Neljä vinkkiä teinille puhumiseen

Teinivuosina lapset käyvät läpi paljon hormonaalisia, sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia, jotka muokkaavat heidän persoonaansa ja voivat vaikeuttaa heille puhumista.
Neljä vinkkiä teinille puhumiseen

Viimeisin päivitys: 23 joulukuuta, 2018

Teinille puhuminen ei ole helppoa. Yleensä vanhemmilla on vaikeuksia kommunikoida tämän ikäisten lastensa kanssa yksinkertaisesti siitä syystä, että he “puhuvat keskenään täysin eri kieliä”. Teinille puhuminen vaatii mahdollisimman paljon kärsivällisyyttä.

Kun lapsi kohtaa ongelman, sinun tulisi olla hänen tukenaan opastamassa, mutta samalla antaa hänen ratkaista ongelman itse. Lapsen järkeilykyky tulee panna käytäntöön. Analysoikaa ongelmaa yhdessä, mutta anna lapsesi löytää ratkaisu ja ottaa vastuu sen seurauksista.

Vinkkejä teinille puhumiseen

Nuoruudessa ihmiset käyvät läpi fyysisiä, psyykkisiä, hormonaalisia ja sosiaalisia muutoksia. Tästä syystä kommunikointi teinin kanssa voi olla melko hankalaa. Näiden muutosten takia teini-ikäinen lapsi haluaa mieluummin jutella itsensä ikäisille kavereilleen, mutta tämän seurauksena hän saa usein vääränlaisia neuvoja.

Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voit panna käytäntöön puhuessasi teini-ikäiselle lapsellesi.

1. Ole kohtuullinen ja pysy mielipiteesi takana

On totta, että kun vanhemmat antavat periksi lastensa tahdolle, ongelma ratkeaa väliaikaisesti. Mutta mitä todella opetat heille tekemällä näin?

Elämä ei anna periksi aneluille, eikä sinunkaan tulisi. Pysy lujana.

Teini-ikäisen lapsen kanssa kommunikoiminen voi olla haastavaa

Sinun on kuitenkin oltava kohtuullinen ja selitettävä lapsellesi, miten hän rikkoi sääntöjä. Ehdota hänelle esimerkiksi sitä, että hän pyytää sinun lupaasi jos hän haluaa tulla kotiin vasta kotiintuloajan jälkeen. Ja jos myönnyt ja olet kohtuullinen, teini ei ala kiukutella tai jatka anelua.

Tämän säännön vahvistamiseksi suosittelemme koko perheen yhteistä keskustelutuokiota, jossa käydään läpi säännöt, erityisesti kotiintuloaikojen osalta. Ota huomioon kaikki tekijät ennen päätöksen tekemistä. Tämä on teinille osoituksena siitä, että hänen vanhempansa ovat valmiita tekemään kompromisseja, kunhan lapset eivät vain riko sääntöjä.

2. Pysy jämäkkänä

Jämäkkänä pysyminen on suuri apu, sillä näin pystyt puolustamaan oikeuksiasi ja ilmaisemaan mielipiteitäsi loukkaamatta lapsiasi tai antamatta heidän loukata sinua. Näin voitte neuvotella asiat niin, että kumpikin osapuoli on tyytyväinen lopputulokseen.

Teinille puhuminen voi olla hankalaa

Jämäkän asenteen ottaminen lapsen kanssa lisää todennäköisyyttä, että saat haluamiasi tuloksia. Näin teinikin tuntee olonsa rauhallisemmaksi ja varmemmaksi, sillä hän tietää vanhempiensa kuuntelevan häntä ja mielipiteidensä ja tunteidensa merkitsevän.

3. Ole hyvänä esimerkkinä puhuessasi heille

Teineille puhumiseen ei ole mitään sääntöä, opusta tai salaisuutta. Tästä syystä sinun täytyy olla hyvin kärsivällinen, ymmärtäväinen ja asettaa esimerkki sanoillasi. Paras tapa tehdä tämä on olla esimerkillinen henkilö, kun puhut lapsellesi sinua huolestuttavasta aiheesta.

teinille puhuminen

Tämän ikäiset lapset alkavat kypsyä elämän kaikilla osa-alueilla ja kamppailevat jatkuvasti tullakseen itsenäisiksi. He viettävät mieluummin aikaa ystäviensä kanssa, mikä jättää perheen taka-alalle.

Onkin tärkeää, että vanhemmat korostavat lasten kasvanutta osuutta perheen päätöksenteossa. Oli kyseessä sitten matka, uuden tavaran ostaminen, koulun vaihtaminen, muuton suunnittelu jne., on tärkeää ottaa teinin mielipide huomioon, jotta voitte kaikki valita parhaan vaihtoehdon yhdessä.

4. Valitse ajankohta ja paikka oikein

Jos lapsellasi on mielestäsi käytösongelma, on tärkeää valita sopiva paikka ja aika siitä keskustelemiseen rauhassa. Paikan tulisi olla sellainen, jossa ei ole häiriötekijöitä. Kun olette kumpikin rentoja, erityisesti teini, voit aloittaa jämäkän keskustelun hänen kanssaan.

teini-ikäisen kanssa kommunikointi

Aloita keskustelu kuvailemalla ongelmaa yksinkertaisella ja suoralla tavalla. Tarkoituksena on ilmaista miltä lapsen käytös sinusta tuntui, arvostelematta suoraan hänen persoonallisuuttaan. Korjaa vain käytöstä. Keskustelussa on tultava selväksi se, että sinua häiritsi se mitä lapsi teki, ei hänen persoonansa.

Lasten ensimmäisten virheiden korjaaminen on hyvin tärkeää. Älä anna heidän käytöksensä jatkua. Näin vältät rangaisemasta heitä, eivätkä he ryhdy puolustuskannalle, vaan ymmärtävät olla tekemättä niin enää uudelleen.

Tiedämme, ettei teinille puhuminen ole helppoa, ja riitoja on usein vaikea välttää. Jos lapsi pahoittaa mielensä ja alkaa huutaa, on tärkeää pysyä itse rauhallisena. Sinun on kyettävä rauhoittelemaan häntä, ja voit tehdä selväksi, että kun hän on rauhallisempi, voitte jatkaa puhumista.

Muista, että aikuisten tulee toimia esimerkkeinä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
3 vinkkiä teini-ikäisen kasvattajalle
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
3 vinkkiä teini-ikäisen kasvattajalle

Teini-ikäisen kasvattaminen ei aina ole kovin helppoa. Se vaatii vanhemmilta paljon kärsivällisyyttä ja älykkyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.