5 tapaa lisätä aivojen verenkiertoa

Aivojen verenkierto viittaa siihen veren määrään, joka aivoihin saapuu jatkuvasti. Saattaa tulla sinulle yllätyksenä, että ihmisen aivot tarvitsevat lähes 20 % siitä verestä, jonka jokainen sydämenlyönti antaa. Tähän sisältyy glukoosia, joka on äärimmäisen tärkeä tekijä sen kannalta, että ihmisellä olisi riittävästi energiaa.

Tiedätkö mitä tapahtuu sellaisella hetkellä, kun jostakin syystä verenkierto ei yllä aivoihin asti? Tuloksena saattaa olla iskemia, joka tarkoittaa sitä, että pieni osa aivojen kudosta alkaa kuolla, yhteydet vähenevät, muisti pettää ja aivohalvauksen riski kasvaa.

On myös hyödyllistä tietää, että aivojen saaman veren lisääminen on keino edistää vakavien sairauksien ilmenemistä sekä pitää aivot terveinä ja paremmalla kognitiivisen toiminnan tasolla. Näin pystyt parantamaan muistiasi ja keskittymiskykyäsi.

Haluatko oppia, kuinka aivojen verenkiertoa voi parantaa? Jatka lukemista, sillä tällä kerralla kerromme viidestä tavasta antaa aivoille enemmän verta, jotta ne voisivat toimia paremmin.

1. Aerobinen liikunta lisää aivojen saaman veren määrää

Aivojen verenkierto vilkastuu liikunnalla

Aerobinen liikunta voi lisätä sydämen ja verisuonten toimintaa, ja siten se voi nostaa myös aivojen saaman veren määrää. Lisäksi tämän tyyppinen liikunta on hyvin hyödyllistä kehon hapettamisen kannalta, joten se parantaa aivosolujen kuntoa sekä kohentaa kudosten välisiä yhteyksiä.

Haluatko tietää, mitkä aerobisen liikunnan muodot ovat parhaita aivojen verenkierron lisäämisen kannalta? Voit valita mitä tahansa seuraavista yksinkertaisista liikuntamuodoista:

 • Kävele joka päivä puolen tunnin ajan.
 • Juokse joka päivä 15 minuutin ajan.
 • Käy tanssitunneilla.
 • Pyöräile 15 minuutin verran päivässä.

2. Parhaat ruoat aivojen verenkierron parantamiseksi

Aivojen verenkierto kohentuu marjoja syömällä

On olemassa lukuisia ruokia, jotka auttavat sinua pitämään huolta aivojesi terveydestä. Kuten jo aikaisemmin mainitsimmekin, kyseinen elin käyttää noin 20 % sydämen pumppaamasta verestä, mikä kertoo suuresta energiantarpeesta. Energiaa tulee glukoosista, hiilihydraateista sekä tietyn tyyppisistä proteiineista.

Laita muistiin seuraavat tuotteet, joita kannattaa aina sisällyttää aivoja hoitavaan ruokavalioon:

 • Täysjyväviljat, kuten quinoa, täysjyväriisi, kaura, ohra ja ruis.
 • Tärkeät rasvahapot, kuten esimerkiksi ne, joita löytyy lohesta, sardiineista, avokadosta, oliiviöljystä, saksanpähkinästä ja kurpitsansiemenestä.
 • Karpalot, mansikat ja sitrushedelmät.
 • Tomaatit, kale, parsakaali, pinaatti ja parsa.
 • Kananmunat.
 • Salviasta valmistetut haudukkeet.

3. Vältä tupakkaa, ylipainoa ja stressiä

Aivojen verenkierto kohentuu jos pääset eroon ylipainosta

On todella tärkeää, että pidät kiinni tästä, sillä tupakka, ylipaino ja stressi ovat kolme suurinta aivojen terveyden vihollista. Olet varmasti jo tietoinen siitä, että esimerkiksi tupakka kulkeutuu verenkiertoon nikotiinin muodossa, ja se stimuloi adrenaliinirauhasia, jotka vapauttavat kehoon adrenaliinihormonia.

