tasapainonsa ja selittämään tunteensa.
  • Ihanteellinen asiantuntija tällaiseen on mm. seksuaaliterapeutti, avioliittoterapeutti tai psykologi.

Oletko itse tai onko kumppanisi joutunut selviytymään toisen uskottomuudesta? Voisitko jatkaa suhteessa uskottomuuden jälkeen?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lusterman, D. D. (2010). Infidelity: A survival guide. ReadHowYouWant. com.
  • Fincham, F. D., & May, R. W. (2017). Infidelity in romantic relationships. Current Opinion in Psychology, 13, 70-74.
  • Abrahamson, I., Hussain, R., Khan, A., & Schofield, M. J. (2012). What helps couples rebuild their relationship after infidelity?. Journal of Family Issues, 33(11), 1494-1519.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.