7 alasti nukkumisen hyötyä

Tiesitkö, että alasti nukkuminen voi parantaa verenkiertoa ja ehkäistä tulehduksia? Bakteerit eivät voi selvitä viileässä ympäristössä.
7 alasti nukkumisen hyötyä
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiede on osoittanut, että uni on olennainen osa hyvää terveyttä. Tiesitkö, että alasti nukkuminen on todistetusti terveellistä? Fyysisestä hyvinvoinnista huolen pitäminen tarkoittaa myös uneen panostamista – kyse ei ole vain ruokavaliosta ja liikunnasta.

Mitä nukkumiseen tulee, tieteilijät ovat osoittaneet että alasti nukkuminen voi olla hyvinkin hyödyllistä. Sen on ajateltu olevan yhteydessä aktiiviseen seksielämään, mutta se on melko yleinen väärinkäsitys.

Katsotaanpa, miksi pyjaman jättäminen kaappiin voi tuoda positiivisia tuloksia.

Alasti nukkuminen – vähemmän on enemmän!

1. Parempi lepo

alasti nukkuminen parantaa unenlaatua

Oli se kuinka ohut tahansa, vaatetus rajoittaa liikkumisvapautta. Ilman vaatteita taas voit liikkua niin vapaasti kuin haluat. Vaikka tätä ajatusta yleensä vieroksutaan, se kannattaa pitää mielessä hyvän yöunen takia!

2. Taistelee tulehdusriskiä vastaan

Kun nukut ilman vaatteita, kehosi lämpötila on matalampi kuin jos päälläsi on vaatteita. Tämän tuloksena bakteereilla on vaikeampaa löytää lämmin (ja kenties hikinen) koti, jota ne tarvitsevat selviytyäkseen kehossasi. Niimpä alasti nukkuminen vähentää tulehdusten syntymistä.

Suositellaan, että nukkuisimme ilman vaatteita myös talviaikaan, sillä lakanat ja peitot antavat tarpeeksi suojaa ja näin vältämme kehonlämmön nousun myös aikana, jolloin ympäristössä on enemmän bakteereja.

3. Polttaa enemmän kaloreita

Kun sinulla on hyvä lämmönsäätely, kehosi on viilentynyt tavalla joka aktivoi hormoneja tuottamaan lämpöä. Tällä tavalla poltat enemmän energiaa, mikä vaikuttaa painon putoamiseen. 

Tämän lisäksi hyvä lepo vähentää ahdistuneisuutta. Kun olet stressaantunut, sinulla on tapana syödä enemmän, mikä tarkoittaa että alasti nukkuminen voi saada sinut syömään vähemmän.

4. Pitää sinut nuorena

alasti nukkuminen tuo paremman unen

Kuten juuri näimme, alasti nukkumisen hyödyt ovat paljon suhteessa alempiin kehon lämpötiloihin. Kylmä suojelee soluja ja hidastaa ikääntymisprosessia. Tämä tapahtuu melatoniinin ansiosta, joka on hormonin joka estää solujen tuhoutumista. Toisaalta se myös parantaa unesi laatua.

Se toimii niin hyvin, että sitä usein kutsutaan “luonnolliseksi unilääkkeeksi.”

5. Vahvistaa lihaksia ja luita

Kun kehosi yrittää säännellä lämpötilaansa, se herättää hormonijärjestelmäsi, mukaan lukien kasvuhormonit. Alasti nukkumisen hyödyt tältä kannalta ovat ne, että nämä hormonit voimistuttavat lihastesi ja luidesi toiminnallisuutta.

6. Parantaa verenkiertoa

Nyt pitäisi olla selvää, että vaatteet tukahduttavat verenkiertoa, mikä suoraan vaikuttaa sydän- ja verisuonijärjestelmään. Voit tavallaan ajatella alasti nukkumisen olevan terveellisen verenkierron palauttamisen prosessi.

7. Kasvattaa itsetuntoasi

alasti nukkuminen on terveellistä yksin tai kaksin

Kun kehosi tulee suoraan kontaktiin lakanoidesi kanssa, oksitosiinin eli “rakkaushormonin” tasot nousevat. Suora seuraus tästä on se, että tunnet olosi sensuellimmaksi, oli sinulla seuraa sängyssä tai ei.

Alasti nukkumisen edut menevät seksuaalisten aktiviteettien edelle, sillä se luo sisäisen hyvinvoinnin tunteen, joka herätessä saa sinut tuntemaan olosi viehättävämmäksi, joten lähdet kotoasi suuremmalla itsevarmuudella.

Yksi keino kasvattaa alasti nukkumisen hyötyjä: ota suihku ennen sänkyyn menoa

Ottamalla kuuman suihkun ennen sänkyyn asettumista voi parantaa mahdollisuuksiasi saada unta nopeammin. Et ainoastaan tunne oloasi suloiseksi vällyjen välissä, vaan kehon lämpötilan säätely on tällä tavalla optimaalinen.

Nyt sinulla ei ole mitään tekosyytä paitsi kokeilla sitä! Jätä pyjama vaatekaappiin ja yritä mennä sänkyyn ilman vaatteita – huomaat pian kuinka alasti nukkuminen parantaa unenlaatuasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Benoit, O. (1980). Le sommeil. Enfance. https://doi.org/10.3406/enfan.1980.3399
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. (2012). Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir Bien Para Un Mejor Trabajo Mejora El Rendimiento.
  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.