Adrenaliinia ilmenee kehossa myös silloin kun ihminen on stressaantunut, ja tämä stimuloi keskushermostoa sekä aiheuttaa takykardiaa ja korkeaa verenpainetta. Kaikki tämä aiheuttaa myös haiman insuliinituotannon vähentymistä, mikä lisää verensokerin tasoa sekä kiihottaa aivoja liiaksi. Stressi on todella kuin tikittävä pommi aivojen terveyden kannalta!

Entä sitten liikalihavuus, miksi sekin on haitallista? Kuinka liikakilot vaikuttavat verenkiertoon aivojen kannalta? Ylipaino lisää riskiä saada aivohalvaus. Rasvan kertyminen aiheuttaa verisuonten kovettumista, kuten myös valtimoiden, ja siten verenkierto hidastuu oleellisesti. Kaikki tämä lisää vakavien terveysongelmien riskiä, ja nämä voitaisiin välttää olemalla varovainen ruokavalion suhteen sekä omaksumalla paremmat elämäntavat. Kannattaa siis todella ryhtyä eräisiin muutoksiin.

4. Tee aivoja harjoittavia asioita joka päivä

Aivojen verenkierto vilkastuu kutomalla
Kuinka ”aivojesi lihakset” voivat? Jotta voisit lisätä aivojesi saaman veren määrää, on tärkeää harjoittaa niiden kognitiivisia toimintoja. Muisti, uteliaisuus, päivittäiset kiinnostuksenkohteet, motivaatio… Kaikki nämä saavat aikaan uusia yhteyksiä neuronien välillä, ja hiukan kerrallaan syntyy enemmän kudoksia ja rakenteita, jotka vahvistavat aivoja ja ehkäisevät niitä mahdollisia sairauksia, joita aivoissa voi ilmetä.

Niinpä on hyvin tärkeää opetella uusia asioita joka päivä esimerkiksi lukemalla tai käymällä kursseja. Voit myös tutkia mitä internetin maailma tarjoaa, jotta voisit parantaa muistiasi sekä keskittymiskykyäsi. Netissä voi esimerkiksi opetella uutta kieltä! On hyvin hyödyllistä aivojen terveyden kannalta pysyä tällä tavalla aktiivisena.

5. Myönteisten tunteiden voima

Aivojen verenkierto paranee kun mieli on positiivinen

Päivittäinen stressi, ahdistus tai asioiden näkeminen negatiiviselta kannalta voivat muuttaa aivojen neurokemiaa, ja siten seurauksena voi olla kortisolin ilmaantuminen, adrenaliinitason kohoaminen veressä sekä muita ilmiöitä. Kaikki nämä saavat aikaan vaihtelua aivojen verenkierrossa, ja jos tämä jatkuu pidemmän aikaa, tulokset voivat olla vakavat.

Positiiviset tunteet ovat paljon parempi hoito kuin vitamiinit tai kivunlievittäjät. Niistä saa energiaa päivittäiseen elämään, ja seurauksena onkin unelmien ja hyvinvoinnin kuvastuminen koko terveydentilassa. On siis aina tärkeää yrittää katsoa asioita seuraavilta kanteilta:

 • Pidä kiinni huumorintajustasi. Puhu niistä asioista, jotka sinut tekevät iloiseksi!
 • Harjoita rentouttavia tekniikoita, kuten esimerkiksi joogaa. Tällaiset harrastukset auttavat sinua saamaan yhteyden itseesi sekä tuntemaan eläväsi ”tässä ja nyt”. Voit tällöin kokea arvostavasi juuri niitä asioita, jotka ovat oikeasti tärkeitä.
 • Kehitä sosiaalisia suhteitasi, ja nauti ystäviesi ja perheesi seurasta. Älä vain jää kotiin istumaan!

Ota siis avuksesi nämä vinkit, jos haluat parantaa hyvinvointiasi kohentamalla aivojen verenkiertoa.