Tuleeko vauva herättää vaipanvaihdon vuoksi?

25 huhtikuun, 2019
Joskus vanhemmat ovat epävarmoja siitä, kannattaako vauva herättää siksi, että vaippa tulisi vaihtaa. He saattavat miettiä tätä asiaa ihan päänsä puhki, joten haluamme nyt valottaa aihetta kaikille niille vanhemmille, joilla on tällaisia kysymyksiä.

Vauvan iho on hyvin herkkä ärtymistä aiheuttaville tekijöille, kuten virtsa, uloste ja kosmeettiset tuotteet. Vauva tarvitsee usein vaipanvaihdon, sillä näin voidaan estää ihottumat ja ihotulehdukset.

Vauvan herättäminen vaipanvaihdon vuoksi ei välttämättä kuitenkaan ole hyvä idea, mutta tämä riippuu useista asioista. Äiti, joka kokee vaikeaksi vauvan nukuttamisen uudelleen, ei ehkä halua herättää tätä. Kukaan ei halua saada hoidettavakseen vauvaa, joka on hyvin ärtynyt siksi, että hänet on herätetty.

Jos vauva kuitenkin saa usein vaippaihottumaa, on todennäköistä, että äiti haluaa herättää hänet öisin, jotta ihotulehdus voitaisin estää. Nyt tarkastelemme asiaa tarkemmin – jatka lukemista, jos itsekin mietit miten tulisi toimia!

Kannattaako vauva siis herättää vaipanvaihdon ajaksi?

Kuten olemme maininneet monissa aiemmissa kirjoituksissa, jokainen vauva on erilainen. Se, mikä toimii jollakin, ei välttämättä toimi toisella vauvalla. Siten ei tule luottaa pelkästään niihin tekniikoihin, jotka ovat olleet hyviä perheen muiden lasten kohdalla.

Moni vanhempi pohtii, pitäisikö vauva herättää vaipanvaihdon ajaksi.

On vanhemman velvollisuus selvittää, mitkä vauvan tarpeet ovat. Katsotaan nyt hiukan yksityiskohtaisemmin, mitkä tekijät vaikuttavat päätökseen siitä, kannattaako vauva herättää vaipan vaihtamiseksi yöllä vai ei.

Kumpi on prioriteetti: lepo vai hygienia?

On tietenkin niin, että likaisen vaipan – jonka sisällä on virtsaa tai ulostetta – jättäminen vauvan päälle pitkäksi aikaa on haitaksi hänen herkälle iholleen. Samalla kuitenkin on hyvin tärkeää, että vauvan unta ei häiritä – tämä on kehitykseen vaikuttava asia.

Kun vauva on hereillä, on täysin OK vaihtaa vaippa, ja se pitääkin tehdä usein. Ongelmana onkin se, kun vauva ei ole hereillä. Levon tai hygienian priorisoiminen on avainkysymys, kun mietitään tulisiko vauva herättää.

Jotkut vauvat saavat herkästi vaippaihottumaa.

Vauvat ulostavat yleensä silloin, kun ruoka etenee vatsaan. Tämä refleksi tarkoittaa sitä, että on aika vaihtaa vauvan vaippa. Jos hänelle on syötetty maidonkorviketta, hän herää noin kolmen tunnin välein: vauva herää, jotta hän saisi ruokaa ja jotta vaippa voitaisiin vaihtaa. Tämä siis tarkoittaa, että et joudu herättämään vauvaa vaihtaaksesi hänen vaippaansa.

Jos vauvaa ruokitaan sen sijaan imettämällä, hän todennäköisesti virtsaa ja ulostaa useammin, ja samoin hänet tarvitsee ruokkia useammin. Näin vauva tulee heräämään useammin, ja tämä on hyvä hetki vaihtaa vaippa ilman, että joudut herättämään häntä.

Lue aiheesta lisää: Mitä ruokia ei pitäisi syöttää alle vuoden ikäiselle vauvalle

Mutta vauvani nukkuu 6 tuntia tai enemmän! Mitä tulisi tehdä?

Vanhemmilla on vaikeuksia tehdä päätös etenkin silloin, jos vauva nukkuu 6-7 tuntia yhteen putkeen. Vauvan herättäminen vaipanvaihdon vuoksi muodostuu usein huolenaiheeksi vanhemmille, ja siten moni äiti etsiikin vastauksia lastenlääkärin vastaanotolta.

Kertakäyttöiset vaipat ovat yhä imukykyisempiä. Yövaipat on valmistettu juuri sitä varten, että vauva saisi täydet yöunet.

Vauvaa, joka nukkuu 6-7 tuntia yhteen putkeen, ei kannattaisi herättää vaipanvaihdon vuoksi. Vaipan tulisi imeä neste ja pysyä käytännössä kuivana siihen asti, kunnes vauva herää seuraavana aamuna.

Vaipat on suunniteltu kestämään läpi yön.

Sinun tulee vain varmistaa, että vaihdat vaipan juuri ennen kuin vauvasi menee nukkumaan, ja että iho on kuiva ja puhdas tässä vaiheessa. Lisäksi tulisi käyttää vaippaihottumaan tarkoitettua voidetta, jotta tätä ongelmaa voitaisiin estää. Kysy lääkäriltä, mikä on paras tuote juuri omalle vauvallesi.

Jos vauva herää öisin ruokintaan, hän tulee yleensä nukahtamaan imetyksen aikana. Siten vauvan herättäminen vaipan vaihtamiseksi on täysin vastoin sitä, mitä halutaan saada aikaan. Vaipan tulisi pysyä kuivana seuraavaan aamuun asti, mutta se tulee vaihtaa heti kun vauva herää aamulla.

Milloin vauva tulisi herättää vaipanvaihdon vuoksi?

Jos ainoa vaihtoehto vauvallesi on kangasvaippojen käyttö, sillä kertakäyttöiset vaipat saavat hänen ihollaan aikaan allergioita, paras valinta on vaihtaa vauvan vaippa kun hän on ulostanut tai jos vaippa on liian märkä. Ikävä kyllä joudut herättämään vauvasi, jotta voit tehdä tämän, tai sitten hän herää itse vaipanvaihdon ollessa meneillään.

Suojuksen käyttö patjan ja lakanan välissä auttaa eristämään vauvan kosteudesta. Voit myös laittaa huovan tai pyyhkeen patjan ja lakanan väliin. Avainasia tässä on erottaa vauva kosteudesta.

Jos hänellä ilmenee ripulia, vaihda vaippa välittömästi, sillä uloste voi muuttua happopitoiseksi ja siten syövyttävämmäksi vauvan herkällä iholla. Myös siinä tapauksessa, että käytät hyvin imukykyistä ja kertakäyttöistä vaippaa, tulisi se silti vaihtaa.

Kun vaihdat vaipan vauvan nukkuessa, on erittäin todennäköistä, että hän tulee heräämään vaihdon aikana. Näin ollen on myös todennäköistä, että sinä joudut käymään lävitse kaiken sen vaivan, jonka hänen nukuttamisensa uudelleen pitää sisällään.

Anandan, V. (2008). Diaper dermatitis. Indian Journal of Practical Pediatrics. https://doi.org/10.1016/S0031-3955(05)70248-0