Huolla patja näillä 4 vinkillä

7 toukokuun, 2019
Patja on tarkoitettu nukkumista varten. Jos käytät patjaa johonkin muuhun tarkoitukseen, voi se muuttaa patjan mukavuutta nukuttaessa. Muista kääntää patja tarpeeksi usein.

Miten pidät huolta patjastasi? Aina emme arvosta elämän pieniä asioita, kuten hyvälaatuista ja hyvin hoidettua patjaa. Patja ei ehkä ole ensimmäisenä mielessäsi, kun mietit hyvinvointiasi, mutta on tärkeää, että pidät huolta patjastasi – vietäthän sen päällä 7-9 tuntia yössä, joka yö.

Patjan kiinteys ja puhtaus ovat tärkeitä hyvän levon kannalta. Kun patja on kunnossa, myös selkäranka kiittää eikä selkävaivoja ilmene. Puhdas patja ei myöskään aiheuta allergisia reaktioita, sillä siihen ei ole päässyt kertymään pölyä ja likaa.

Patja on ihanteellinen kasvualusta pölypunkeille, joten on tärkeää pitää huolta patjan puhtaudesta. Näin ehkäiset pölypunkkien lisääntymisen ja varmistat, etteivät perheen herkimmät saa allergista nuhaa tai muita reaktioita punkeista.

Tässä artikkelissa keskitymme patjan puhtauteen ja siistimiseen, sillä joskus pienillä teoilla on suuri merkitys terveyteen.

1. Kunnollinen tuuletus

tuuletus

Sängyn petaamisesta aamuisin ollaan monta mieltä. Osa on sitä mieltä että sängyn pitää antaa tuulettua aamulla hetki ennen petaamista, ja osa taas uskoo, että sänky tulee pedata heti herättyä. Tutustutaan aiheeseen tarkemmin pölypunkkien kannalta:

 • Punkit viihtyvät lämpimissä ja kosteissa tiloissa. Keho lämmittää sängyn yön aikana ja jos petaat sängyn heti herättyäsi, pysyvät petivaatteet lämpiminä ja kosteina pidempään. Pölypunkit villiintyvät kasvamaan ja lisääntymään.
 • On hyvä idea antaa sängyn tuulettua 1-2 tuntia heräämisestä ennen sen petaamista.
 • Vedä peitto pois sängystä tuolin päälle ja avaa ikkuna, näin varmistat, että sänky tuulettuu kunnolla patjaa myöten.
 • On tärkeää tuulettaa koti säännöllisesti ja päästää raikasta ilmaa sisätiloihin. Talvisin tuuletus ei ole hyvä idea kodin lämmityksen kannalta, mutta muina vuodenaikoina ilmaa kannattaa hyödyntää. Etenkin makuuhuoneen tuuletus on tärkeää.

Muista kuitenkin, että vaikka pölypunkit kuolisivat, jää niiden ruumis patjaan ja joskus pelkkä punkkien läsnäolo aiheuttaa allergisen reaktion. Tästä syystä johtuen pelkkä tuuletus ei riitä, vaan patja tulee puhdistaa kunnolla.

2. Ruokasoodaa patjan puhdistukseen

patjan puhdistus

Sängyn kunnollinen tuuletus on hyvä alku pölypunkkien poistamiselle. Seuraava askel on kunnollinen puhdistus ja patjan imurointi. Tämän voi suorittaa kerran kuussa. Näin se tapahtuu:

Tarvitset

 • Imurin
 • 100 grammaa ruokasoodaa
 • 5 tippaa teepuuöljyä

Näin puhdistat patjan

Patja puhdistaminen on helppoa ja nopeaa. Poista ensin kaikki petivaatteet ja lakanat ja nosta patja pois sängystä, kallista se ikkunaa vasten.

 • Sekoita ruokasooda ja teepuuöljy ja sirottele patjalle.
 • Voit valmistaa ruokasoodasekoitusta lisää, mikäli 100 grammaa ei riitä koko patjan käsittelyyn. Ruokasooda desinfioi patjan ja raikastaa sen, ja samalla tunkkainen haju katoaa.

Anna patjan tuulettua kaksi tuntia ruokasoodan levittämisen jälkeen ja imuroi patja sitten huolellisesti kummaltakin puolelta ja sivuilta. Huomaat heti, miten paljon raikkaammalta patja tuoksuu.

3. Muista kääntää patja säännöllisesti

Olet varmasti tietoinen tästä kikasta. Patjan kääntäminen silloin tällöin estää patjan rakenteen muutoksia, kuten vaon syntymistä patjan keskelle.

 • Käännä patjasi ympäri viikoittain.
 • Muista myös kääntää patja pituussuunnassa niin, että pää lepää välillä jalkopäässä ja toisinpäin.
 • Muista, ettei sänky ole tarkoitettu istumista varten. Jos vietät tuntikausia sängyssä istuen kirjan tai läppärin kanssa voi patjan muoto ja kiinteys kärsiä. Muista siis, että patja on tarkoitettu nukkumista varten.

4. Suojaa patja hyvälaatuisilla lakanoilla

vuode jossa patja

Muista suojata patjasi tahroilta ja pölyltä kunnollisilla lakanoilla. Voit käyttää aluslakanaa, joka suojaa patjaa ja laittaa sen päälle varsinaisen lakanan, joka on ihoa vasten nukkuessasi. Tämä takaa rauhaisat yöunet ja sen, ettei patja pääse tahriintumaan esimerkiksi hiestä.

 • Pese lakanat säännöllisesti korkeassa lämpötilassa.
 • Hyvä lakana hengittää, sen imukyky on hyvä ja se on helppo pestä. Suosi puuvillaa ja pellavaa, sillä luonnonkuitu tuntuu mukavalta ihoa vasten ja varmistaa, ettei peiton alle muodostu liikaa kosteutta.

Näillä vinkeillä pidät patjastasi parempaa huolta, ehkäiset pölypunkkien kerääntymistä ja varmistat, että patjasi pysyy hyvässä kunnossa vuosikausia. Näin sinun ei tarvitse käyttää rahaa uuden kalliin patjan ostamiseen.

Vinkit soveltuvat etenkin talouksiin, jossa on allergikkoja ja astmaatikkoja, sillä he herkistyvät helposti patjan pölylle ja kärsivät allergisesta nuhasta, hengitysvaikeuksista ja silmäoireista.