Lapseni on riippuvainen tabletista

Tästä artikkelista ei ole hyötyä ainoastaan lapsellesi, sillä se auttaa myös sinua ymmärtämään riippuvuusongelmia ja sitä, kuinka niihin suhtaudutaan. Lisäksi opit rakkauteen ja kunnioitukseen perustuvia kuntoutus- ja ehkäisymenetelmiä.
Lapseni on riippuvainen tabletista

Viimeisin päivitys: 19 joulukuuta, 2018

Onko lapseni riippuvainen tabletista? Jos olet kysynyt itseltäsi tämän kysymyksen, olet saattanut huomata, että lapsesi suuttuu jos otat häneltä tabletin pois tai jos sen akku loppuu. Mutta voivatko lapset todella tulla riippuvaisiksi? Jatka lukemista tämän selvittämiseksi.

Emme ole koskaan ennen olleet niin koukussa teknologiaan, kuin mitä tänä päivänä olemme. Nämä viimeaikaiset muutokset ovat tehneet teknologiaa käsittelevistä lapsista ja jopa vauvoista yleisen näyn. Koska nämä lapset ovat kasvaneet digitaalisessa maailmassa, ovat he digisukupolvi. 

Teknologian käyttäjäystävällinen suunnittelu ja loputtomat toiminnot saavat lapset haluamaan käyttää sitä aina kun heillä vain on mahdollisuus siihen. He voivat kuitenkin kiintyä siihen liikaa, jos emme opeta heitä säännöstelemään aikaansa ja älypuhelimen tai tabletin käyttöä.

Mitä teknologiariippuvuus on?

Tutkimusten mukaan riippuvuus, tai addiktio, on ongelma jolle on ominaista itsehillinnän puute, joka puolestaan johtaa moniin seurauksiin. Lisäksi se viittaa vaikeuteen vastustaa halua tehdä tiettyjä asioita.

poika ja äiti räpläävät puhelimia

Yleensä uuden teknologian käytöllä voi olla positiivinen vaikutus nuoriinLapsi voi kuitenkin tulla tablettiriippuvaiseksi, jos hänen tablettinsa käyttö häiritsee kaikkia hänen elämänsä osa-alueita.

Tabletteihin käytetty aika voi vaikuttaa myös muihin elämän osa-alueisiin kuten perhe-elämään, akateemiseen suorituskykyyn, ihmissuhteisiin ja niin edelleen. Sen tuloksena käyttäjästä tulee teknologian orja.

“Mikä tahansa addiktio viittaa hyökkäykseen vapautta kohtaan; se on selkeä riippuvuuden ongelma.”

-Katty Leonela Jaramillo Ospina-

Lapsen tablettiriippuvuuden aiheuttajat

Asiantuntijoiden mukaan ihmiset eivät vain yhtäkkiä tule riippuvaiseksi teknologiasta ja pysy koukussa siihen 24/7.

Todellisuudessa lapset tulevat vähitellen riippuvaiseksi monien tekijöiden yhdistelmästä johtuen. Kerromme tästä seuraavaksi yksityiskohtaisemmin.

Geneettiset tekijät

Monissa tapauksissa geneettiset ja neurologiset tekijät voivat johtaa siihen, että lapsi alkaa käyttäytyä addiktiivisesti. Jos esimerkiksi yksi perheenjäsenistä osoittaa addiktiivista käyttäytymistä tai aivojen välittäjäaineiden epätasapainoa, voi myös lapsi tulla riippuvaiseksi.

Persoonallisuus

Tietyt luonteenpiirteet saattavat tehdä ihmisestä alttiimman riippuvuuden kehittämiselle. Niihin kuuluvat muun muassa seuraavat luonteenpiirteet: henkisesti epävakaa, erittäin impulsiivinen ja helposti turhautuva persoonallisuus. Ihmiset, joilla on muun muassa heikko itsetunto ja joilta puuttuvat sosiaaliset taidot, voivat myös olla alttiimpia riippuvuudelle.

