Mitä ruokia ei pitäisi syöttää alle vuoden ikäiselle vauvalle

On tiettyjä ruokia, joita sinun ei pitäisi antaa alle vuoden ikäiselle vauvallesi. Hänen ruoansulatusjärjestelmänsä ei pienempänä ole valmis kaikkiin ruokiin. Lue lisää selvittääksesi mitä ruokia tulisi vältellä.
Mitä ruokia ei pitäisi syöttää alle vuoden ikäiselle vauvalle

Viimeisin päivitys: 05 toukokuuta, 2019

Lyhyesti sanottuna, on lukuisia ruokia joita sinun ei pitäisi syöttää vauvallesi, etenkin alle vuoden ikäiselle. Lisäksi ruokien, joita vauvat syövät elämänsä ensimmäisinä kuukausina, täytyy olla hyvin ravintopitoisia. On siis paras aloittaa imetyksestä, sillä se tarjoaa vauvallesi kaiken mitä hän alkuun tarvitsee.

Sitten kun on aika siirtyä kiinteään ruokaan, varmista että ne ovat vitamiineja sisältäviä ruokia, joita vauva tarvitsee oikeanlaiseen kehitykseen. Jokainen vauva on erilainen, mutta monet vauvat syövät jo jonkinlaista kiinteää ruokaa 6 kuukauden iästä eteenpäin.

Pidä aina mielessä, että kaikkien ruoansulatusjärjestelmät eivät käsittele ruokaa samalla tavalla. Tässä artikkelissa voit lukea ruoista, joita sinun ei pitäisi antaa pienelle vauvallesi.

11 ruokaa, joita sinun ei pitäisi antaa vauvallesi

Jos lapsesi ruoansulatusjärjestelmä on terve, voivat ravintoaineet auttaa häntä myös kasvamaan terveenä. On kuitenkin joitakin ruokia joita vauvojen on vaikea sulattaa ja jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita sekä sairauksia.

Koska vauvoilla ei ole tarvittavia entsyymejä, eivät ravintoaineet imeydy oikealla tavalla, mikä aiheuttaa vauvalle terveysongelmia ja painonlaskua (tai hän ei pysty saamaan lisää painoa niin kuin pitäisi).

1. Maito/soija

soijamaitoa

Vauvan suoliston entsyymit eivät ole vielä muutaman kuukauden iässä saavuttaneet niiden maksimaalista kehitystasoa. Tässä iässä oleva vauva ei pysty sulattamaan lehmänmaidon tai soijamaidon proteiineja. Lisäksi ne sisältävät mineraaleja, jotka voivat vahingoittaa vauvan munuaisia.

Suositukset lehmänmaidon antamisesta vauvalle vaihtelevat paljonkin. Yleinen ohje on, että 10 kuukauden ikäiselle sitä voi antaa ihan pienissä määrissä, ja kasvattaa määrää pikkuhiljaa. Jos epäilyttää, kysy neuvolasta.

2. Pinaatti ja lehtimangoldi

Nämä eivät ole täysin vahingollisia, vain jos yliannostelet niitä. Luonnollisestikin kasvikset sisältävät yleensä nitraattia, etenkin vihreät lehtikasvikset. Nitraatit muuttuvat kehon sisällä nitriiteiksi. Suurissa määrin nitriitit voivat aiheuttaa sairauden, joka vaikuttaa verisolujen oikeanlaiseen hapenlevitykseen. Jos näin tapahtuu, muuttuu vauvasi iho todennäköisesti liilan sinertäväksi (sinerrys), mikä toimii varoitusmerkkinä tästä ongelmasta.

3. Suola

Liiallinen suola ylikuormittaa vauvan munuaisia. Ei ole suositeltavaa lisätä liemikuutioita missään muodossa keittoihin johtuen niiden suuresta natriumin määrästä. Vältä suolaa niin paljon kuin vain mahdollista.

4. Hieno sokeri

sokereita

Makeisissa oleva tai mehuihin ja muihin tuotteisiin lisätty sokeri johtaa huomattavaan veren glukoositason vaihteluun. Jos haluat makeuttaa vauvasi ruokaa, käytä muussattuja banaaneja tai rintamaitoa. Vauvan on suositeltavampaa nauttia luonnollista, hedelmistä saatavaa sokeria.

5. Hunaja

Hunaja sisältää yleensä itiöitä, jotka voivat lisääntyä nopeasti vauvan kehossa lisäten botulismin riskiä ja vaarantaen vauvan elämän. Riski ei ole suuren suuri, mutta siitä huolimatta älä anna alle vuoden ikäiselle lainkaan hunajaa.

6. Limujuomat

Suuresta sokerin, kofeiinin ja muiden lisäaineiden määrästä johtuen limujuomat ovat vaaraksi vauvan terveydelle. Ne voivat vahingoittaa vauvan vatsaa sekä aiheuttaa muutoksen sekä nukkumisessa että yliaktiivisuudessa.

7. Riisimaito

riisimaitoa ei alle vuoden ikäiselle

Ei ole suositeltavaa antaa riisimaitoa alle 1-vuotiaille lapsille, koska se sisältää suuren määrän arseenia ja muita metalleja. Sitä pitäisi käyttää kohtuudella myös vanhempien lapsien kohdalla.

8. Leivonnaiset

Mitkä tahansa ”tyhjät”, ravinnottomat ruoat kuten kakut, leivonnaiset ja sipsit eivät ole suositeltavia, koska niissä on suuria määriä kemikaaleja, lisättyä sokeria ja suolaa.

9. Kananmunat

Kananmunat voivat saada aikaan monia erilaisia allergisia reaktioita. On parasta aloittaa kananmunan keltuaisella ja muutaman kuukauden jälkeen siirtyä valkuaiseen. On kaikista suositeltavinta odottaa tällaisten mahdollisten allergeenien syöttämistä siihen asti kunnes vauva täyttää vuoden.

10. Tahmeat ruoat

tölkkipapuja ei alle vuoden ikäiselle

Jotkin tahmeat ruoat, kuten purukumi, tölkkipavut ja vaahtokarkit, voivat takertua vauvasi kurkkuun. Lisäksi ne sisältävät kemikaaleja ja sokerisia ainesosia, jotka ovat vahingollisia vauvoille.

11. Vähärasvaiset ruoat

Rasvat ovat osallisena huomattavan kalorimäärän tuotannossa, jota vauvat tässä iässä tarvitsevat. Monet näistä ruoista sisältävät myös rasvaliukoisia vitamiineja, kuten D-vitamiinia.

Ehkäise tukehtuminen

Kiinnitä tarkkaan huomiota vauvalle tarjoamiisi ruokien kokoon. Suuret palat voivat takertua hänen kurkkuunsa ja tukehduttaa hänet. Useimmat ruoat tulisi tarjota vauvalle muussattuna tai pyreenä. Jos kuitenkin tarjoat hänelle ruoan palasina, yritä olla ylittämättä 1 cm kokoisia paloja.

Asiantuntijat suosittelevat odottamaan että vauva täyttää yhden vuoden ennen mahdollisten allergeenejä sisältävien ruokien syöttämistä. On myös suositeltavaa siirtyä näihin ruokiin asteittain samalla tarkkaillen vauvan reaktiota, varsinkin jos allergioita esiintyy suvussa.

Neuvottele lääkärin kanssa löytääksesi parhaimman menetelmän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eriksen KG., Christensen SH., Lind MV., Michaelsen KF., Human milk composition and infant growth. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (3): 200-206.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.