Logo image
Logo image

Parhaat nukkuma-asennot pariskunnalle

3 minuuttia
Kun nukkumaanmenoaika on käsillä, olitpa yksin tai kumppanin kanssa, on tärkeää että valitset mukavan nukkuma-asennon, jotta et herää kankeana ja särkevänä.
Parhaat nukkuma-asennot pariskunnalle
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaikilla on omat nukkuma-asennot.. Kumppanin kanssa samassa vuoteessa nukkuminen vahvistaa parisuhdetta, mutta usein sängyn jakaminen toisen kanssa voi johtaa siihen, että tilan puutteen takia joudut nukkumaan outoon asentoon, joka saattaa olla terveydelle haitallista. Tästä syystä kannattaakin harkita tämän artikkelin suosituksia nukkumisasennoille, joissa kumpikin osapuoli saa rauhaisat ja hyvät unet.

Tärkeintä on, että sängyssä makaaminen ja nukkuminen on mukavaa, ja ettet joudu vääntäytymään epämukaviin asentoihin. Kaikki nämä nukkuma-asennot takaavat hyvät unet sekä aurinkoisemman parisuhteen.

1. Selät vastakkain

Some figure

Jos kumpikin teistä nukkuu parhaiten kyljellään, on yksi hyvä vaihtoehto nukkua selät vastakkain. Tämä estää kehon puutumista, etkä joudu nukkumaan epämukavassa asennossa. Tämä vaihtoehto sopii hyvin kummallekin ja varmistaa, että nukut hyvin.

Jos toinen teistä haluaa nukkua kyljellään ja toinen taas selällään, on parasta tehdä niin, että kyljellä nukkuja muuttaa asentoaan siten että hän nojaa enemmän myös selkäänsä, eivät pelkästään kylkeensä. Näin kumppani pystyy nauttimaan selinmakuusta.

2. Halailu

Some figure

Monet päätyvät sängyssä heti pitämään toisesta kiinni läheisesti, sillä tällaiset intiimit nukkuma-asennot tuo turvallisen ja läheisen tunteen, mutta harva pystyy nukkumaan lusikassa läpi yön. Usein pariskunnalle tulee kuuma tai isona lusikkana olijan käsi puutuu epämukavasti. Lisäongelmia voi synnyttää tilanne, jossa toinen rakastaa lusikkailua, ja toinen ei pysty nukkumaan lusikassa ollenkaan.

Jos ette pääse yhteisymmärrykseen lusikassa nukkumisesta, voitte kokeilla kompromissia, jossa pieni lusikka nukkuu lähes mahallaan, tyyny vatsan alla, jolloin selkään ei kohdistu liikaa painetta. Kumppani voi sitten nukkua kyljellään, käsivarsi pienen lusikan ympärille. Tämä mukavan läheinen mutta silti rento lusikka voi olla ihanteellinen vaihtoehto pariskunnalle.

3. Selällään

Some figure

 

Tämä asento on loistava kummallekin osapuolelle, eikä siitä yleensä aiheudu epämukavuutta tai puutuneita jäseniä.
Kumpikaan ei aiheuta liikaa painetta toisen keholla, ja jos haluatte tuntea toisenne läheisyyden, voitte napata vaikka käsistä kiinni.

4. Lusikka

Some figure

Tämä on yleinen asento pariskuntien keskuudessa, mutta onko se terveellistä? Vastaus tuntuisi olevan kyllä, sillä se auttaa poistamaan painetta selkärangasta. Paras keino nauttia lusikan intiimiydestä on asettua kyljellesi, koukistaa polvet kevyesti ja asettaa tyyny jalkojen väliin. Näin kumpikin teistä saa rauhalliset, uudistavat unet ilman epämukavaa kääntyilyä.

Kärsitkö unettomuudesta? Lue: Kokeile tätä mahtavaa luontaishoitoa unettomuuteen

Vältä epämukavia asentoja

Some figure

Vältä epätasaisia asentoja, kuten esimerkiksi pään lepuuttamista toisen käsivarrella tai rintakehällä, ja muita asentoja, jotka voivat johtaa herkästi niskakipuihin ja puutumiseen. Pieni hetki tällaisessa asennossa ei haittaa, mutta olet varmasti joskus herännyt yöunilta niska jäykkänä sen takia, että olet nukahtanut epäluonnollisessa asennossa.

Huonossa asennossa nukkuminen voi katkaista kunnollisen verenkierron tietyille alueille ja johtaa puutumiseen ja kipuun. Yleensä pariskunta nukkuu parhaiten hieman toisistaan erossa, sillä näin olo ei tule tukalan kuumaksi, eikä kumpikaan joudu olemaan epämukavassa asennossa. Säästäkää halailu ja lusikkailu vaikka elokuvan katsomiseen.

Hyvälaatuinen patja ja parhaat nukkuma-asennot

Some figure

Hyvä ryhti ei auta sinua ollenkaan, mikäli patjasi on huonolaatuinen, ikivanha tai liian pehmeä. Suosi kiinteitä patjoja, jotka tarjoavat tukea selälle – käykää yhdessä huonekaluliikkeessä kokeilemassa patjoja ja pyytäkää neuvoa henkilökunnalta oikean patjan valitsemiseen. Osa rakastaa nukkua pehmeällä patjalla, kun taas osa tarvitsee enemmän tukea taatakseen hyvät yöunet. Sama pitää paikkansa tyynyjä valittaessa.

On hyvä pitää mielessä, että on aikoja jolloin näytät rakkautesi kumppanillesi läheisyyden ja tekojen välityksellä, mutta nukkumaan mentäessä on parasta valita asento, joka sopii teille kummallekin ja takaa rauhalliset unet, jotka eivät häiriydy kivusta tai särystä. Vaikka jokin asento voi tuntua romanttiselta, ei selkäsi välttämättä nauti siitä, eikä seuraavan päivän kolotus ole kärsimisen arvoista.

Löytäkää yhteinen balanssi ja kokeilkaa eri asentoja, ja ostakaa riittävän tilava sänky, jossa teillä kummallakin on tilaa riittävästi. Pidä petivaatteet puhtaina, tuuleta makuuhuone usein ja muista pedata sänky joka päivä – näin vältät pölypunkit ja muut haitat. Välttäkää tietokoneen ja puhelinten käyttöä sängyssä, sillä tämä voi haitata unta ja johtaa univaikeuksiin. Pyhittäkää sänky pelkästään nukkumiselle, näin saat nopeasti unenpäästä kiinni joka ilta ilman vaikeuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alvarez Gayau, J. L. “Sexoterapia Integral, Manual Moderno.” México, DF (1986).
  • Morales, Elena Miró, Maria del Carmen Cano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14.1 (2005): 11-27.
  • Sierra, Juan Carlos, Carmen Jiménez-Navarro, and Juan Domingo Martín-Ortiz. “Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño.” Salud mental 25.6 (2002): 35-43.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.