Perheympäristö

On todistettu aika ajoin, että perhedynamiikka vaikuttaa suoraan lapsen kehitykseen. Perheen toimimattomuus, sosioekonomiset ongelmat, huomiokyvyn puute, opetustyyli tai pelkkä tiedonpuute teknologian väärinkäytön vaaroista voivat aiheuttaa addiktiivisia tapoja lapsissa.

perhe ja tabletti

Mielenterveyshäiriöt

Joissakin tapauksissa lapset tulevat riippuvaisiksi teknologiasta terveysongelmien, kuten mielenterveyshäiriöiden takia. Tällaiset tapaukset ovat ongelmien yhdistelmä, jonka vain asiantuntija voi määrittää asianmukaisella tavalla.

Vakava masennus, sosiaalisten tilanteiden pelko, tarkkaavaisuushäiriö ja ylivilkkaus ovat kuitenkin tavanomaisia sairauksia teknologiariippuvuustapauksissa.

Jos olet kiinnostunut mielenterveyshäiriöistä, lue tämä:  10 ruokaa, jotka auttavat parantamaan mielialaa ja taistelemaan masennusta vastaan

Vaikeat ajat

Lapsuuden aikaiset stressaavat tilanteet tai henkiset kriisit voivat myös johtaa teknologiariippuvuuteen. Tällaisiin kokemuksiin sisältyvät esimerkiksi rakkaan ihmisen menetys, akateeminen epäonnistuminen, fyysinen tai seksuaalinen pahoinpitely ja niin edelleen.

Teknologia-addiktin oireet

Kuinka voit olla varma, että lapsesi on riippuvainen tabletista? Tämän Psychology today -lehden artikkelin mukaan tästä on olemassa joitakin varoitusmerkkejä:

 • Liian vähäinen nukkuminen tai häiriintynyt unirytmi. Esimerkiksi alle viiden tunnin lepo vuorokaudessa tai aikaisin nukkumaan meneminen ja myöhään herääminen.
 • Tärkeiden aktiviteettien huomiotta jättäminen. Nämä aktiviteetit voivat liittyä perheeseen, kouluun tai terveyteen.
 • Kyvyttömyys rajoittaa teknologiaan käytettyä aikaa.
 • Valehtelu siitä kuinka paljon elektroniikkalaitteisiin käytetään aikaa.
 • Näkyvä ärsytys, kun nettiä tai laitetta ei voida käyttää.
 • Sosiaalinen eristäytyneisyys ja huono akateeminen suorituskyky.
 • Ystävät tai perheenjäsenet valittavat usein heidän tietokoneeseensa, älypuhelimeensa tai tablettiinsa käyttämästä ajasta.

Mitä voit tehdä jos lapsesi on riippuvainen tabletista?

äiti ja tytär ovat riippuvaisia tabletista

Monissa lähteissä psykologit ehdottavat, että lapsen ja uuden teknologian välisen suhteen pitäisi rohkaista terveeseen ja positiiviseen elämään.

Alla jaamme kanssasi joitakin suosituksiamme ehkäistäksesi lastasi kehittämästä teknologiariippuvuutta.

 • Alle 2-vuotiaiden lasten ei pitäisi käyttää teknologialaitteita lainkaan.
 • Hallitse asteittaista tabletille altistumista.
 • Luo säännöt ja käyttöajat elektroniikkalaitteille.
 • Älä kiellä tabletin käyttöä kokonaan, mutta älä salli sen käyttöä perhehetkien tai aterioiden aikana.
 • Kannusta muihin harrastuksiin ja aktiviteetteihin kuten lukemiseen, urheiluun, kulttuuriin tai joukkueaktiviteetteihin.
 • Vahvista ja kannusta perheen keskinäistä kommunikaatiota.
 • Vietä vanhempien ja lasten laatuaikaa ja näytä mallia tabletin käytössä, jota he voivat seurata.
 • Vältä lapsen viihdyttämistä tai hänen hiljentämistään elektroniikkalaitteiden avulla.

Keskustele asiantuntijan kanssa

Jotkin aikaisemmista suosituksista toimivat vain ehkäisykeinoina. Jos kuitenkin huomaat jo joitakin oireita, saattaa lapsesi olla jo riippuvainen tabletista. Sinun tulisi varmuuden vuoksi pyytää apua ammattilaiselta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Älypuhelimen käytön aiheuttamat terveyshaitat
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Älypuhelimen käytön aiheuttamat terveyshaitat

Älypuhelimen liiallisella käytöllä on vaaransa. Tässä artikkelissa kerromme, minkälaisia terveyshaittoja liikakäytöstä voi seurata.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.